Chutnejší spôsob ako uvariť quinou
Musím sa priznať, že keď som prvýkrát ochutnala quinou, vôbec mi nechutila. Na dlhý čas som to s quinoou vzdala, až kým som nevyskúšala tento chutnejší spôsob ako uvariť quinou.
Quinoa a jej benefity pre zdravie
Quinoa je veľmi výživná, bezlepková pseudo – obilnina. Pseudo preto, lebo je to vlastne semienko, avšak používa sa ako obilnina. Quinoa je výživnejšou alternatívou ryže alebo bulguru. Je bohatým zdrojom vlákniny, bielkovín1 a esenciálnych aminokyselín. Obsahuje fytonutrienty, napríklad kyselinu ferulovú, ktorá chráni kmeňové bunky pred oxidatívnym stresom a pomáha pri oprave DNA. Obsahuje protizápalové fenolové kyseliny a lyzín, ktorý posilňuje imunitný systém.2, 3 Je zdrojom mangánu, magnézia a fostoru.4
Prečo namáčať quinou
Štandardný spôsob prípravy zahŕňa preplachovanie, aby ste sa zbavili horkastej chuti. Tú spôsobuje saponín v zrnách quinoy. Zdalo sa mi, že preplachovanie nestačí, tak som vyskúšala quinou namočiť cez noc – podobne ako to robím s inými obilninami, napr. pred prípravou kaše. Zafungovalo to výborne. Namáčaním cca 9 – 12 hodín a následným premytím sa horká chuť eliminuje.
Po namáčaní stačí do varenia quinoy pridať menej vody, nie štandardný dvojnásobok. Stačí cca 1 a pol hrnčeka vody na 1 hrnček quinoy (meranej pred namáčaním).
Ako uvariť quinou
- Namočte 1 hrnček quinoy do filtrovanej vody (cca trojnásobok vody).
- Po cca 12 hodinách vodu sceďte a quinou dobre premyte.
- Premiestnite do hrnca a pridajte 1 a pol hrnčeka vody. Pridajte soľ a 1 lyžičku sušenej koreňovej zeleniny, ktorá príjemne doladí chuť.
- Varíme cca 15 minút – ochutnajte ako vám vyhovuje. Keď je quinoa uvarená, scedíme prebytočnú vodu, ak nejaká ostala.
- Na záver primiešame lyžičku olivového oleja alebo masla.
Vyskúšajte chutné teplé šaláty s quinoou
Teplý quinoa šalát so zelerom a brusnicami
Teplý quinoa šalát s granátovým jablkom a kozím syrom
Ako skladovať quinou
Uvarenú quinou skladujte v chladničke 3 – 4 dni. Použite ako prílohu alebo do šalátov. Quinou môžete aj zamraziť a potom rozmraziť v chladničke alebo pri izbovej teplote.
Referencie & Zdroje:
- PubMed: Nutritional quality of the protein in quinoa (Chenopodium quinoa, Willd) seeds.
- PubMed: Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: a review.
- PubMed: Characterisation of phenolics, betanins and antioxidant activities in seeds of three Chenopodium quinoa Willd. genotypes.
- WHFoods: Quinoa
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.