Hrachová kaša – polievka plná proteínov
Ak nemáte po ruke čerstvú zeleninu a chcete ušetriť čas pri varení, zachráni to sušený hrášok. Táto hrachová kaša je veľmi jednoduchá na prípravu a zároveň sýta a výživná. Je spoľahlivým zdrojom energie vďaka obsahu proteínov a nerozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol. Zároveň pomáha efektívne stabilizovať cukor v krvi.
Vďaka čomu je sušený hrášok zdravý
Poznáte minerál molybdén? Strukoviny ako sušený hrášok, ale aj šošovica a cícer sú bohatým zdrojom molybdénu. Molybdén sa v značnom množstve nachádza napr. v zubnej sklovine a pôsobí ako kofaktor pre viaceré dôležité enzýmy v tele – pomáha im správne fungovať.1
Molybdén tiež pomáha eliminovať v tele siričitany, ktoré sa bežne pridávajú do potravinárskych produktov (napr. aj do vína) a môžu spôsobovať bolesť hlavy a búšenie srdca, hlavne ak máte molybdénu v tele nedostatok.2
Hrášok pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi
To je benefit nielen pre ľudí trpiacich cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou.3 Zvýšená hladina cukru v krvi sa totiž spája s rizikom mnohých chorôb, vrátane neurodegeneratívnych ochodení,4 ale tiež vzniku zubného kazu.5
Prečo namáčať hrášok pred varením
Podobne ako ostatné strukoviny, aj hrášok je dobré vopred namáčať. Polený hrášok sa síce uvarý celkom rýchlo aj bez toho, avšak namáčanie má skôr iný účel. Pomáha ľahšej stráviteľnosti strukovín tým, že eliminuje antinutienty a naopak napomáha využiteľnosti prospešných látok pre naše telo. Hrášok teda namočte na 8-12 hodín do filtrovanej vody so štipkou soli a potom dobre premyte. Viac v článku Ako pripraviť strukoviny, aby nerobili problémy.
Tipy na servírovanie
Ku hrachovej kaši sa hodí napr. varené vajíčko a tiež oriešky a semienka. Prípadne vyskúšajte chrumkavé prosciutto. Pripravíte ho tak, že plátky prosciutta natrháte na menšie kúsky a na panvici bez pridania oleja narýchlo opražíte dochrumkava – cca 1 minútka stačí.
Hrachová kaša – polievka plná proteínov
Čo potrebujeme
- 1 hrnček sušený hrášok* (žltý polený)
- 1 strúčik cesnak
- 1 čl sušená koreňová zelenina
- 1 PL olivový olej / maslo
- 1/4 čl kurkuma
- soľ, čierne korenie
Postup
- Premytý hrášok vložíme do hrnca a zalejeme 3 šálkami vody.
- Pridáme cesnak a koreniny. Necháme variť cca 30 minút (resp. 15 min v tlakovom hrnci) domäkka.
- Do uvarenej polievky pridáme 1 PL olivového oleja alebo masla pre zjemnenie. Podľa chuti môžete pridať trochu mlieka/ smotany, ale nie je to nutné.
- Rozmixujeme do krémovej konzistencie.
Poznámky
Referencie & Zdroje:
- Mercola.com: What Is Molybdenum?
- WHFoods: Dried peas
- PubMed: Effect of legumes as part of a low glycemic index diet on glycemic control and cardiovascular risk factors in type 2 diabetes mellitus: a randomized controlled trial.
- Drperlmutter.com: Even Slight Elevation Of Blood Sugar Threaten Brain Health
- Holistic Dental Care: The Complete Guide to Healthy Teeth and Gums, Nadine Artemis str.31
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.