• Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • O mne
Home » Kváskové pečenie

Výborný celoražný kváskový chlieb

Janka Posted On 26 apríla, 2019
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Celoražný kváskový chlieb
Prejsť na recept Vytlačiť recept

Celoražný kváskový chlieb bol pre mňa dlho nedosiahnuteľnou métou. Ražné chlebíky bývajú vlhké a cesto nekysne tak dobre ako cesto z bielej múky. Experimenty ma však postupne priviedli k niekoľkým trikom, ako upiecť viac nadýchaný ražný bochník. Výborne chutí napríklad s vajíčkami alebo bryndzovou nátierkou.

Tipy ako upiecť chutnejší celoražný chlieb

  1. Do štartéra pridajte viac kvásku, nebude kyslejší, ale bude mať väčšiu silu a lepšie narastie.
  2. Namiesto vody skúste použiť pivo, ktoré pomáha cestu lepšie kysnúť.
  3. Do cesta môžete pridať 1/2 lyžičky sódy bikarbóny – tá pomôže cestu narásť a zároveň neutralizuje kyslejšiu chuť ražnej múky.
  4. Pre vyváženie kyslej chuti vyskúšajte pridať aj 1 lyžičku jačmenného sladu (tekuté sladidlo bežne používané pri pečení chleba).
  5. Vlhkosť pomáhajú eliminovať aj chia semienka. Stačí pridať do cesta pri miesení 1 polievkovú lyžicu. Pre vylepšenie chuti a nutričných hodnôt môžete pridať rôzne druhy semienok.
  6. Ražná múka je vlhkejšia, preto pomôže primiešať do cesta trochu suchšej múky. No namiesto klasickej pšeničnej či špaldovej, skúste teffovú múku. Je prirodzene bezlepková a nutrične veľmi bohatá. Dodá chlebíku esenciálne aminokyseliny (vrátane lyzínu, treonínu a tryptofánu) a má vysoký obsah vlákniny. Nemusíte ju použiť, ale výslednej textúre to pomôže. Teffovú múku zoženiete v BIO obchodoch a v predajniach DM. Využijete ju aj v iných receptoch – nahradiť ňou môžete 20 – 25% bežnej múky (viac radšej nie).
  7. Celoražný chlieb je lepšie piecť klasickou metódou – teda na rozpálenom plechu (nie vo forme) najskôr pri 250°C a potom dopekať pri cca 190°C. Pečený vo forme pri cca 220°C zostane o niečo vlhkejší.

Chutný celoražný kváskový chlieb

Chutný celoražný kváskový chlieb

Celoražný kváskový chlieb je jednoduchší na prípravu

Ražné cesto je veľmi špecifické – lepkavé a nedá sa s ním pracovať ako so pšeničným cestom. Ak ale hľadáte chlebík čo najjednoduchší na prípravu – je to tento. Večer si pripravíte štartér, ráno vymiesite lepkavé cesto, z ktorého hneď vytvarujete bochník. Uložíte do ošatky, kde bude rásť cca 5 hodín (alebo dlhšie v chladničke). Potom upečiete.

Semienka v chlebíku pre lepšiu chuť

Slnečnicové semienka sú výborným zdrojom vitamínu E, ktorý je silný antioxidant a tiež selénu, ktorý posilňuje imunitu a pomáha telu pri detoxikácii od ťažkých kovov. Lúpané konopné semienka dodajú omega-3-mastné kyseliny s protizápalovými účinkami a magnézium. Tekvicové semienka tiež obsahujú magnézium, fosfor (dôležitý pre zdravé zuby) a mangán pre zdravé kosti.1

Vyskúšajte aj Trojzrnný kváskový chlieb s jačmennou múkou.

Celoražný kváskový chlieb

Výborný celoražný kváskový chlieb

Celoražný kváskový chlieb
Vytlačiť recept
0 (hodnotenia: 0)
Ražné chlebíky bývajú vlhké a cesto nekysne tak dobre ako cesto z bielej múky. Skúste zopár overených trikov, ktoré vám pomôžu upiecť lahodný celoražný kváskový chlieb.

Čo potrebujeme

Štartér

  • 160 g ražnej celozrnnej múky
  • 180 g vody
  • 2 PL kvásku (cca 35g)

Cesto

  • 250 g ražnej chlebovej múky
  • 100 g ražnej celozrnnej múky
  • 70 g teffovej múky (alebo ražnej chlebovej, ak nemáte teffovú)
  • 2 čl soľ
  • 1 čl rasca
  • 1/3 hrnčeka semienka (1 PL chia + tekvicové, slnečnicové)
  • 180 g pivo

Postup

Príprava štartéra

  • Ingrediencie na štartér zmiešame vareškou tak, aby nezostalo suché miesto. Prikryjeme a necháme nabublať 9 hodín cez deň alebo 12 hodín v noci (podľa izbovej teploty).*

Miesenie cesta a kvasenie

  • Všetky suroviny zmiešame so štartérom. Miesime mixérom s násadkou na miesenie (na nižšom stupni) alebo vareškou. Vznikne lepkavé cesto.
  • Cesto posypeme trochou múky a vyklopíme na pracovnú dosku. Ruky si dobre pomúčime, cesto trochu premiesime a potom vytvarujeme do bochníka.
  • Uložíme do ošatky vysypanej kukuričným škrobom. 
  • Prikryjeme fóliou alebo sáčkom, aby cesto neobschlo a necháme narásť. Cesto by malo zdvojnásobiť objem. Trvá to cca 4 - 6 hodín.

Pečenie

  • Rúru predhrejeme na 250°C spolu s plechmi - jeden plech na pečenie chleba, druhý v spodnej časti rúry na záparu.
  • Chlebík vyklopíme z ošatky - ošatku prikryjeme papierom na pečenie o niečo väčším ako ošatka a položíme naňho pomocný plech bez okrajov (napr. plech na pizzu otočený naopak). Zakrytú ošatku preklopíme ´dolu hlavou´. Bochník aj s papierom zosunieme do rúry na rozpálený plech v strednej časti rúry. Na plech v spodnej časti rúry opatrne vylejeme pohár vody a rýchlo rúru zatvoríme.
  • Pečieme pri teplote 250°C so záparou 15 minút.
  • Potom rúru trochu vyvetráme a teplotu stiahneme na 190°C. Dopekáme cca 30 minút.
  • Správne upečený chlebík má dutý zvuk pri zaklopaní na spodnú časť. 
  • Chlebík necháme vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil zdola. Teplý chlebík nekrájame. 

Poznámky

Skladovanie kváskového chleba:
Po vyhladnutí zabalíme do utierky a následne do sáčka, aby nevyschol. Utierka saje prebytočnú vlhkosť, po 2 dňoch (resp. keď už sa vám zdá vlhká) ju treba vymeniť za novú. Bez sáčka by chlebík rýchlejšie vyschol.

Celoražný kváskový chlieb

Celoražný kváskový chlieb


Referencie & Zdroje:

  1. HealthLine: 6 Super Healthy Seeds You Should Eat

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


kváskovéveganz trvanlivých potravín


Možno sa vám bude páčiť
Čoko – koko donutky (vegan, keto, bez cukru)
15 apríla, 2021
Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková)
30 marca, 2021
Domáce semienkové krekry (bez múky, vegan, paleo)
2 februára, 2021
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Objavte nové chutné jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie!
    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu začať zdravšie jesť.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) paleo (12) protizápalové (12) vegan (20) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (1) z trvanlivých potravín (17) ľahko stráviteľné (10)
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020

  • Hľadať v receptoch

  • antibiotika
  • NOVINKA

    imunita
  • Tento týždeň prebieha:

    best sleep


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Na tomto fičím už týždeň a stále som sa nep Na tomto fičím už týždeň a stále som sa neprejedla! ⁠
🥑 Avokádo s pestom z medvedieho cesnaku 🥰 ⁠
⁠
Dokonalá kombinácia!⁠
⁠
Ach ale to pesto z medvedieho cesnaku sa hodí takmer do všetkého :) Mimochodom, vedeli ste že medvedí cesnak patrí medzi superpotraviny? ⁠
⁠
Krvný tlak znižuje ešte výraznejšie ako klasický cesnak. Podporuje zdravie kardiovaskulárneho, tráviaceho systému a posilňuje imunitu.  Má antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti. ⁠
⁠
A chutí skvele, však?⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #superpotraviny⁠
#zdraveranajky #ranajky #avokádo #pesto #medvedicesnak #konopnesemienka  #olivovyolej #vegan #vegetarian #bezmlieka #plantbased #wildgarlic #avocado #dairyfree #healthybreakfast #breakfasttip #hempseeds #oliveoil #superfoods #functionalfoods #funkcnepotraviny⁠
⁠
Strukoviny. Toľko možností z akých si vybrať Strukoviny. Toľko možností z akých si vybrať a ešte viac možností ako ich pripraviť. Rozhodne to nemusí byť len fazuľová polievka s údeným kolenom 🙊 alebo šošovicový prívarok 😉

Dnešnou hviezdou je veľká biela fazuľa, dokonale jemná krémová 🥰 Uvarila som jej celý hrniec. Dnes som ju skombinovala do teplého šalátu so špenátom, paradajkami a pestom z medvedieho cesnaku. Zajtra bude nátierka a chystám sa pridať ju aj do koláča... 😉

Strukoviny patria k potravinám, ktoré sú stálicou v modrých zónach - miestach na svete, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku. 
Okrem toho sú jednou z hlavných potravín na jedálničkoch zameraných na prevenciu Alzheimerovej choroby. A práve to ma motivovalo aj k uvareniu tejto fazule. Nainštalovala som si totiž aplikáciu Neuro Plan od Dr. Ayesha a Dean Sherzai @sherzaimd Patria k TOP lekárom-výskumníkom, ktorí sa zameriavajú na prevenciu Alzheimera. Pred pár dňami vydali druhú knihu a s ňou prišla možnosť zapojiť sa do 30-dňového programu, ktorý tento týždeň odštartoval. Ak vás zaujíma téma prevencie Alzheimera, kliknite na ich profil 👍

Mimochodom, strukoviny vždy vopred namáčam min. 12 hodín a väčšinou (hlavne fazuľu) uvarím samostatne a vodu z varenia potom zlejem. Namáčanie a takéto varenie pomáha eliminovať antinutrienty v strukoviných a naopak zvyšuje dostupnosť živín. Pomáha tiež predchádzať nafukovaniu po konzumácii strukovín. 
Niektoré druhy strukovín sa skvele hodia aj na nakličovanie (napr. hnedá šošovica alebo mungo) čo je ešte prospešňejší spôsob predprípravy. 

Recept na teplý fazuľový šalát:

- Fazuľu uvaríme samostatne. 
- Na panvici krátko do zmäknutia ohrejeme špenát.
- Na tanieri (alebo v miske) zmiešame teplú fazuľu, špenát a pesto.
- Na panvici na olivovom oleji orestujeme paradajky.
- Všetko zmiešame, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom 🥰 a posypeme petržlenovou vňaťou.

Chutí skvele a ani cestoviny vám tam chýbať nebudú 😉

Aké sú vaše obľúbené spôsoby prípravy strukovín?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita 
#zdravevarenie #zdravysalat #teplysalat #fazula #pesto #medvedicesnak #spenat #paradajky #vegan #vegetarian #plantbased #wildgarlic #beans #warmsalad #spinach #prevenciaalzheimera #alzheimerovachoroba
Aj vy máte pocit, že prišlo leto? Ja viem, že Aj vy máte pocit, že prišlo leto? Ja viem, že sa má ešte ochladiť, ale užívajme si keď sa dá :) Takýto krásny slnečný deň priam láka vychutnať si nejaký osviežujúci nápoj... ⁠
Čo napríklad taký, na ktorom si pochutná nielen mlstný jazýček, ale aj dobré baktérie v čreve? ⁠
A teraz sa pýtate čo tu zas pletiem črevá... má to svoj význam 😉 O tom potom...⁠
⁠
Nedávno som objavila túto úžasnú kombináciu - kombucha, šťava z granátového jablka a limetka 😍 Šťava z granátového jablka je totiž pre mňa príliš sladká, tak stále hľadám spôsob ako ju trochu odľahčiť... A prečo ju vôbec pijem?⁠
⁠
Granátové jablko, ako naznačuje jeho sýta farba, je plné prospešných polyfenolov, ktoré slúžia pre nás nielen ako účinné antioxidanty, ale podporujú aj zdravie čreva, tým že krmia prospešné baktérie a podporujú tým ich výkonnosť aj rozmnožovanie, z čoho má prospech celé telo aj imunita. Teda slúžia ako prebiotiká. ⁠
⁠
Samozrejme celé ovocie je vždy najlepšia voľba, ale povedzme si úprimne, pri granátovom jablku to nie je vždy najpraktickejšie... Dobrá správa je, že klinické štúdie dokazujú, že aj džús (100% šťava) z granátového jablka podporuje rozmnožovanie veľmi prospešnej baktérie Akkermansia muciniphila. ⁠
⁠
Tá síce tvorí len 1-3% črevného mikrobiómu, ale má zásadný význam pri znižovaní zápalu v čreve, ochrane integrity črevnej výstelky (aby sa cez priepustné črevo nedostávali naspäť do krvného obehu látky, ktoré majú byť vylúčené stolicou) a pomáha tiež pri liečbe obezity.⁠
⁠
Ako vidno aj na fotke, šťavu z granátového jablka v BIO kvalite zoženiete v @dm_slovensko ⁠
⁠
Kombucha (fermentovaný čaj), to sú pre mňa zdravé bublinky. Rozhodne lepšia voľba ako umelé sladené nápoje s pridanými konzervatmi... Mám rada túto zázvorovú od @mana_roots 👍 Zoženiete ju v DM aj v Kauflande, alebo môžete použiť aj domácu 🙂⁠
⁠
A limetka nielen doladí chuť, ale doplní benefity čerstvého ovocia do osviežujúceho drinku - hlavne vitamín C 👍⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #prevencia #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika #polyfenoly #antioxidanty #zdravydrink #zdravykokteil #letnydrink #granatovejablko #kombucha #pomegranate #prebioticdrink
Ani by som neverila ako dokonale úžasne môže c Ani by som neverila ako dokonale úžasne môže chutiť táto kombinácia ´hrášok & hrášok´ 😉 Teda extra hustá polievka zo sušeného žltého hrášku, posypaná výhonkami mikrohrášku a dochutená pestom z medvedieho cesnaku.⁠
⁠
Zabudnite na hrachovú polievku s krutónmi či vajíčkom. Keď ochutnáte túto kombináciu, neodoláte...⁠
⁠
Prečo mi tak zachutila? ⁠
Možno ste si všimli, že niektoré jedlá majú uzemňujúci alebo hrejivý účinok. Iné sú ľahšie, sviežejšie a ochladzujúce. A práve toto jedlo ponúka oboje, čo mi vo chvíli keď som ho jedla padlo naozaj blahodárne. No to je zaujímavá téma nabudúce...⁠
⁠
Hrachová polievka (jemne pikantná) je príjemne hrejivá a je zdrojom zdravých sacharidov (ktoré dodávajú práve ten pocit uzemnenia a stability). ⁠
⁠
Mikrohrášok je dokonalým príkladom sviežeho a priam živého jedla s povznášajúcim účinkom - podobne ako klíčky či iná mikrozelenia.⁠
⁠
Na mikrohrášok zo @svetbedniciek od @microgreens.slovakia som nedávno písala ódy, keď som pridávala recept na polentu s mikrohráškom. Ale toto je ešte lepšia kombinácia! Hlavne vďaka pestu z medvedieho cesnaku 😍⁠
⁠
Mimochodom ak mikrohrášok nemáte, myslím si, že by to chutilo skvele aj napr. s rukolou 😉⁠
⁠
Mimochodom, keď som zjedla všetok hrášok zhora a zostala mi polovica polievky, tak som som si ten zvyšok ešte raz dozdobila všetkým, čo tam bolo predtým. Mňam!⁠
⁠
⁠
Mimochodom pesto z medvedieho cesnaku🌱 som urobila veľmi jednoducho - medvedí cesnak, olivový olej, trochu kešu masla, konopné semienka, lahôdkové droždie, soľ a čierne korenie. Zmixované len ponorným mixérom :)⁠
⁠
⁠
A s čím radi kombinujete pesto z medvedieho cesnaku vy?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravevarenie #zdravapolievka #medvedicesnak #pesto #pestozmedvediehocesnaku #mikrohrasok #mikrozelenina #antioxidanty #hrasok #jedlopredusu #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezmlieka
Vonku fúka mrazivý vietor a na jar sa to síce v Vonku fúka mrazivý vietor a na jar sa to síce veľmi nepodobá, ale tak mi napadlo, či sa v záhone neprebudili k životu nejaké nové bylinky... a toto je môj úlovok :)⁠
⁠
Rozmarín, tymián, oregano, koriander, petržlenová vňať aj vňať mladej cibuľky 🥰 Niektoré prežili aj cez zimu, iné práve vykukli spod hliny...⁠
⁠
Pridala som ich všetky do rýchleho cuketového rizota (na ďalšej fotke). ⁠
⁠
Mnohé bylinky, ktoré bežne používame v kuchyni majú výnimočné liečivé účinky. Sú tiež koncentrovaným zdrojom polyfenolov. Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktoré nám slúžia ako antioxidanty. ⁠
Čo je už menej známe, polyfenoly sú obľúbenou potravou dobrých baktérií v črevách. Tie podporujú nielen zdravé trávenie, ale tiež imunitu a prevenciu mnohých chronických chorôb. Mikróby v našich črevách ovplyvňujú náš metabolizmus, náladu aj koncentráciu. A to je len začiatok.⁠
⁠
Keď sa naruší mikrobiálne prostredie v črevách napr. užívaním antibiotík alebo aj iných liekov, ale tiež nadmerným používaním dezinfekčných prostriedkov 🙈 atď., spúšťa sa kaskáda problémov... ⁠
⁠
Početné výskumy už dnes poukazujú na to, aké riziká so sebou zmeny v mikrobiálnom prostredí prinášajú - hlavne zvýšené riziko alergií, astmy, ADHD, rakoviny, cukrovky a ďalších autoimunitných ochorení.⁠
⁠
No to je dlhý príbeh, ktorý bude súčasťou 💻 online kurzu Zdravé črevá, ktorý momentálne pripravujem (link v BIO).⁠
⁠
🌱Medzitým rýchly tip: ⁠
Pridávaním čerstvých byliniek do jedla pomáhate podporovať aj rôznorodosť a výkonnosť svojho črevného ekosystému - mikrobiómu, ktorý sa vám za to štedro odmení 😍⁠
⁠
⁠
A samozrejme aj jedlo predsa s nimi chutí lepšie :)⁠
⁠
⁠
Aké bylinky pestujete v záhrade/ na balkóne vy?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #prevencia #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika #bylinky #polyfenoly #antioxidanty #jarvzahradke #zdravejedlo #zdravevarenie #zozahradky #pestovanie
Máte radi pok choi? Ak ste ho ešte nevyskúšali Máte radi pok choi? Ak ste ho ešte nevyskúšali, dajte mu určite šancu😉 Je chutný, jednoduchý na prípravu a má kopec benefitov pre zdravie!⁠
Ja ho najradšej používam ako jednoduchú prílohu. Stačí nakrájať a na panvici orestovať najskôr hrubšiu stonku (cca 3 minútky) a potom pridať nakrájanú listovú časť (posledných 30 sekúnd). Trochu soli, čierneho korenia, pokvapkať olivovým olejom, prípadne aj citrónovou šťavou alebo limetkou. Mňam 😍⁠
⁠
Na prvý pohľad pok choi možno vyzerá ako listová zelenina, ale v skutočnosti patrí medzi kapustovitú zeleninu (ako karfiol, brokolica, kaleráb či reďkovka). ⁠
⁠
Pok choi má množstvo benefitov pre zdravie, je výborným zdrojom antioxidantov, pomáha v prevencii a liečbe rakoviny. Viacero štúdií poukazuje na to, že konzumácia niekoľkých porcií kapustovitej zeleniny týždenne pomáha znižovať riziko predovšetkým rakoviny prostaty, hrubého čreva, rakoviny pľúc aj rakoviny prsníka.⁠
⁠
Okrem toho vďaka bohatému obsahu minerálov a mikroživín pomáha pok choi chrániť zdravie očí a kostí a má tiež výrazné protizápalové účinky.⁠
⁠
Kapustovitá zelenina je tiež veľmi prospešná pre zdravé črevá. Pomáha totiž redukovať baktérie produkujúce toxín sírovodík, ktorý poškodzuje črevnú bariéru a často sa vyskytuje u pacientov s chronickým zápalom čreva.⁠
⁠
Máte svoj obľúbený spôsob prípravy pok choi? ⁠
Alebo ste ho ešte nikdy neochutnali?⁠
Dajte mi vedieť v komentoch :)⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #vegetarian #vegan #plantbased #pakchoi #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #antioxidants #protizapalove #rakovina #prevenciarakoviny #zdraveoci #zdravekosti #priepustnecrevo #IBD
Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýc Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýchlosťou blesku a potešia nielen maškrtné jazýčky. Ani by ste neverili, že sú nielen BEZ LEPKU, ale dokonca aj BEZ OBILNÍN 😉

Rozoberať lepok a obilniny takto večer, to je ťažká téma... ale teda.. ak vám lepok či obilniny robia ťažkosti, neznamená to, že sa musíte vzdať potešenia z koláčikov. Dnes už zoženiete múky, z ktorých sa dajú vyčarovať priam zázraky. Ako napríklad gaštanová 😍

Týchto brumíkov si na prvé ochutnanie zamilujú deti aj dospelí (mám to odskúšané, úspech 100%-ný). A samozrejme môžete z nich urobiť aj muffiny 🙂 

Cesto je výnimočné plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, 
Ja ho pripravujem s kokosovým jogurtom a s vajíčkom (alebo môžete použiť aj vegánsku náhradu vajíčka). 

Domáca mňamka, vyrobená z kvalitných ingrediencií a bez rafinovaného cukru rozhodne to stojí za tú námahu. Teda námahu iba vtedy, ak si poviete, že chcete biele labky a hnedé telo alebo naopak. Tak to si predsa pridáte trochu práce navyše. 
No to ja už neriešim. A cesto na tento recept je krásne hnedé, svetlé sa z neho vyčarovať nedá. No nevadí. Viem, že bez toho možno nie sú títo brumíkovia takí fotogenickí, ale deťom je to jedno a mne už tiež. Efektivita je zásada č.2. Číslo jeden sú zdravé kvalitné ingrediencie 🙂

Pečenie s gaštanovou múkou:

Gaštanovú múku som zvykla pridávať do pečenia, no len ako doplnok k iným múkam. Hodí sa k suchším múkam (pšenová, amarantová, teffová), keďže je skôr šťavnatá. 

Gaštanová múka má vysoký obsah mangánu, vitamínu B6 a medi a nízky obsah kyseliny fytovej.

V tomto recepte gaštanovú múku kombinujem v pomere 3:1 s tapiokovým škrobom (alternatíva bez obilnín) alebo ešte viac mi chutí s bezlepkovou teffovou múkou. 

Teffová múka patrí k najvýživnejším bezlepkovým múkam, výborne sa hodí do perníkového koláča a v kombinácii s kakaom napr. do muffinov. Pre verziu bez obilnín však môžete použiť napr. tapiokový škrob alebo aj cícerovú múku.

👉Recept nájdete na webe. Kliknite na link v BIO 🙂

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #zdravepecenie
#brumikovia #datlovysirup #bezlepku #bezlepkove #bezobilnin #paleo #bezmliecne #glutenfree #grainfree #bezcukru #predeti #detskekolace
Máte max. 10 minút na to, aby ste odbehli od počítača a nachystali si obed? ⁠
Nevadí, cestoviny nie sú jediná možnosť 😉 ⁠
Čo tak rýchlo nakrájať zeleninku, hodiť na plech, okoreniť a šupnúť do rúry? ⁠
⁠
A keď o 20 min. rúra zapípa, obed je hotový :) Potom si ešte môžete urobiť čerstvý šalát alebo narýchlo orestovať na panvici pak choi, ako som to urobila dnes ja🥰⁠
⁠
Takže keď si to spočítame, príprava trvá do 10 minút a pečenie 20 min., ale počas tejto fázy môžete ešte dokončovať rozrobené veci pri počítači 👍⁠
⁠
Na tomto obede som si dnes pochutnala ja. Huby PORTOBELLO zo @svetbedniciek s bylinkami, sušeným cesnakom a čili papričkami, vedľa FIALOVÉ ZEMIAKY, ktoré majú vysoký obsah polyfenolov a antioxidantov (aj vďa svojej fialovej farbe), majú nižší glykemický index ako biele zemiaky, vysoký obsah vlákniny a rezistentných škrobov, ktoré slúžia ako prebiotiká - potrava pre dobré baktérie v čreve.⁠
K tomu čo kuchyňa dala - u mňa cuketka, oranžová paprika a paradajky. ⁠
⁠
Áno, viem, že pečením paprika aj paradajky strácajú obsah vitamínu C, ale moje bruško preferuje veľa tepelne upravenej zeleniny (hlavne v zime). A napríklad antioxidanty lykopény v paradajkách majú výraznejší účinok PO tepelnej úprave. To isté platí aj pre betakarotény v paprike. Takže surové aj pečené, oba spôsoby prípravy majú niečo do seba :)⁠
⁠
K tomu sa mi hodí ešte niečo chutné zelené - špenát, listový kel alebo napr. pak choi. Len tak krátko orestovaný na panvici so soľou a korením, pokvapkaný olivovým olejom a limetkovou šťavou.⁠
⁠
A miska plná rôznych chutí je na stole 😍 Je slaná, sladká, jemne štipľavá aj osviežujúco kyslá vďaka limetke i paradajkám. Dokonalá harmónia chutí aj farieb 🌈⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #huby #portobello #mushrooms #bezlepkove #bezobilnin #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #vegan #plantbased #fialovezemiaky #cuketa #pakchoi #purplepotatoes #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #prebiotics #antioxidants⁠
⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Súbory cookie tretích strán

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies