• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Zdravé sladkosti Zdravé tipy Zdravšie pečenie

Zdravšie alternatívy cukru pri pečení

Janka Posted On 19 novembra, 2019
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

zdravsie nahrady cukru pri peceni

Na škodlivé účinky cukru pre naše telo poukazuje čoraz viac vedeckých štúdií. Rovnako škodlivé sú učinky umelých sladidiel.1 Naše telo skrátka nie je stavané na to, aby sme prijímali take množstvá cukru, ktoré sa bežne v našom každodennom jedálničku nachádzajú. Nie je to len o sladkostiach, cukor sa nachádza v mnohých potravinách, kde to väčšina ľudí štandardne nevníma – napr. v kečupe, dressingoch, ale tiež v jogurtoch. Ovocné džúsy, ktoré  štandardne považujeme za zdravé tiež obsahujú veľké množstvo cukru, pričom sú ochudobnené o prospešnú vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru.

Naše telo môže len benefitovať, ak sa rozhodneme pre stravu so zníženým množstvom cukru – predovšetkým pokiaľ máte tráviace ťažkosti, problémy s črevami, ekzém, časté zápaly alebo zvýšený výskyt zubného kazu. Umelé náhrady cukru obsahujú síce menej kalórií, ale poškodzujú zdravie črevnej mikroflóry. Dobré baktérie v čreve sú kľúčové pre fyzické aj mentálne zdravie. Ale to je už iný príbeh…

Čím sladiť alebo skôr koľko sladiť?

Otázkou teda nie je ani tak aké náhradné sladidlo si zvolíte namiesto cukru – ale skôr koľko sladidla použijete, koľko bežne zjete. Dobrou správou je, že vaše chuťové poháriky sa vedia prispôsobiť – ak znížite podiel cukru v strave, postupne si zvyknete a už bude pre vás nepredstaviteľné zjesť naraz celú tabuľku čokolády alebo sladký krémeš.

Ak vás táto téma zaujíma viac, odporúčam knihu Končím s cukrom od Sarah Wilson, kde nájdete zaujímavé informácie množstvo skvelých receptov.

 

Priveľa fruktózy v strave vedie k preťaženiu pečene.

 

Pri výbere sladidla je dôležité zvážiť nielen obsah kalórií a glykemický index, ale aj obsah fruktózy. Fruktóza a glukóza sú hlavnými zložkami cukru, metabolizujú sa však odlišne. Glukózu dokážu využiť všetky bunky nášho tela, naopak fruktózu je schopná vo väčšom množstve spracovať iba pečeň. Pokiaľ sa v strave nachádza priveľa kalórii a fruktózy, pečeň je preťažená a začne premieňať fruktózu na tuk.2 Okrem toho priveľa fruktózy v strave vedie k zvýšeniu oxidatívneho stresu, vysokému krvnému tlaku a zvýšenej hladine triacylglycerolov.3

Priamo a nepriamo má zvýšené množstvo fruktózy v strave negatívny dopad na pečeň, pankreas, svalovú hmotu, obličky, srdce, mozog a črevá. Nepriamy efekt predstavuje zvyšené hladiny zápalových cytokýnov, leptínov a endotoxínov, čo vedie k množstvu ďalších problémov.4

Pokiaľ konzumujete fruktózu vo forme čerstvého ovocia, vďaka obsahu vlákniny sa fruktóza vstrebáva pomalšie a preto nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi. Rôzne druhy ovocia majú rôzny podiel fruktózy aj nutričné hodnoty, preto napr. jablko a čučoriedky rozhodne nepatria do rovnakej kategórie.

kvaskove cokoladove pletence

Čím nahradiť biely cukor pri pečení

Čakankový sirup

Čakankový sirup má nízky glykemický index, vysoký obsah prebiotickej vlákniny a je vhodný aj pri low carb a keto diéte. Zoženiete ho napr. v DM alebo v obchodoch so zdravou výživou.

Trstinová melasa

Obsahuje množstvo minerálov a stopových prvkov. Je zdrojom železa, vápnika, magnézia, vitamínu B6 a selénu. Odporúča sa pri prevencii osteoporózy a tiež pri anémii.5 Trstinová melasa má výrazne tmavú farbu a špecifickú chuť, hodí sa skôr do tmavších kakaových sušienok a koláčov.

Javorový sirup

Javorový sirup obsahuje menej fruktózy a má nižší glykemický index ako cukor, preto nespôsobuje výrazne kolísanie inzulínu, čo poškodzuje pankreas. Od cukru ho odlišuje aj obsah minerálov (hlavne mangánu a zinku) a antioxidantov. Má však vysoký podiel cukru. Pri pečení stačí použiť menej, nakoľko je sladší ako napr. čakankový sirup.

Ďatle a ďatľový sirup

Ďatľový sirup má vysoký obsah fruktózy a nie je vhodný pri FODMAP diéte. Avšak zaujímavá štúdia poukazuje na benefity ďatľového sirupu – hlavne na jeho antibakteriálne účinky proti baktériám Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Ukázalo sa, že už v malým množstvách má ďatľový sirup pozitívne účinky vďaka obsahu polyfenolov – silných antioxidačných látok. Pre úplnosť informácií – výskum sa zameral na ďatľový sirup bez tepelnej úpravy, takže nie je zatiaľ jasné nakoľko sa liečivé vlastnosti zachovávajú pri pečení.6

Stévia

Voči stévii má výhrady len málo odborníkov na zdravú výživu. Do pečenia môžete použiť tekutú stéviu, ale je až 300x sladšia ako cukor, takže opatrne.

Cukor z kokosových kvetov

Má výraznú farbu a chuť, ktorá pripomína karamel. Hodí sa do pečenia sušienok a koláčov. Výroba kokosového cukru je šetrnejšia ako výroba rafinovaného bieleho cukru. Kokosový cukor si síce zachováva časť výživných hodnôt (minerálov, stopových prvkov a polyfenolov), avšak má vysoký podiel fruktózy a nie je žiadnym nutričným zázrakom. Je lepšou voľbou ako biely cukor, ale je vhodné používať ho striedmo.

Banán alebo jablkové pyré

Ak ste niekedy piekli banánový chlebík alebo muffiny, tak viete, že ak použijete veľa banánov, tie pečivo osladia dostatočne. Niekedy nemusíte pridávať nič iné. Banány (hlavne tie mäkšie, ktoré sa pri pečení používajú) majú vysoký obsah fruktózy, ale benefitom je, že obsahujú aj vlákninu, magnézium, draslík a ďalšie účinné látky. Ale predovšetkým – nejedná sa o spracovaný produkt (ako cukor a sirupy), ale o sladidlo v najprirodzenejšej podobe.

Jablkové pyré sa hodí napr. na osladenie makovej plnky do makovníka, ale aj do muffinov, ktorým dodá vláčnosť.

med

Nevhodné náhrady cukru

Surový trstinový cukor

Môže sa zdať, že je to lepšia alternatíva voči bielemu cukru. Avšak z hľadiska chemického zloženia sú takmer totožné.

Agáve sirup

Síce patrí k prírodným sladidlám a má nízky glykemický index, avšak má vyšší podiel fruktózy ako biely cukor.7
Preto vôbec nie je vhodnou alternatívou.

Med

Kvalitný med má množstvo pozitívnych účinkov pre zdravie. Používať by sa mal skôr ako liek a nie ako sladidlo. Je vhodný na osladenie nápojov (ale nie príliš horúcich). Neodporúča sa však používať ho do pečenia, nakoľko neodoláva vysokým teplotám. Jedna štúdia sa napr. zamerala na toxicitu medu v kombinácii s ghee a poukázala na to, že pri zahrievaní na teplotu vyššiu ako 140 °C môže mať škodlivé účinky.8

Nové sladidlá – sú zdravé?

Erythritol

Sladidlo, ktoré povoľuje aj KETO diéta je vlastne cukrový alkohol, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch ovocia aj v potravinách. Má síce menej kalórií, ale je to bezpečná náhrada cukru? Obsah kalórií nie je jediná podstatná informácia. Sladidlá z cukrového alkoholu môžu spôsobovať napr. nafukovanie a hnačku.9

Xylitol

Xylitol je tiež cukrový alkohol, nemetabolizuje sa ako fruktóza, preto sa všeobecne považuje za bezpečnú náhradu cukru. Bežne sa pridáva napr. do zubných pást. Má špecifickú chuť. Nehodí sa do kysnutého pečiva.

 

Otázkou nie je ani tak akým sladidlom nahradiť biely cukor – ale skôr
koľko sladidla použijete.

paleo cokoladovy kolac s karfiolom

Čím posypať koláč namiesto cukru?

Koláč je bez cukru, ako teda nahradiť tú krásnu snehovú cukrovú posýpku? Skúste najemno pomletý kokos. Strúhaný kokos pomeľte v kávovom mlynčeku alebo mixéri na smoothie a posypte cez jemné sitko. Najlepšie je koláč posypať chvíľku po vybratí z rúry.

Ako oklamať chuťové poháriky (v dobrom:)

Ako som už povedala, otázkou nie je ani tak to, akým sladidlom nahradiť biely cukor – ale skôr koľko sladidla použiť. Väčšina tradičných receptov na bábovky, muffiny atď. používa zbytočne veľa cukru. Naše chuťové poháriky sú však nastavené tak, že vytvárajú asociácie. Predstavte si napríklad vôňu vanilky. Je sladká, však? Konkrétne vedecké experimenty dokazujú, že naše vnímanie chutí je ovplyvnené doterajšími skúsenosťami. Čo to znamená?

 

Ak pridáte do pečiva vanilku a škoricu, tak sa vám bude zdať, že chutia sladšie. Je to skvelý trik ako použiť menej sladidla a zachovať chuťový zážitok.

 

vanilka

Vyberte si kvalitnú vanilku, nepr. v práškovej podobe zoženiete v predajniach DM. Pozor na vanilínový cukor, ktorý teda nielen že obsahuje cukor, ale vanilín je chemická látka, ktorá sa len vôňou snaží napodobniť skutočnú vanilku a môže byť pre naše telo škodlivá.

Ak chcete obmedziť sladkosti, prečítajte si aj článok Ako sa zbaviť závislosti na sladkostiach (čo pomohlo mne).

Referencie & Zdroje:

  1. Mercola: Artificial Sweeteners Are Toxic to Gut Bacteria, Study Reveals…
  2. Healthline: Is Fructose Bad for You? The Surprising Truth
  3. PubMed: Fructose: Toxic effect on cardiorenal risk factors and redox state
  4. PubMed: High Dietary Fructose: Direct or Indirect Dangerous Factors Disturbing Tissue and Organ Functions
  5. Healthline: 4 Blackstrap Molasses Benefits
  6. PubMed: The Antibacterial Activity of Date Syrup Polyphenols against S. aureus and E. coli
  7. Healthline: Agave Nectar: A Sweetener That Is Even Worse Than Sugar?
  8. PubMed: Studies on the physicochemical characteristics of heated honey, honey mixed with ghee and their food consumption pattern by rats
  9. Healthline: Erythritol — Like Sugar Without the Calories?

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


zdravé tipy


Možno sa vám bude páčiť
Najlepšie zdroje železa v potravinách
18 mája, 2020
Aj vy máte problémy so zubami?
26 apríla, 2020
Vypestujte si doma listový kel
9 apríla, 2020
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (11) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a vše Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a všetkých prípravách niektorí z vás možno myslia aj na to, ako počas sviatkov nepribrať alebo ako zvládnuť vianočné hody bez tráviacich ťažkostí, nafukovania, refluxu, plynatosti či zápchy🥴

A napriek tomu, že sú Vianoce sviatkami radosti a pokoja, niekedy so sebou môžu priniesť aj riadnu dávku stresu. A keď sme v strese, naše trávenie nefunguje optimálne, práve naopak, absorbcia živín klesá a proces trávenia sa spomaľuje a narúša.

Preto príde vhod, keď sa okrem klasických vianočných pochúťok zásobíme aj chutnými bylinkami 🌿, ktoré pomôžu podporiť trávenie. Môžete ich pridať do varenia, niektoré aj do pečenia alebo si z nich uvariť chutný čajík🍵

🌿FENIKEL
obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú podporiť trávenie a upokojiť žalúdok. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, prináša úľavu od nafukovania a plynatosti. Zvyšuje sekréciu žlče, ktorá napomáha tráviť tuky.

🌿RASCA
podobne ako fenikel podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, urýchľuje proces trávenia a stimuluje produkciu žlče. Pomáha zmierniť hnačku a tlmiť ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva.

🌿ZÁZVOR
pomáha pri nevoľnosti a stimuluje trávenie. Pomáha uvoľniť tráviaci trakt a nervový systém. Pôsobí protizápalovo, zvyšuje produkciu žlče a pomáha zmierňovať svalové kŕče.

🌿ROZMARÍN
zahrieva žalúdok aj črevá, stimuluje cirkuláciu krvi, podporuje trávenie, zmierňuje nafukovanie, podporuje tok žlče a pomáha pri chronickej gastroenteritíde a kolitíde. 

Ak vás trávenie trápi už dlhšie a chceli by ste sa poradiť, neváhajte a napíšte mi 📧

#travenie #nafukovanie #zapcha #traviacetazkosti #bylinky #nutricnaterapia #zdravie #prevencia #fenikel #rasca #zazvor #rozmarin #prirodalieci
Mikulášske dobroty môžu byť chutné aj zdravé, však? 

Napríklad ako tento lahodný krémový čokoládový puding, o ktorom by ste nepovedali, že v sebe skrýva aj tekvicu 😜 Tá sa postará nielen o extra dávku vitamínov, minerálov a vlákniny, ale aj o hustú krémovú konzistenciu.

Tekvica je skvelou (aj skrytou) prísadou do množstva receptov, napr. do muffinov a wafflí a vyčarujete z nej aj dokonale vláčny tekvicový perník.

Recept na tento chutný zimný pudding nájdete na webe.
👉 Kliknite na link v BIO @ nebojme_sa_zdravo_jest

#zdravejedlo #zdravesladkosti #zdravevarenie #skrytazelenina #puding #tekvica #vegan #bezlepkove
Čo sa dozviete v novom webinári? Praktické a j Čo sa dozviete v novom webinári?

Praktické a jednoduché tipy, ktorými môžete podporiť svoje črevá každý deň.

Teším sa na vás 😊

👉LINK na webinár nájdete v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠

⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox #webinar
Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠ Prečo nes Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠
Prečo nestačí užívať probiotiká? ⁠
Čo črevám škodí a čo im naopak pomáha?⁠
⁠
Dozvieš sa v novom praktickom webinári!⁠
⁠
👉LINK je v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox
Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín. Z batátov🍠
Žiarivá, hrejivá - ideálna na chladné tmavé rána... 
Plná vlákniny pre podporu zdravého črevného mikrobiómu, vitamínu A pre ochranu slizníc a omega-3 (nielen) pre podporu výkonnosti mozgu 🧠

Ako ju pripraviť?

Pokojne večer predtým. Batáty nakrájame a uvaríme do mäkka. Scedíme a pridáme (rastlinné) mlieko a rozmixujeme na kašu so želanou hustotou. Ráno ohrejeme v hrnci.

Pred podávaním posypeme škoricou, podľa chuti pridáme trochu ďatľového alebo kokosového sirupu a chrumkavé vlašské orechy.

Vyskúšate?

#zdravie #zdravejedlo #zdravastrava #bataty #kasa #ranajkovakasa #skorica #orechu #vlasskeorechy #ranajky #vegan #bezlepkove #bezklieka #hrejivejedlo
Nepreháňam, takto pripravený ružičkový kel z Nepreháňam,
takto pripravený ružičkový kel zjedia aj ľudia, ktorým normálne až tak nechutí😜

Kľúčom je ghee (ghí) - teda prepražené maslo. S olivovým olejom to nebude rovnaké...

Ako na to? 
Čerstvý ružičkový kel nakrájame na plátky. Orestujeme na panvici s ghí (nebojte sa, pridajte koľko treba, viac je niekedy naozaj viac... 🥰). Počas prípravy dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou. 

Môžete podávať ako prílohu alebo s cestovinou (podobne ako kapustové fliačky). 

Ružičkový kel podporuje zdravú pečeň aj črevá. Je zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínu K a folátu. Ghí patrí k zdravým tukom, obsahuje kyselinu maslovú, ktorá tiež podporuje zdravé črevá - pomáha v prevencii rakoviny hrubého čreva aj pri liečbe Crohnovej choroby a syndrómu dráždivého čreva.
Ak vás zaujíma viac o tom ako podporiť zdravie čreva, kliknite na online kurz - LINK je V BIO @nebojme_sa_zdravo_jest 

Rasca podporuje dobré trávenie a má hrejivý účinok, takže ideálny sezónny recept na tieto chladné upršané dni ☔

Čo poviete, vyskúšate?

#kel #ruzickovykel #zdravejedlo #zdravyrecept #creva #zdravecreva #rakovinacreva #vlaknina #bezlepkove #rastlinnastrava
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies