• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Kniha PREbiotických receptov
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Kniha PREbiotických receptov
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Raňajky Zdravé tipy Zdravšie varenie

Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše

Janka Posted On 26 septembra, 2019
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše

Teplá kaša na raňajky naštartuje trávenie, príjemne zahreje a dodá energiu. Pripraviť ju môžete nielen z ovsených vločiek, ale aj z pšena, amarantu alebo quinoy. Zvýšiť nutričnú hodnotu a doladiť chuť pomôžu oriešky a semienka, zdravé tuky, proteíny a koreniny, ktoré prinesú bohaté benefity pre zdravé telo a mozog.

Inšpirujte sa tipmi ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše.

Čo pridať do raňajkovej kaše

Ľanové a konopné semienka

Obe sú výborným zdrojom protizápalových omega-3-mastných kyselín. Ľanové semienka sú skvelým pomocníkom v prevencii a liečbe zápchy. Najlepšie je pridávať ich do kaše čerstvo pomleté (napr. v kávovom mlynčeku), pretože takto z nich získame maximum živín. Po pomletí ich môžete skladovať niekoľko dní v chladničke. Neskôr budú síce chutiť rovnako, ale obsah výživných látok klesne.

Konopné semienka majú vysoký obsah proteínov, vitamínu E a fosforu. Obsahujú gamma-linolenovú kyselinu, ktorá pomáha redukovať symptómy predmenštruačného syndrómu (PMS) a menopauzy.1 Do kaše a pečiva pridávajte lúpané konopné semienka. Ak kúpite tie so šupkou, môžete ich pomlieť na kávovom mlynčeku a v menších dávkach pridávať do kaše, smoothies aj do pečiva.

konopne semienka

Proteín

Proteín dodá ráno potrebnú energiu. Do kaše ho môžete pridať vo forme proteínového prášku. Najkvalitnejší rastlinný proteín je hrachový, ten sa väčšinou predáva ochutený napr. banánom alebo kakaom. Neutrálnu chuť a farbu má mandľový proteín. Môj obľúbený je Powerlogy Kolagén proteín s neutrálnou farbou a chuťou, ktorý je okrem proteínov tiež zdrojom kolagénu a pochádza z hovädzieho dobytka pasúceho sa na tráve. Pri výbere proteínového prášku vždy prečítajte zloženie a kúpte taký, ktorý neobsahuje prídavne látky a cukor.

Orechy / Orechové maslo

Chrumkavé oriešky, granola z orechov a semienok bez cukru alebo kvalitné orieškové maslo nielen výborne chutia, ale vďaka obsahu mononasýtených mastných kyselín pomôžu zrána naštartovať mozog. Do kaše sú ideálne vlašské alebo pekanové orechy (nielen preto, že ich stačí nalámať rukou a nemusíte sekať nožom:) a mandľové maslo. Alternatívou je aj arašidové alebo kešu maslo, nutrične najkvalitnejšie je však mandľové. Mandľové maslo má vysoký obsah proteínov a vitamínu E. Orieškové maslo by nemalo obsahovať žiadne konzervanty a stabilizátory. Kvalitné obsahuje 100% orechov. Po otvorení by sa malo držať ho v chladničke.

ako zvysit nutricnu hodnotu ranajkovej kase

Zdravý tuk

Zdravý tuk vo forme kokosového oleja, konopného alebo ľanového oleja, prípadne kvalitného farmárskeho masla podporí vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, má protizápalové účinky a dodáva energiu mitochondriám, ktoré slúžia ako malé elektrárne pre naše bunky a poháňajú celé telo.

Vyskúšajte do kaše pridať rybí olej ideálne ochutený (bežná je príchuť pomaranč, ktorá príjemne doladí chuť kaše a deti si nevšimnú akú zdravú vec ste im tam primiešali…). Rybí olej je kvalitným zdrojom DHA kyseliny, ktorá chráni mozog.2  Obsahuje tiež vitamíny rozpustné v tukoch A, D a K, ktoré sú prospešné pre silné kosti a zdravé zuby.

Chia semienka

Do kaše môžete pridať chia semienka, avšak pokiaľ neboli vopred namočené, tráviacou sústavou prejdú bez toho, aby sa živiny z nich dostatočne vstrebali. Takto síce pomáhajú bojovať proti zápche, efektívnejšie však je ich vopred namočiť alebo pripraviť si večer chia topping alebo chia puding. Pripraviť si môžete viac porcií a skladovať v chladničke cca 4 dni.

Chia puding: Stačí zmiešať v pomere 1 PL chia semienok na 1/4 hrnčeka rastlinného mlieka a nechať odstáť min. 4 hodiny v chladničke. Chia puding môžete jesť samostatne alebo primiešať do rannej kaše.

Chia topping: Pripravíte rovnako ako chia puding, ale primiešate tam napr. mrazené maliny alebo lyofilizované čučoriedky. Ozdobíte ním rannú kašu.

Zdravé koreniny

Voňavé hrejivé koreniny s výrazným protizápalovým účinkom pomôžu hlavne v zime posilniť imunitu a bojovať proti chrípke a iným neduhom. Vyskúšajte škoricu, klinček, zázvor, kardamom aj kurkumu. Kombinujte ich podľa vlastnej chuti.

Horká čokoláda

Čokoládou ozdobená kaša nielen skvele chutí, ale aj poskytuje množstvo kvalitných minerálov a mikroživín – napr. magnézium, lecitín, železo a prospešné rastlinné polyfenoly. Základom je kvalitná horká čokoláda s min. podielom 70% kakaa (ideálne 85%). Nájdete ju napr. v DM vo vegan verzii alebo aj v Lidli. Stačí čítať etikety.

Kvalitá čokoláda obsahuje len kakaovú hmotu, kakaové maslo, trochu nerafinovaného cuktu a niekedy lecitín. Ďalšie prísady a éčka tam nemajú čo hľadať.

Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše

Z čoho kašu pripraviť

Zabudnite na jednotlivo zabalené kaše z obchodu, ktoré okrem ovsených vločiek obsahujú aj cukor a iné neželané prísady. Nemusíte kupovať ani drahé müsli mixy (hlavne ak potrebujete bezlepkové). Urobte si vlastnú verziu, ktorá bude obsahovať kvalitné ingrediencie a presne tie živiny, ktoré najviac potrebujete.

Kaša z celých zŕn

Najkvalitnejšia je kaša z celého zrna, ktoré bolo minimálne upravované, kým sa k vám dostalo. K najjednoduchším na prípravu patrí pšenová kaša alebo pohánková kaša.

Kaša z fermentovaných vločiek

Výbornou alternatívou ovsených vločiek sú jačmenné vločky s extra vysokým obsahom vlákniny. Pre ľahšiu stráviteľnosť a elimináciu antinutrientov je vhodné jačmenné vločky vopred namáčať alebo fermentovať. Ako na to sa dočítate priamo v recepte Jačmenná raňajková kaša.

Bezlepková kaša

Výbornou bezlepkovou alternatívou sú nutrične bohaté teffové vločky a amarantové vločky, ktoré patria k najkvalitnejším bezlepkovým obilným alternatívam. Sú to menšie vločky (keďže sa jedná o malé zrná) a uvaria sa / zmäknú rýchlo. Aj preto sú vhodnou prísadou do pečenia, napr. do banánového chlebíka alebo muffinov.

 

Jačmenná kaša - ako ju pripraviť

Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše


Aké mlieko použiť

Kravské mlieko spôsobuje mnohým ľuďom problémy s trávením a to nielen kvôli obsahu laktózy ale aj vysokému obsahu kazeínu. Syry a kyslomliečne produkty majú nižší obsah kazeínu a obsahujú navyše prospešné mliečne baktérie – probiotiká. Preto nepatria do rovnakej kategórie ako samotné mlieko. Mojou najobľúbenejšou aletrnatívou kravského mlieka je mandľové mlieko, ideálne domáce, ktoré je najkvalitnejšie a tiež cenovo výhodné. Prečítajte si viac v článku Domáce mandľové mlieko a mandľová múka.

Alternatívou môže byť aj kokosové mlieko, to však nemá neutrálnu chuť. Ovsené a špaldové mlieko obsahujú lepok a tomu sa snažím vyhnúť v produktoch, kde jeho obsah nie je nevyhnutný.

Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše

Aké ovocie pridať do kaše

Jablko, hruška, čučoriedky, maliny, banán – všetko chutné alternatívy, ale rozhodne nepatria do rovnakej kategórie z hľadiska nutričných hodnôt a obsahu mikroživín. Banán je v prípade kaše špecifický – pretože popučeným banánom, ktorý vmiešate do kaše môžete výrazne zmeniť jej chuť a konzisteciu a neodolá jej ani vyberavé dieťa. Banán obsahuje vlákninu, magnézium a draslík. Má však aj vysoký obsah cukru – fruktózy, preto pokiaľ si dávate pozor na cukor, použite radšej tvrdší banán nakrájaný na kolieska na ozdobu kaše, ten má cukru menej ako zrelší mäkší banán. Alebo vyskúšajte sušený banán, ktorý tiež obsahuje menej cukru ako zrelý mäkký banán.

Jablko a hruška, rovnako aj sušené ovocie tiež obsahujú veľa cukru a menej mikroživín. Naopak drobné bobuľovité ovocie ako čučoriedky, maliny a tiež granátové jablko alebo kiwi sú skvelou voľbou. Čučoriedky patria k potravinám s najsilnejším protizápalovým a antioxidačným účinkom. Pomáhajú tiež chrániť zdravie mozgu a zlepšovať pamäť.3 Maliny majú vysoký obsah vlákniny, sú výborným zdrojom vitamínu C a mangánu.

Granátové jablko (ktorého semienka si môžete tiež zamraziť) je nielen chutnou ozdobou kaše ale aj zdrojom výnimočných antioxidačných látok. Mikroživiny z granátového jablka pomáhajú pri ochoreniach močových ciest, majú antibakteriálne4 a protiplesňové účinky5 a pomáhajú zvyšovať výkon pri cvičení.6 Kiwi má vysoký obsah vitamínu C a patrí k najlepším prebiotikám – pomáha kŕmiť dobré baktérie v čreve a zvyšovať ich počet.7

Nemáte po ruke čerstvé ovocie?

Samozrejme nie vždy môžeme mať po ruke čerstvé ovocie. Preto je fajn mať zásobu v mrazničke (ideálne z vlastnej záhradky). Ale napr. mrazené BIO maliny nájdete aj v Kauflande. Rozhodne stojí za to vyskúšať tiež lyofilizované (mrazom sušené ovocie). Oplatí sa kúpiť väčšie balenie. Moje obľúbené sú BRIX čučoriedky (zoženiete aj vo vybraných lekárňach, veľké balenie vydrží naozaj dlho). Keď ich pridáte do teplej kaše, krásne zmäknú a chutia výborne. Najlepšie je, že mrazom sušené ovocie si zachováva väčšíni živín, nemusíte ho držať v mrazničke, preto je ekologickejšie a ani v skrinke nezaberá veľa miesta 🙂

 

Teplá raňajková kaša nemusí byť fádna, môže byť naopak veľmi pestrá a bohatá na živiny, ktoré vám pomôžu zdravo naštartovať deň! Budem sa tešiť, ak do komentárov pridáte vlastné tipy, čím dochucujete svoju obľúbenú raňajkovú kašu.

Referencie & Zdroje:

  1. PubMed: Essential fatty acids for premenstrual syndrome and their effect on prolactin and total cholesterol levels: a randomized, double blind, placebo-controlled study.
  2. PubMed: Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA
  3. PubMed: Neuroprotective effects of berry fruits on neurodegenerative diseases
  4. PubMed: Anti-microbial activities of pomegranate rind extracts: enhancement by cupric sulphate against clinical isolates of S. aureus, MRSA and PVL positive CA-MSSA.
  5. PubMed: Antifungal efficacy of Punica granatum, Acacia nilotica, Cuminum cyminum and Foeniculum vulgare on Candida albicans: an in vitro study.
  6. PubMed: The effects of pomegranate extract on blood flow and running time to exhaustion
  7. PubMed: Kiwifruit (Actinidia deliciosa) changes intestinal microbial profile

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


zdravé tipy


Možno sa vám bude páčiť
Najlepšie zdroje železa v potravinách
18 mája, 2020
Aj vy máte problémy so zubami?
26 apríla, 2020
Vypestujte si doma listový kel
9 apríla, 2020
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (11) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

    chronic inflammation

     

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Láska ide cez žalúdok a zdravie začína v čre Láska ide cez žalúdok a zdravie začína v črevách ❤️⁠
⁠
Veľa ľudí užíva probiotiká💊💊 aby podporili svoje črevá 💪, no mnohí netušia 🧐, že prospešné baktérie je dôležité kŕmiť tou správnou potravou 🥗🥝🧄🍇🥦 aby sme z nich mali úžitok. ⁠
⁠
Jedným z hlavných benefitov, ktoré nám prospešné baktérie prinášajú je totiž to, že produkujú tzv. POSTBIOTIKÁ - mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Tie majú ⁠
👍 výrazné protizápalové účinky, ⁠
👍 podporujú chudnutie, ⁠
👍 imunitu ⁠
👍 aj mentálny výkon. ⁠
⁠
Pomáhajú chrániť integritu črevnej bariéry - predchádzajú vzniku priepustného čreva a znižujú riziko rakoviny hrubého čreva. ⁠
⁠
Sú pre naše zdravie kľúčové 🗝️ a telo si ich nevytvára samo, produkujú ich črevné baktérie vtedy, keď ich kŕmime tými správnymi potravinami (PREbiotikami) 🍎🍒🥑🥬⁠
⁠
Výzva teda je - dopriať črevným baktériám pestrosť aspoň 30 druhov rastlinných potravín týždenne 👍⁠
⁠
🤩 Každé jedlo je príležitosť. Praženica nemusí byť iba z vajíčok, môžete do nej pridať špenát aj cícer. Do perníkového koláča zas tekvicové pyré. Červená kapusta nepatrí len ku kačke, ale môžete z nej vyčarovať osviežujúci šalát s pomarančom....⁠
⁠
💡 Nechajte sa inšpirovať receptami v 📗 Knihe PREbiotických receptov z online kurzu UZDRAV SVOJE ČREVÁ a skúste podobným princípom osviežiť a spestriť aj svoje vlastné obľúbené recepty 🥰⁠
⁠
⁠
Stiahnite si e-knihu receptov ZDARMA len do 3.7.2022.⁠
👉 Kliknite na LINK v BIO ⁠
alebo na nebojmesazdravojest.sk/kniha-receptov/⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #knihareceptov⁠
Ne(ná)hody v kuchyni?⁠ Niekedy z nich vzniknú Ne(ná)hody v kuchyni?⁠
Niekedy z nich vzniknú chutné recepty 😋⁠
⁠
Mala z toho byť fazuľová polievka, no tento šalátik stojí tiež za to :) So stonkovým zelerom, pažítkou, petržlenovou vňaťou, ochutený olivovým olejom, soľou a korením.⁠
⁠
Rýchly, jednoduchý a nabitý mikroživinami 🥗⁠
⁠
Stonkový zeler a petržlenová vňať sú bohatým zdrojom apigenínu, antioxidantu, ktorý pomáha napríklad pri nespavosti či úzkosti, regulovaní hladiny glukózy v krvi, pri liečbe vysokého krvného tlaku, má protizápalové, antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky a pomáha v prevencii mnohých druhov rakoviny.⁠
⁠
Stonkový zeler je najlepšie kupovať v BIO kvalite (zvyknú mať v Kauflande), keďže patrí k viac postrekovaným plodinám a petržlenovú vňať môžete veselo pestovať v záhradke alebo v kvetináči na okne... alebo si ju kúpte na miestnom trhovisku 🌱⁠
⁠
Čerstvosť je kľúčová, ak chcete z neho získať maximum živín a nebojte sa pridať aj chrumkavé stonky petržlenovej vňate, nielen zelené lístky.⁠
⁠
Trápia vás ALERGIE?⁠
⁠
Petržlenová vňať je jednou z hlavných ingrediencií polievky pre harmonizovanie imunity z protokolu Dr. Lea Gallanda, ktorú zdieľa v knihe Allergy Solution (Riešenie pre alergiu) práve kvôli tomu, že pomáha zmierňovať alergické reakcie a upokojovať imunitný systém. ⁠
⁠
Jedlo lieči ❤️ ⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #antioxidanty #fazula #zeler #salat #vlaknina #vegan #vegetarian #zdravevarenie⁠
Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj ve Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj veľmi chutné a plné benefitov, podobne ako ostatné huby.⁠
⁠
Huby ma fascinujú. Sú unikátne. Nie sú ako zelenina, ani ako mäso (ale mäso dokážu výborne nahradiť:) ⁠
⁠
Veľa ľudí dnes užíva medicinálne huby vo forme kapsúl alebo tinktúr a tie majú svoje miesto, no chutné huby patria aj na tanier 🍽️⁠
⁠
🔹 Všetky jedlé huby sú skvelé prebiotiká - teda patria k preferovanej potrave prospešných baktérií v našich črevách.⁠
⁠
🔹 Shimeji huby pomáhajú znižovať cholesterol a eliminovať plaky, ktoré sa vytvárajú na vnútorných stenách ciev.⁠
⁠
🔹 Pomáhajú pri chudnutí, regulovaní obezity a manažovaní cukrovky.⁠
⁠
🔹 Majú antibakteriálne a antiplesňové vlastnosti a pomáhajú udržiavať rovnováhu črevného mikrobiómu.⁠
⁠
🔹 Majú imunoregulačné účinky, podporujú zdravie mozgu a nervového systému.⁠
⁠
🔹 Sú bohatým zdrojom antioxidantov karotenoidov, vďaka čomu pomáhajú chrániť DNA pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa spája s rakovinou aj predčasným starnutím.⁠
⁠
⁠
A keby sa dalo, môžem pokračovať o benefitoch húb celý deň.... Skrátka dôvodov prečo zaradiť huby pravidelne do jedálnička je naozaj veľa. ⁠
⁠
Čoskoro pridám aj moje obľúbené recepty a tipy. ⁠
⁠
Mimochodom ak patríte k nadšencom húb (a prírodopisných dokumentov), odporúčam vám pozrieť si na Netflixe nádherný film Fantastic Fungi 👍⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo ⁠
#imunita #antioxidanty #huby #shimeji #betaglukany #zdravakuchyna #zdravevarenie #hubove⁠
Karfiolová ryža, mňam🥰⁠ Kedy chutí najlep Karfiolová ryža, mňam🥰⁠
Kedy chutí najlepšie? Ak ju pripravíte na ghí masle a pridáte štipku rasce. Vyskúšajte :)⁠
⁠
POSTUP:⁠
⁠
Karfiol rozdelíme na ružičky, ktoré potom nasekáme nožom alebo v sekáčiku na malé kúsky. ⁠
⁠
Na panvici roztopíme ghí maslo a pridáme karfiol, soľ, štipku korenia a rasce, prípadne aj sušenú koreňovú zeleninu. ⁠
⁠
Chvíľku orestujeme, potom zakryjeme pokrievkou a necháme podusiť domäkka. Trvá to cca 10 minút, podľa toho na aké veľké kúsky ste nasekali karfiol.⁠
⁠
Naservírovať ju môžete ako prílohu alebo základ rizota (napr. s hubami), prípadne pre deti alebo nedôverčivých členov rodiny môžete použiť menší trik - zmiešate karfiolovú ryžu s klasickou ryžou 😉 (lepšie ako nič, však?)⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #karfiol #imunita #vegetarian #bezlepkove #glutenfree #lowcarb #keto  #paleo #zdrave #zdravevarenie #zdravakuchyna #chudnutie #rastlinnastrava #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika
Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z ine Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z inej perspektívy.... čo myslíte?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #zdravecreva #uzdravsvojecreva #zdrave #zdravie #nutricnaterapia #zdravejedlo #probiotika #mikrobiom #holistickamedicina #inspiracia #novypohladnazdravie #novypohlad
Sladká chrumkavá pochúťka bez výčitiek? 🥰 Sladká chrumkavá pochúťka bez výčitiek? 🥰⁠
Áno, aj takto by sa dala nazvať táto fantastická domáca granola inšpirovaná receptom z knihy Končím s cukrom od  Sarah Wilson.⁠
Je hotová do polhodinky, voňavá a sladká aj bez cukru😋⁠
⁠
Čo na ňu potrebujete? ⁠
⁠
Semienka a oriešky - napríklad mandle, lieskovce, slnečnicové semienka, chia semienka, prípadne konopné semienka a kokosové chipsy. K tomu trochu kokosového oleja, vanilky či škorice. Ja zvyknem občas pridať aj pohánku, ktorú predtým 12 hodín namáčam alebo nechám naklíčiť a potom vysuším v rúre pri cca 100°C. ⁠
⁠
Množstvo môžete prispôsobiť veľkosti plechu, ale na jeden veľký plech by to bolo cca:⁠
⁠
- 2 hrnčeky kokosových chipsov⁠
- 1 hrnček nasekaných mandlí⁠
- 1/2 hrnčeka slnečnicových semienok⁠
- 1/2 hrnčeka pohánky (alebo iné orechy/semienka)⁠
- 2 lyžice chia semienok ⁠
- 1/4 lyžičky vanilky v prášku⁠
- 1 lyžička škorice ⁠
- 1-2 lyžice roztopeného kokosového oleja⁠
⁠
⁠
1. Semienka a orechy premiešame na plechu vystlanom papierom na pečenie.⁠
⁠
2. Primiešame škoricu a vanilku a potom pokvapkáme roztopeným kokosovým olejom. Dobre premiešame, aby sa semienka obalili olejom.⁠
⁠
3. Pečieme pri 160°C cca 20 minút dozlatista. Počas pečenia pár krát premiešame.⁠
⁠
4. Po vychladnutí skladujeme v uzatvorenej nádobe, niekoľko dní pri izbovej teplote alebo dlhšie v chladničke.⁠
⁠
⁠
Chutí výborne s jogurtom na raňajky alebo len tak, na chrumkanie.⁠
A je to veľmi vďačný darček🎁 Vždy keď som ju pre niekoho nachystala pod stromček alebo ako darček k narodeninám, tak to malo obrovský úspech :) ⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #sladkepecenie⁠
#bezcukru #energia #vegan #paleo #keto #zdravie #zdrave #zdravakuchyna #granola #domacagranola #kokos #bezlepkove #pohanka #mandle #zdraveranajky #ranajky
Máte aj vy pocit, že v zime sú naše 👀 zaťa Máte aj vy pocit, že v zime sú naše 👀 zaťažované viac ako inokedy? 

Nielenže chodíme menej von a trávime viac času pred počítačom alebo dlhé večery pred telkou, ale tiež suchší vzduch v interiéri vysúša sliznicu očí (aj nosa), čo tiež prispieva k problémom. A to ešte nespomínam študentov, ktorí posledné roky trávia podstatne viac času pred obrazovkami počítačov, však?

Kvapky do očí možno prinesú chvíľkovú úľavu, ale problém neriešia. Svoje oči však môžeme podporiť tým, že telu dodáme živiny, ktoré potrebuje na to, aby sa sliznice regenerovali a abz nám zrak dobre slúžil 👍

Zároveň vhodné živiny pomáhajú predchádzať vekom podmienenej makulárnej degenerácii aj kataraktom (šedému zákalu).

👀 Aké živiny potrebujú zdravé oči? 🥦🥕🥬

vitamín A, vitamín C a E, omega-3 mastné kyseliny,  zinok a rastlinné flavonoidy - luteín, zeaxantín a antokyanidíny

👀 VITAMÍN A
aktívna forma - retinol sa nachádza napr. v pečienke aj vo vajíčkach, rastlinný provitamín A nájdete v oranžovej zelenine, skvelým zdrojom sú batáty, žltá a červená paprika, mango, cantaloupe melón aj špenát. Na to, aby telo vedelo skonvertovať provitamín A na aktívnu formu je dôležité konzumovať ho s tukom.

👀 VITAMÍN C
tento dôležitý antioxidant nájdete v prírodnej forme v brokolici a kapustovitej zelenine, farebnej paprike či bobuľovitom ovocí (čučoriedky, brusnice)

👀 VITAMÍN E
z mandlí, slnečnicových semienok či vlašských orechov

👀 OMEGA-3
z lososa, rybieho oleja, chia a konopných semienok

👀 ZINOK
z vaječných žĺtkov, pečienky, hydiny, tekvicových semienok  a mandlí

👀 LUTEÍN a ZEAXANTÍN
z cukety, brokolice, špenátu, kelu, kukurice, pomarančov, vaječného žĺtka a tekvice

👀 ANTOKYANIDÍNY
z čučoriedok, černíc, granátového jablka, fialových zemiakov, cvikly a červenej kapusty

Môj tip: 
Ja viem, že čučoriedky sa dajú zohnať celý rok, ale ja mimo sezóny najradšej kupujem mrazom sušené ovocie, ktoré si zachováva maximum živín a bolo zamrazené ihneď po zbere, napr. od @brixproducts

Tipy na chutné recepty 😋 nájdete na webe. 
Link je v BIO.

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdrave #zdravejedlo #zdravie #zdravevarenie #zdraveoci #oci #nutricnaterapia #vyzivoveporadenstvo #prevencia #zdravyzrak
Zdravé jedlo je len prvý krok k uzdraveniu... Aj Zdravé jedlo je len prvý krok k uzdraveniu... Aj u mňa to tak bolo. Potom nasleduje hlbší pohľad, do mysle, do srdca, do duše...⁠
⁠
Novú vedenú meditáciu Dôverujem svojmu telu nájdete na YouTube. 👉Link je v BIO.⁠
⁠
⁠
Janka 🤗 ⁠
⁠
⁠
⁠
@jana_rutrich_zamboriova⁠
⁠
#meditacia #uzdravenie #vedenameditacia #zdravie⁠
#teloamysel #dusa #inspiracia #dovera #liekpredusu

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies