• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Kniha PREbiotických receptov
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Kniha PREbiotických receptov
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Zdravé sladkosti Zdravé tipy Zdravšie pečenie

Zdravšie alternatívy cukru pri pečení

Janka Posted On 19 novembra, 2019
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

zdravsie nahrady cukru pri peceni

Na škodlivé účinky cukru pre naše telo poukazuje čoraz viac vedeckých štúdií. Rovnako škodlivé sú učinky umelých sladidiel.1 Naše telo skrátka nie je stavané na to, aby sme prijímali take množstvá cukru, ktoré sa bežne v našom každodennom jedálničku nachádzajú. Nie je to len o sladkostiach, cukor sa nachádza v mnohých potravinách, kde to väčšina ľudí štandardne nevníma – napr. v kečupe, dressingoch, ale tiež v jogurtoch. Ovocné džúsy, ktoré  štandardne považujeme za zdravé tiež obsahujú veľké množstvo cukru, pričom sú ochudobnené o prospešnú vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru.

Naše telo môže len benefitovať, ak sa rozhodneme pre stravu so zníženým množstvom cukru – predovšetkým pokiaľ máte tráviace ťažkosti, problémy s črevami, ekzém, časté zápaly alebo zvýšený výskyt zubného kazu. Umelé náhrady cukru obsahujú síce menej kalórií, ale poškodzujú zdravie črevnej mikroflóry. Dobré baktérie v čreve sú kľúčové pre fyzické aj mentálne zdravie. Ale to je už iný príbeh…

Čím sladiť alebo skôr koľko sladiť?

Otázkou teda nie je ani tak aké náhradné sladidlo si zvolíte namiesto cukru – ale skôr koľko sladidla použijete, koľko bežne zjete. Dobrou správou je, že vaše chuťové poháriky sa vedia prispôsobiť – ak znížite podiel cukru v strave, postupne si zvyknete a už bude pre vás nepredstaviteľné zjesť naraz celú tabuľku čokolády alebo sladký krémeš.

Ak vás táto téma zaujíma viac, odporúčam knihu Končím s cukrom od Sarah Wilson, kde nájdete zaujímavé informácie množstvo skvelých receptov.

 

Priveľa fruktózy v strave vedie k preťaženiu pečene.

 

Pri výbere sladidla je dôležité zvážiť nielen obsah kalórií a glykemický index, ale aj obsah fruktózy. Fruktóza a glukóza sú hlavnými zložkami cukru, metabolizujú sa však odlišne. Glukózu dokážu využiť všetky bunky nášho tela, naopak fruktózu je schopná vo väčšom množstve spracovať iba pečeň. Pokiaľ sa v strave nachádza priveľa kalórii a fruktózy, pečeň je preťažená a začne premieňať fruktózu na tuk.2 Okrem toho priveľa fruktózy v strave vedie k zvýšeniu oxidatívneho stresu, vysokému krvnému tlaku a zvýšenej hladine triacylglycerolov.3

Priamo a nepriamo má zvýšené množstvo fruktózy v strave negatívny dopad na pečeň, pankreas, svalovú hmotu, obličky, srdce, mozog a črevá. Nepriamy efekt predstavuje zvyšené hladiny zápalových cytokýnov, leptínov a endotoxínov, čo vedie k množstvu ďalších problémov.4

Pokiaľ konzumujete fruktózu vo forme čerstvého ovocia, vďaka obsahu vlákniny sa fruktóza vstrebáva pomalšie a preto nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi. Rôzne druhy ovocia majú rôzny podiel fruktózy aj nutričné hodnoty, preto napr. jablko a čučoriedky rozhodne nepatria do rovnakej kategórie.

kvaskove cokoladove pletence

Čím nahradiť biely cukor pri pečení

Čakankový sirup

Čakankový sirup má nízky glykemický index, vysoký obsah prebiotickej vlákniny a je vhodný aj pri low carb a keto diéte. Zoženiete ho napr. v DM alebo v obchodoch so zdravou výživou.

Trstinová melasa

Obsahuje množstvo minerálov a stopových prvkov. Je zdrojom železa, vápnika, magnézia, vitamínu B6 a selénu. Odporúča sa pri prevencii osteoporózy a tiež pri anémii.5 Trstinová melasa má výrazne tmavú farbu a špecifickú chuť, hodí sa skôr do tmavších kakaových sušienok a koláčov.

Javorový sirup

Javorový sirup obsahuje menej fruktózy a má nižší glykemický index ako cukor, preto nespôsobuje výrazne kolísanie inzulínu, čo poškodzuje pankreas. Od cukru ho odlišuje aj obsah minerálov (hlavne mangánu a zinku) a antioxidantov. Má však vysoký podiel cukru. Pri pečení stačí použiť menej, nakoľko je sladší ako napr. čakankový sirup.

Ďatle a ďatľový sirup

Ďatľový sirup má vysoký obsah fruktózy a nie je vhodný pri FODMAP diéte. Avšak zaujímavá štúdia poukazuje na benefity ďatľového sirupu – hlavne na jeho antibakteriálne účinky proti baktériám Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Ukázalo sa, že už v malým množstvách má ďatľový sirup pozitívne účinky vďaka obsahu polyfenolov – silných antioxidačných látok. Pre úplnosť informácií – výskum sa zameral na ďatľový sirup bez tepelnej úpravy, takže nie je zatiaľ jasné nakoľko sa liečivé vlastnosti zachovávajú pri pečení.6

Stévia

Voči stévii má výhrady len málo odborníkov na zdravú výživu. Do pečenia môžete použiť tekutú stéviu, ale je až 300x sladšia ako cukor, takže opatrne.

Cukor z kokosových kvetov

Má výraznú farbu a chuť, ktorá pripomína karamel. Hodí sa do pečenia sušienok a koláčov. Výroba kokosového cukru je šetrnejšia ako výroba rafinovaného bieleho cukru. Kokosový cukor si síce zachováva časť výživných hodnôt (minerálov, stopových prvkov a polyfenolov), avšak má vysoký podiel fruktózy a nie je žiadnym nutričným zázrakom. Je lepšou voľbou ako biely cukor, ale je vhodné používať ho striedmo.

Banán alebo jablkové pyré

Ak ste niekedy piekli banánový chlebík alebo muffiny, tak viete, že ak použijete veľa banánov, tie pečivo osladia dostatočne. Niekedy nemusíte pridávať nič iné. Banány (hlavne tie mäkšie, ktoré sa pri pečení používajú) majú vysoký obsah fruktózy, ale benefitom je, že obsahujú aj vlákninu, magnézium, draslík a ďalšie účinné látky. Ale predovšetkým – nejedná sa o spracovaný produkt (ako cukor a sirupy), ale o sladidlo v najprirodzenejšej podobe.

Jablkové pyré sa hodí napr. na osladenie makovej plnky do makovníka, ale aj do muffinov, ktorým dodá vláčnosť.

med

Nevhodné náhrady cukru

Surový trstinový cukor

Môže sa zdať, že je to lepšia alternatíva voči bielemu cukru. Avšak z hľadiska chemického zloženia sú takmer totožné.

Agáve sirup

Síce patrí k prírodným sladidlám a má nízky glykemický index, avšak má vyšší podiel fruktózy ako biely cukor.7
Preto vôbec nie je vhodnou alternatívou.

Med

Kvalitný med má množstvo pozitívnych účinkov pre zdravie. Používať by sa mal skôr ako liek a nie ako sladidlo. Je vhodný na osladenie nápojov (ale nie príliš horúcich). Neodporúča sa však používať ho do pečenia, nakoľko neodoláva vysokým teplotám. Jedna štúdia sa napr. zamerala na toxicitu medu v kombinácii s ghee a poukázala na to, že pri zahrievaní na teplotu vyššiu ako 140 °C môže mať škodlivé účinky.8

Nové sladidlá – sú zdravé?

Erythritol

Sladidlo, ktoré povoľuje aj KETO diéta je vlastne cukrový alkohol, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch ovocia aj v potravinách. Má síce menej kalórií, ale je to bezpečná náhrada cukru? Obsah kalórií nie je jediná podstatná informácia. Sladidlá z cukrového alkoholu môžu spôsobovať napr. nafukovanie a hnačku.9

Xylitol

Xylitol je tiež cukrový alkohol, nemetabolizuje sa ako fruktóza, preto sa všeobecne považuje za bezpečnú náhradu cukru. Bežne sa pridáva napr. do zubných pást. Má špecifickú chuť. Nehodí sa do kysnutého pečiva.

 

Otázkou nie je ani tak akým sladidlom nahradiť biely cukor – ale skôr
koľko sladidla použijete.

paleo cokoladovy kolac s karfiolom

Čím posypať koláč namiesto cukru?

Koláč je bez cukru, ako teda nahradiť tú krásnu snehovú cukrovú posýpku? Skúste najemno pomletý kokos. Strúhaný kokos pomeľte v kávovom mlynčeku alebo mixéri na smoothie a posypte cez jemné sitko. Najlepšie je koláč posypať chvíľku po vybratí z rúry.

Ako oklamať chuťové poháriky (v dobrom:)

Ako som už povedala, otázkou nie je ani tak to, akým sladidlom nahradiť biely cukor – ale skôr koľko sladidla použiť. Väčšina tradičných receptov na bábovky, muffiny atď. používa zbytočne veľa cukru. Naše chuťové poháriky sú však nastavené tak, že vytvárajú asociácie. Predstavte si napríklad vôňu vanilky. Je sladká, však? Konkrétne vedecké experimenty dokazujú, že naše vnímanie chutí je ovplyvnené doterajšími skúsenosťami. Čo to znamená?

 

Ak pridáte do pečiva vanilku a škoricu, tak sa vám bude zdať, že chutia sladšie. Je to skvelý trik ako použiť menej sladidla a zachovať chuťový zážitok.

 

vanilka

Vyberte si kvalitnú vanilku, nepr. v práškovej podobe zoženiete v predajniach DM. Pozor na vanilínový cukor, ktorý teda nielen že obsahuje cukor, ale vanilín je chemická látka, ktorá sa len vôňou snaží napodobniť skutočnú vanilku a môže byť pre naše telo škodlivá.

Ak chcete obmedziť sladkosti, prečítajte si aj článok Ako sa zbaviť závislosti na sladkostiach (čo pomohlo mne).

Referencie & Zdroje:

  1. Mercola: Artificial Sweeteners Are Toxic to Gut Bacteria, Study Reveals…
  2. Healthline: Is Fructose Bad for You? The Surprising Truth
  3. PubMed: Fructose: Toxic effect on cardiorenal risk factors and redox state
  4. PubMed: High Dietary Fructose: Direct or Indirect Dangerous Factors Disturbing Tissue and Organ Functions
  5. Healthline: 4 Blackstrap Molasses Benefits
  6. PubMed: The Antibacterial Activity of Date Syrup Polyphenols against S. aureus and E. coli
  7. Healthline: Agave Nectar: A Sweetener That Is Even Worse Than Sugar?
  8. PubMed: Studies on the physicochemical characteristics of heated honey, honey mixed with ghee and their food consumption pattern by rats
  9. Healthline: Erythritol — Like Sugar Without the Calories?

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


zdravé tipy


Možno sa vám bude páčiť
Najlepšie zdroje železa v potravinách
18 mája, 2020
Aj vy máte problémy so zubami?
26 apríla, 2020
Vypestujte si doma listový kel
9 apríla, 2020
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (11) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

    diabetes summit

     

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot
Najjednoduchší spôsob ako zaradiť do jedálnička huby 😉 Naservírujte ich na toast!⁠
⁠
Poradil mi to pestovateľ húb na trhovisku v Pezinku: Orestujete cibuľku alebo pórik, pridáte huby - nakrájané na plátky alebo menšie môžete nechať celé. Pridáte soľ a čierne korenie a restujete, kým huby zmäknú.⁠
⁠
Ja vždy používam ghí, ale pokojne skúste aj s olivovým olejom. No ghí tomu dodá ešte lepšiu chuť! K tomu pažítka a petržlenévá vňať (tú pridávam všade, kde sa dá) a chutné rýchle jedlo je na stole 😍⁠
⁠
Väčšinou takto pripravujem #shitake, na fotke sú #shimeji. ⁠
⁠
Pochutíte si vy aj vaše prospešné baktérie v brušku ❤️⁠
⁠
⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo ⁠
#imunita #antioxidanty #huby #betaglukany #zdravakuchyna #zdravevarenie #hubove #prebiotika #mikrobiom⁠
Láska ide cez žalúdok a zdravie začína v čre Láska ide cez žalúdok a zdravie začína v črevách ❤️⁠
⁠
Veľa ľudí užíva probiotiká💊💊 aby podporili svoje črevá 💪, no mnohí netušia 🧐, že prospešné baktérie je dôležité kŕmiť tou správnou potravou 🥗🥝🧄🍇🥦 aby sme z nich mali úžitok. ⁠
⁠
Jedným z hlavných benefitov, ktoré nám prospešné baktérie prinášajú je totiž to, že produkujú tzv. POSTBIOTIKÁ - mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Tie majú ⁠
👍 výrazné protizápalové účinky, ⁠
👍 podporujú chudnutie, ⁠
👍 imunitu ⁠
👍 aj mentálny výkon. ⁠
⁠
Pomáhajú chrániť integritu črevnej bariéry - predchádzajú vzniku priepustného čreva a znižujú riziko rakoviny hrubého čreva. ⁠
⁠
Sú pre naše zdravie kľúčové 🗝️ a telo si ich nevytvára samo, produkujú ich črevné baktérie vtedy, keď ich kŕmime tými správnymi potravinami (PREbiotikami) 🍎🍒🥑🥬⁠
⁠
Výzva teda je - dopriať črevným baktériám pestrosť aspoň 30 druhov rastlinných potravín týždenne 👍⁠
⁠
🤩 Každé jedlo je príležitosť. Praženica nemusí byť iba z vajíčok, môžete do nej pridať špenát aj cícer. Do perníkového koláča zas tekvicové pyré. Červená kapusta nepatrí len ku kačke, ale môžete z nej vyčarovať osviežujúci šalát s pomarančom....⁠
⁠
💡 Nechajte sa inšpirovať receptami v 📗 Knihe PREbiotických receptov z online kurzu UZDRAV SVOJE ČREVÁ a skúste podobným princípom osviežiť a spestriť aj svoje vlastné obľúbené recepty 🥰⁠
⁠
⁠
Stiahnite si e-knihu receptov ZDARMA len do 3.7.2022.⁠
👉 Kliknite na LINK v BIO ⁠
alebo na nebojmesazdravojest.sk/kniha-receptov/⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #knihareceptov⁠
Ne(ná)hody v kuchyni?⁠ Niekedy z nich vzniknú Ne(ná)hody v kuchyni?⁠
Niekedy z nich vzniknú chutné recepty 😋⁠
⁠
Mala z toho byť fazuľová polievka, no tento šalátik stojí tiež za to :) So stonkovým zelerom, pažítkou, petržlenovou vňaťou, ochutený olivovým olejom, soľou a korením.⁠
⁠
Rýchly, jednoduchý a nabitý mikroživinami 🥗⁠
⁠
Stonkový zeler a petržlenová vňať sú bohatým zdrojom apigenínu, antioxidantu, ktorý pomáha napríklad pri nespavosti či úzkosti, regulovaní hladiny glukózy v krvi, pri liečbe vysokého krvného tlaku, má protizápalové, antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky a pomáha v prevencii mnohých druhov rakoviny.⁠
⁠
Stonkový zeler je najlepšie kupovať v BIO kvalite (zvyknú mať v Kauflande), keďže patrí k viac postrekovaným plodinám a petržlenovú vňať môžete veselo pestovať v záhradke alebo v kvetináči na okne... alebo si ju kúpte na miestnom trhovisku 🌱⁠
⁠
Čerstvosť je kľúčová, ak chcete z neho získať maximum živín a nebojte sa pridať aj chrumkavé stonky petržlenovej vňate, nielen zelené lístky.⁠
⁠
Trápia vás ALERGIE?⁠
⁠
Petržlenová vňať je jednou z hlavných ingrediencií polievky pre harmonizovanie imunity z protokolu Dr. Lea Gallanda, ktorú zdieľa v knihe Allergy Solution (Riešenie pre alergiu) práve kvôli tomu, že pomáha zmierňovať alergické reakcie a upokojovať imunitný systém. ⁠
⁠
Jedlo lieči ❤️ ⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #antioxidanty #fazula #zeler #salat #vlaknina #vegan #vegetarian #zdravevarenie⁠
Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj ve Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj veľmi chutné a plné benefitov, podobne ako ostatné huby.⁠
⁠
Huby ma fascinujú. Sú unikátne. Nie sú ako zelenina, ani ako mäso (ale mäso dokážu výborne nahradiť:) ⁠
⁠
Veľa ľudí dnes užíva medicinálne huby vo forme kapsúl alebo tinktúr a tie majú svoje miesto, no chutné huby patria aj na tanier 🍽️⁠
⁠
🔹 Všetky jedlé huby sú skvelé prebiotiká - teda patria k preferovanej potrave prospešných baktérií v našich črevách.⁠
⁠
🔹 Shimeji huby pomáhajú znižovať cholesterol a eliminovať plaky, ktoré sa vytvárajú na vnútorných stenách ciev.⁠
⁠
🔹 Pomáhajú pri chudnutí, regulovaní obezity a manažovaní cukrovky.⁠
⁠
🔹 Majú antibakteriálne a antiplesňové vlastnosti a pomáhajú udržiavať rovnováhu črevného mikrobiómu.⁠
⁠
🔹 Majú imunoregulačné účinky, podporujú zdravie mozgu a nervového systému.⁠
⁠
🔹 Sú bohatým zdrojom antioxidantov karotenoidov, vďaka čomu pomáhajú chrániť DNA pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa spája s rakovinou aj predčasným starnutím.⁠
⁠
⁠
A keby sa dalo, môžem pokračovať o benefitoch húb celý deň.... Skrátka dôvodov prečo zaradiť huby pravidelne do jedálnička je naozaj veľa. ⁠
⁠
Čoskoro pridám aj moje obľúbené recepty a tipy. ⁠
⁠
Mimochodom ak patríte k nadšencom húb (a prírodopisných dokumentov), odporúčam vám pozrieť si na Netflixe nádherný film Fantastic Fungi 👍⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo ⁠
#imunita #antioxidanty #huby #shimeji #betaglukany #zdravakuchyna #zdravevarenie #hubove⁠
Karfiolová ryža, mňam🥰⁠ Kedy chutí najlep Karfiolová ryža, mňam🥰⁠
Kedy chutí najlepšie? Ak ju pripravíte na ghí masle a pridáte štipku rasce. Vyskúšajte :)⁠
⁠
POSTUP:⁠
⁠
Karfiol rozdelíme na ružičky, ktoré potom nasekáme nožom alebo v sekáčiku na malé kúsky. ⁠
⁠
Na panvici roztopíme ghí maslo a pridáme karfiol, soľ, štipku korenia a rasce, prípadne aj sušenú koreňovú zeleninu. ⁠
⁠
Chvíľku orestujeme, potom zakryjeme pokrievkou a necháme podusiť domäkka. Trvá to cca 10 minút, podľa toho na aké veľké kúsky ste nasekali karfiol.⁠
⁠
Naservírovať ju môžete ako prílohu alebo základ rizota (napr. s hubami), prípadne pre deti alebo nedôverčivých členov rodiny môžete použiť menší trik - zmiešate karfiolovú ryžu s klasickou ryžou 😉 (lepšie ako nič, však?)⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #karfiol #imunita #vegetarian #bezlepkove #glutenfree #lowcarb #keto  #paleo #zdrave #zdravevarenie #zdravakuchyna #chudnutie #rastlinnastrava #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika
Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z ine Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z inej perspektívy.... čo myslíte?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #zdravecreva #uzdravsvojecreva #zdrave #zdravie #nutricnaterapia #zdravejedlo #probiotika #mikrobiom #holistickamedicina #inspiracia #novypohladnazdravie #novypohlad

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies