Teplý quinoa šalát s granátovým jablkom a kozím syrom
Teplý quinoa šalát s granátovým jablkom a kozím syrom je dokonalý príklad toho, že zdravé jedlo môže byť výnimočne chutné. Nabitý mikroživinami a pripravený rýchlo a jednoducho.
Teplé šaláty z quinoou
Bezlepková quinoa je ľahko stráviteľná a predstavuje bohatý zdroj vlákniny, bielkovín a esenciálnych aminokyselín. Ak nepatríte práve k fanúšikom quinoi, tak v tomto šaláte si ju určite obľúbite.
Quinoa je skvelá na prípravu teplých šalátov. Vydrží v chladničke niekoľko dní, takže ja si väčšinou pripravím naraz niekoľko porcií quinoy a každy deň z nej odoberám základ na šalát, ktorý doplním inou zeleninou. Prečítajte si viac v článku Chutnejší spôsob ako uvariť quinou.
Osviežujúci šalát
Vďaka granátovému jablku a mäte získa šalát príjemnú osviežujúcu chuť. Granátové jablko patrí k najzdravším druhom ovocia. Má výrazné antioxidačné účinky a protizápalové účinky. Našťastie sa už dá u nás bežne zohnať v obchode. Napriek tomu, že sa tradične pestuje v južanských krajinách a mnohí si ho obľúbili napr. v Turecku, stromček granátového jablka si môžete vypestovať aj doma v kvetináči.
Vedecké výskumy sa často zameriavajú nielen na samotné zrniečka, ale aj džús z granátového jablka (100% šťavu).
Vďaka čomu je tento šalát zdravý
GRANÁTOVÉ JABLKO
Obsahuje účinné látky punicalaginy, vďaka ktorým má granátové jablko 3 krát silnejšie antioxidačné účinky ako červené víno alebo zelený čaj.1 Má silné protizápalové účinky, pomáha pri znižovaní chronického zápalu spojeného napr. s diabetes 2.typu.2 Granátové jablko má pozitívny vplyv na rovnováhu črevného mikrobiómu tým, že podporuje množenie prospešnej baktérie Akkermansia.3
QUINOA
Quinoa je veľmi výživná, bezlepková pseudo – obilnina. Je bohatým zdrojom bielkovín, esenciálnych aminokyselín a nerozpustnej vlákniny. Obsahuje fytonutrienty, ktoré chránia bunkové membrány, protizápalové fenolové kyseliny a lyzín, ktorý posilňuje imunitný systém. Je zdrojom mangánu, magnézia, medi a fostoru.4
LISTOVÝ KEL
Listový kel je výnimočne bohatým zdrojom vitamínu K, vitamánov A a C.5 Početné štúdie poukazujú na preventívne účinky kelu pred rakovinou vďaka obsahu sulforafanu a indol-3-karbinolu.6 Je bohatým zdrojom minerálov a mikroživín, vrátane beta karoténov, luteínu a zeaxantínu, ktoré chránia zdravie očí.7 Pomáha znižovať cholesterol8 a vďaka komplexu výživných látok má výrazné protizápalové účinky.9
Teplý quinoa šalát s granátovým jablkom a kozím syrom
Čo potrebujeme
- 1 hrnček quinoa
- 2 hrnčeky listový kel (alebo špenát / mikrozelenina)
- 1/2 hrnčeka granátové jablko (očistené semená)
- 1/2 hrnčeka pekanové orechy (alebo vlašské)
- 1 hrnček kozí syr (alebo feta / vegánsky syr)
- 1 PL olivový olej
- 2 PL čerstvá petržlenová vňať
- 1 PL čerstvá mäta
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Quinou uvaríme.*
- Na olivovom oleji zohrejeme kel / špenát. Stačia tak 1-2 minútky na miernom stupni, len kým listy zmäknú. Môžete použiť aj surové listy.
- Primiešajte quinou, ak je studená, môžete ju s kelom zohriať na panvici.
- Servírujte na tanieri, posypte semienkami granátového jablka, čerstvou petržlenovou vňaťou a mätou, orechami a syrom. Pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou.
Poznámky
Referencie & Zdroje:
- PubMed: Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing.
- PubMed: Effects of pomegranate juice consumption on inflammatory markers in patients with type 2 diabetes: A randomized, placebo-controlled trial.
- PubMed: Pomegranate ellagitannins stimulate the growth of Akkermansia muciniphila in vivo.
- WHFoods: What’s New and Beneficial About Quinoa
- WHFoods: Kale
- SemanticScholar: Lutein and Zeaxanthin Supplementation and Association With Visual Function in Age-Related Macular Degeneration
- PubMed: Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects
- ScienceDirect: Steam cooking significantly improves in vitro bile acid binding of collard greens, kale, mustard greens, broccoli, green bell pepper, and cabbage
- PubMed: Cruciferous Vegetable Intake Is Inversely Correlated with Circulating Levels of Proinflammatory Markers in Women
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.