• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Raňajky Zdravé tipy Zdravšie varenie

Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše

Janka Posted On 26 septembra, 2019
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše

Teplá kaša na raňajky naštartuje trávenie, príjemne zahreje a dodá energiu. Pripraviť ju môžete nielen z ovsených vločiek, ale aj z pšena, amarantu alebo quinoy. Zvýšiť nutričnú hodnotu a doladiť chuť pomôžu oriešky a semienka, zdravé tuky, proteíny a koreniny, ktoré prinesú bohaté benefity pre zdravé telo a mozog.

Inšpirujte sa tipmi ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše.

Čo pridať do raňajkovej kaše

Ľanové a konopné semienka

Obe sú výborným zdrojom protizápalových omega-3-mastných kyselín. Ľanové semienka sú skvelým pomocníkom v prevencii a liečbe zápchy. Najlepšie je pridávať ich do kaše čerstvo pomleté (napr. v kávovom mlynčeku), pretože takto z nich získame maximum živín. Po pomletí ich môžete skladovať niekoľko dní v chladničke. Neskôr budú síce chutiť rovnako, ale obsah výživných látok klesne.

Konopné semienka majú vysoký obsah proteínov, vitamínu E a fosforu. Obsahujú gamma-linolenovú kyselinu, ktorá pomáha redukovať symptómy predmenštruačného syndrómu (PMS) a menopauzy.1 Do kaše a pečiva pridávajte lúpané konopné semienka. Ak kúpite tie so šupkou, môžete ich pomlieť na kávovom mlynčeku a v menších dávkach pridávať do kaše, smoothies aj do pečiva.

konopne semienka

Proteín

Proteín dodá ráno potrebnú energiu. Do kaše ho môžete pridať vo forme proteínového prášku. Najkvalitnejší rastlinný proteín je hrachový, ten sa väčšinou predáva ochutený napr. banánom alebo kakaom. Neutrálnu chuť a farbu má mandľový proteín. Môj obľúbený je Powerlogy Kolagén proteín s neutrálnou farbou a chuťou, ktorý je okrem proteínov tiež zdrojom kolagénu a pochádza z hovädzieho dobytka pasúceho sa na tráve. Pri výbere proteínového prášku vždy prečítajte zloženie a kúpte taký, ktorý neobsahuje prídavne látky a cukor.

Orechy / Orechové maslo

Chrumkavé oriešky, granola z orechov a semienok bez cukru alebo kvalitné orieškové maslo nielen výborne chutia, ale vďaka obsahu mononasýtených mastných kyselín pomôžu zrána naštartovať mozog. Do kaše sú ideálne vlašské alebo pekanové orechy (nielen preto, že ich stačí nalámať rukou a nemusíte sekať nožom:) a mandľové maslo. Alternatívou je aj arašidové alebo kešu maslo, nutrične najkvalitnejšie je však mandľové. Mandľové maslo má vysoký obsah proteínov a vitamínu E. Orieškové maslo by nemalo obsahovať žiadne konzervanty a stabilizátory. Kvalitné obsahuje 100% orechov. Po otvorení by sa malo držať ho v chladničke.

ako zvysit nutricnu hodnotu ranajkovej kase

Zdravý tuk

Zdravý tuk vo forme kokosového oleja, konopného alebo ľanového oleja, prípadne kvalitného farmárskeho masla podporí vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, má protizápalové účinky a dodáva energiu mitochondriám, ktoré slúžia ako malé elektrárne pre naše bunky a poháňajú celé telo.

Vyskúšajte do kaše pridať rybí olej ideálne ochutený (bežná je príchuť pomaranč, ktorá príjemne doladí chuť kaše a deti si nevšimnú akú zdravú vec ste im tam primiešali…). Rybí olej je kvalitným zdrojom DHA kyseliny, ktorá chráni mozog.2  Obsahuje tiež vitamíny rozpustné v tukoch A, D a K, ktoré sú prospešné pre silné kosti a zdravé zuby.

Chia semienka

Do kaše môžete pridať chia semienka, avšak pokiaľ neboli vopred namočené, tráviacou sústavou prejdú bez toho, aby sa živiny z nich dostatočne vstrebali. Takto síce pomáhajú bojovať proti zápche, efektívnejšie však je ich vopred namočiť alebo pripraviť si večer chia topping alebo chia puding. Pripraviť si môžete viac porcií a skladovať v chladničke cca 4 dni.

Chia puding: Stačí zmiešať v pomere 1 PL chia semienok na 1/4 hrnčeka rastlinného mlieka a nechať odstáť min. 4 hodiny v chladničke. Chia puding môžete jesť samostatne alebo primiešať do rannej kaše.

Chia topping: Pripravíte rovnako ako chia puding, ale primiešate tam napr. mrazené maliny alebo lyofilizované čučoriedky. Ozdobíte ním rannú kašu.

Zdravé koreniny

Voňavé hrejivé koreniny s výrazným protizápalovým účinkom pomôžu hlavne v zime posilniť imunitu a bojovať proti chrípke a iným neduhom. Vyskúšajte škoricu, klinček, zázvor, kardamom aj kurkumu. Kombinujte ich podľa vlastnej chuti.

Horká čokoláda

Čokoládou ozdobená kaša nielen skvele chutí, ale aj poskytuje množstvo kvalitných minerálov a mikroživín – napr. magnézium, lecitín, železo a prospešné rastlinné polyfenoly. Základom je kvalitná horká čokoláda s min. podielom 70% kakaa (ideálne 85%). Nájdete ju napr. v DM vo vegan verzii alebo aj v Lidli. Stačí čítať etikety.

Kvalitá čokoláda obsahuje len kakaovú hmotu, kakaové maslo, trochu nerafinovaného cuktu a niekedy lecitín. Ďalšie prísady a éčka tam nemajú čo hľadať.

Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše

Z čoho kašu pripraviť

Zabudnite na jednotlivo zabalené kaše z obchodu, ktoré okrem ovsených vločiek obsahujú aj cukor a iné neželané prísady. Nemusíte kupovať ani drahé müsli mixy (hlavne ak potrebujete bezlepkové). Urobte si vlastnú verziu, ktorá bude obsahovať kvalitné ingrediencie a presne tie živiny, ktoré najviac potrebujete.

Kaša z celých zŕn

Najkvalitnejšia je kaša z celého zrna, ktoré bolo minimálne upravované, kým sa k vám dostalo. K najjednoduchším na prípravu patrí pšenová kaša alebo pohánková kaša.

Kaša z fermentovaných vločiek

Výbornou alternatívou ovsených vločiek sú jačmenné vločky s extra vysokým obsahom vlákniny. Pre ľahšiu stráviteľnosť a elimináciu antinutrientov je vhodné jačmenné vločky vopred namáčať alebo fermentovať. Ako na to sa dočítate priamo v recepte Jačmenná raňajková kaša.

Bezlepková kaša

Výbornou bezlepkovou alternatívou sú nutrične bohaté teffové vločky a amarantové vločky, ktoré patria k najkvalitnejším bezlepkovým obilným alternatívam. Sú to menšie vločky (keďže sa jedná o malé zrná) a uvaria sa / zmäknú rýchlo. Aj preto sú vhodnou prísadou do pečenia, napr. do banánového chlebíka alebo muffinov.

 

Jačmenná kaša - ako ju pripraviť

Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše


Aké mlieko použiť

Kravské mlieko spôsobuje mnohým ľuďom problémy s trávením a to nielen kvôli obsahu laktózy ale aj vysokému obsahu kazeínu. Syry a kyslomliečne produkty majú nižší obsah kazeínu a obsahujú navyše prospešné mliečne baktérie – probiotiká. Preto nepatria do rovnakej kategórie ako samotné mlieko. Mojou najobľúbenejšou aletrnatívou kravského mlieka je mandľové mlieko, ideálne domáce, ktoré je najkvalitnejšie a tiež cenovo výhodné. Prečítajte si viac v článku Domáce mandľové mlieko a mandľová múka.

Alternatívou môže byť aj kokosové mlieko, to však nemá neutrálnu chuť. Ovsené a špaldové mlieko obsahujú lepok a tomu sa snažím vyhnúť v produktoch, kde jeho obsah nie je nevyhnutný.

Ako zvýšiť nutričnú hodnotu raňajkovej kaše

Aké ovocie pridať do kaše

Jablko, hruška, čučoriedky, maliny, banán – všetko chutné alternatívy, ale rozhodne nepatria do rovnakej kategórie z hľadiska nutričných hodnôt a obsahu mikroživín. Banán je v prípade kaše špecifický – pretože popučeným banánom, ktorý vmiešate do kaše môžete výrazne zmeniť jej chuť a konzisteciu a neodolá jej ani vyberavé dieťa. Banán obsahuje vlákninu, magnézium a draslík. Má však aj vysoký obsah cukru – fruktózy, preto pokiaľ si dávate pozor na cukor, použite radšej tvrdší banán nakrájaný na kolieska na ozdobu kaše, ten má cukru menej ako zrelší mäkší banán. Alebo vyskúšajte sušený banán, ktorý tiež obsahuje menej cukru ako zrelý mäkký banán.

Jablko a hruška, rovnako aj sušené ovocie tiež obsahujú veľa cukru a menej mikroživín. Naopak drobné bobuľovité ovocie ako čučoriedky, maliny a tiež granátové jablko alebo kiwi sú skvelou voľbou. Čučoriedky patria k potravinám s najsilnejším protizápalovým a antioxidačným účinkom. Pomáhajú tiež chrániť zdravie mozgu a zlepšovať pamäť.3 Maliny majú vysoký obsah vlákniny, sú výborným zdrojom vitamínu C a mangánu.

Granátové jablko (ktorého semienka si môžete tiež zamraziť) je nielen chutnou ozdobou kaše ale aj zdrojom výnimočných antioxidačných látok. Mikroživiny z granátového jablka pomáhajú pri ochoreniach močových ciest, majú antibakteriálne4 a protiplesňové účinky5 a pomáhajú zvyšovať výkon pri cvičení.6 Kiwi má vysoký obsah vitamínu C a patrí k najlepším prebiotikám – pomáha kŕmiť dobré baktérie v čreve a zvyšovať ich počet.7

Nemáte po ruke čerstvé ovocie?

Samozrejme nie vždy môžeme mať po ruke čerstvé ovocie. Preto je fajn mať zásobu v mrazničke (ideálne z vlastnej záhradky). Ale napr. mrazené BIO maliny nájdete aj v Kauflande. Rozhodne stojí za to vyskúšať tiež lyofilizované (mrazom sušené ovocie). Oplatí sa kúpiť väčšie balenie. Moje obľúbené sú BRIX čučoriedky (zoženiete aj vo vybraných lekárňach, veľké balenie vydrží naozaj dlho). Keď ich pridáte do teplej kaše, krásne zmäknú a chutia výborne. Najlepšie je, že mrazom sušené ovocie si zachováva väčšíni živín, nemusíte ho držať v mrazničke, preto je ekologickejšie a ani v skrinke nezaberá veľa miesta 🙂

 

Teplá raňajková kaša nemusí byť fádna, môže byť naopak veľmi pestrá a bohatá na živiny, ktoré vám pomôžu zdravo naštartovať deň! Budem sa tešiť, ak do komentárov pridáte vlastné tipy, čím dochucujete svoju obľúbenú raňajkovú kašu.

Referencie & Zdroje:

  1. PubMed: Essential fatty acids for premenstrual syndrome and their effect on prolactin and total cholesterol levels: a randomized, double blind, placebo-controlled study.
  2. PubMed: Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA
  3. PubMed: Neuroprotective effects of berry fruits on neurodegenerative diseases
  4. PubMed: Anti-microbial activities of pomegranate rind extracts: enhancement by cupric sulphate against clinical isolates of S. aureus, MRSA and PVL positive CA-MSSA.
  5. PubMed: Antifungal efficacy of Punica granatum, Acacia nilotica, Cuminum cyminum and Foeniculum vulgare on Candida albicans: an in vitro study.
  6. PubMed: The effects of pomegranate extract on blood flow and running time to exhaustion
  7. PubMed: Kiwifruit (Actinidia deliciosa) changes intestinal microbial profile

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


zdravé tipy


Možno sa vám bude páčiť
Najlepšie zdroje železa v potravinách
18 mája, 2020
Aj vy máte problémy so zubami?
26 apríla, 2020
Vypestujte si doma listový kel
9 apríla, 2020
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (11) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a vše Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a všetkých prípravách niektorí z vás možno myslia aj na to, ako počas sviatkov nepribrať alebo ako zvládnuť vianočné hody bez tráviacich ťažkostí, nafukovania, refluxu, plynatosti či zápchy🥴

A napriek tomu, že sú Vianoce sviatkami radosti a pokoja, niekedy so sebou môžu priniesť aj riadnu dávku stresu. A keď sme v strese, naše trávenie nefunguje optimálne, práve naopak, absorbcia živín klesá a proces trávenia sa spomaľuje a narúša.

Preto príde vhod, keď sa okrem klasických vianočných pochúťok zásobíme aj chutnými bylinkami 🌿, ktoré pomôžu podporiť trávenie. Môžete ich pridať do varenia, niektoré aj do pečenia alebo si z nich uvariť chutný čajík🍵

🌿FENIKEL
obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú podporiť trávenie a upokojiť žalúdok. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, prináša úľavu od nafukovania a plynatosti. Zvyšuje sekréciu žlče, ktorá napomáha tráviť tuky.

🌿RASCA
podobne ako fenikel podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, urýchľuje proces trávenia a stimuluje produkciu žlče. Pomáha zmierniť hnačku a tlmiť ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva.

🌿ZÁZVOR
pomáha pri nevoľnosti a stimuluje trávenie. Pomáha uvoľniť tráviaci trakt a nervový systém. Pôsobí protizápalovo, zvyšuje produkciu žlče a pomáha zmierňovať svalové kŕče.

🌿ROZMARÍN
zahrieva žalúdok aj črevá, stimuluje cirkuláciu krvi, podporuje trávenie, zmierňuje nafukovanie, podporuje tok žlče a pomáha pri chronickej gastroenteritíde a kolitíde. 

Ak vás trávenie trápi už dlhšie a chceli by ste sa poradiť, neváhajte a napíšte mi 📧

#travenie #nafukovanie #zapcha #traviacetazkosti #bylinky #nutricnaterapia #zdravie #prevencia #fenikel #rasca #zazvor #rozmarin #prirodalieci
Mikulášske dobroty môžu byť chutné aj zdravé, však? 

Napríklad ako tento lahodný krémový čokoládový puding, o ktorom by ste nepovedali, že v sebe skrýva aj tekvicu 😜 Tá sa postará nielen o extra dávku vitamínov, minerálov a vlákniny, ale aj o hustú krémovú konzistenciu.

Tekvica je skvelou (aj skrytou) prísadou do množstva receptov, napr. do muffinov a wafflí a vyčarujete z nej aj dokonale vláčny tekvicový perník.

Recept na tento chutný zimný pudding nájdete na webe.
👉 Kliknite na link v BIO @ nebojme_sa_zdravo_jest

#zdravejedlo #zdravesladkosti #zdravevarenie #skrytazelenina #puding #tekvica #vegan #bezlepkove
Čo sa dozviete v novom webinári? Praktické a j Čo sa dozviete v novom webinári?

Praktické a jednoduché tipy, ktorými môžete podporiť svoje črevá každý deň.

Teším sa na vás 😊

👉LINK na webinár nájdete v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠

⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox #webinar
Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠ Prečo nes Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠
Prečo nestačí užívať probiotiká? ⁠
Čo črevám škodí a čo im naopak pomáha?⁠
⁠
Dozvieš sa v novom praktickom webinári!⁠
⁠
👉LINK je v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox
Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín. Z batátov🍠
Žiarivá, hrejivá - ideálna na chladné tmavé rána... 
Plná vlákniny pre podporu zdravého črevného mikrobiómu, vitamínu A pre ochranu slizníc a omega-3 (nielen) pre podporu výkonnosti mozgu 🧠

Ako ju pripraviť?

Pokojne večer predtým. Batáty nakrájame a uvaríme do mäkka. Scedíme a pridáme (rastlinné) mlieko a rozmixujeme na kašu so želanou hustotou. Ráno ohrejeme v hrnci.

Pred podávaním posypeme škoricou, podľa chuti pridáme trochu ďatľového alebo kokosového sirupu a chrumkavé vlašské orechy.

Vyskúšate?

#zdravie #zdravejedlo #zdravastrava #bataty #kasa #ranajkovakasa #skorica #orechu #vlasskeorechy #ranajky #vegan #bezlepkove #bezklieka #hrejivejedlo
Nepreháňam, takto pripravený ružičkový kel z Nepreháňam,
takto pripravený ružičkový kel zjedia aj ľudia, ktorým normálne až tak nechutí😜

Kľúčom je ghee (ghí) - teda prepražené maslo. S olivovým olejom to nebude rovnaké...

Ako na to? 
Čerstvý ružičkový kel nakrájame na plátky. Orestujeme na panvici s ghí (nebojte sa, pridajte koľko treba, viac je niekedy naozaj viac... 🥰). Počas prípravy dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou. 

Môžete podávať ako prílohu alebo s cestovinou (podobne ako kapustové fliačky). 

Ružičkový kel podporuje zdravú pečeň aj črevá. Je zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínu K a folátu. Ghí patrí k zdravým tukom, obsahuje kyselinu maslovú, ktorá tiež podporuje zdravé črevá - pomáha v prevencii rakoviny hrubého čreva aj pri liečbe Crohnovej choroby a syndrómu dráždivého čreva.
Ak vás zaujíma viac o tom ako podporiť zdravie čreva, kliknite na online kurz - LINK je V BIO @nebojme_sa_zdravo_jest 

Rasca podporuje dobré trávenie a má hrejivý účinok, takže ideálny sezónny recept na tieto chladné upršané dni ☔

Čo poviete, vyskúšate?

#kel #ruzickovykel #zdravejedlo #zdravyrecept #creva #zdravecreva #rakovinacreva #vlaknina #bezlepkove #rastlinnastrava
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies