Raw kapustový šalát s pomarančom
Kapusta nie je nuda! A rozhodne nepatrí len k pečenej kačke. Skúste použiť mladú kapustu do osviežujúceho šalátu v kombinácii s pomarančom. Keď ochutnáte, neodoláte. Milujem rýchle jednoduché jedlá, ktoré sú hotové do 15 minút a tento raw kapustový šalát s pomarančom k nim rozhodne patrí.
Červená kapusta patrí k najzdravším druhom zeleniny, nielen vďaka obsahu výnimočného antioxidantu sulforafanu. Ten má významné protizápalové účinky, pomáha pri detoxikácii pečene, pomáha zlepšovať funkciu obličiek, vyrovnávať hladinu hormónov aj brániť premnoženiu Helikobakter pylori v tráviacom trakte.
Vďaka čomu je tento šalát zdravý
ČERVENÁ KAPUSTA
Červená kapusta je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu K a antioxidantov vrátane sulforafanu, kaempferolu a antokyánov, ktoré sú zodpovedné za jej fialovú farbu a nachádzajú sa aj v čučoriedkach a v cvikle. Antokyány majú silné protizápalové, antivírové a protirakovinové účinky. Výskumy naznačujú, že červená kapusta obsahuje až 4,5 krát viac antioxidantov ako zelená kapusta.1
POMARANĆ
Narozdiel od pomarančového džúsu, ak zjete celý pomaranč, získate z neho aj hodnotnú vlákninu, prospešnú pre zdravé črevá. Pomaranče sú skvelým zdrojom vitamínu C a patria medzi druhy ovocia s nízkym glykemickým indexom. Okrem toho obsahujú aj protizápalové antioxidanty antokyány a lykopény. Obsahujú kyselinu citrónovú, ktorá pomáha chríniť pred vznikom obličkových kameňov. 2
PEKANOVÉ ORECHY
Pekanové orechy sú bohatým zdrojom bielkovín, medi a zinku a tiež vlákniny (rozpustnej aj nerozpustnej), vďaka ktorej pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Poskytujú výborný zdroj nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú chrániť zdravie mozgu.3
Kapustový šalát s pomarančom
Čo potrebujeme
- 1 malá hlávka mladej červenej kapusty
- 2 pomaranče
- 1/2 citróna
- 1 PL olivový olej (alebo olej z hroznových jadierok)
- soľ, čierne korenie
- pekanové orechy
- nori vločky (nemusí byť)
Postup
- Nakrájame červenú kapustu na tenké pásiky. Pridáme šťavu z jedného pomaranča a polovice citróna.
- Druhý pomaranč ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Primiešame ku kapuste. Pridáme trochu oleja, soľ a čierne korenie podľa chuti.
- Premiešame a necháme odstáť aspoň 1/2 hodinu (aby sa aktivoval sulforafan). Ak necháte šalát odstáť niekoľko hodín, kapusta zmäkne a chute sa nádherne spoja.
- Šalát môžete posypať orieškami, napr. pekanové orechy sa sem hodia výborne. Ja som pridala aj sušené vločky z riasy nori - majú jemnú chuť (napr. petržlen by bol príliš výrazný). Šalátik výborne chutí s grilovaným syrom, napr. s halloumi.
Referencie & Zdroje:
- Healthline: 8 Impressive Benefits of Purple Cabbage
- Pubmed: Ferulic acid, a bioactive component of rice bran, improves oxidative stress and mitochondrial biogenesis and dynamics in mice and in human mononuclear cells
- Healthline: Are Pecans Good for You?
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.