Pripraviť zdravé, nutrične bohaté a skutočne chutné jedlo môže byť jednoduché a rýchle. Stačí postupne urobiť malé zmeny, vybudovať nové zvyky a pomôcť si drobnými trikmi.
Ste pripravení začať? Pôjdeme na to krok za krokom.
Žijeme bohužiaľ v dobe, kedy takmer každý má nejaký zdravotný problém alebo pozná vo svojom okolí viacero ľudí trpiacich ťažkosťami napr. s trávením, alergiami, ekzémom, žlčníkovými kameňmi, artritídou… zoznam je dlhý.
Lieky nie sú odpoveď na všetko. Niekedy neúčinkujú a často ich nežiadúce účinky predstavujú väčšie riziko ako choroba samotná. Pri mnohých ťažkostiach je potrebná úprava stravy, ktorá prinesie úľavu a pomáha liečiť.
Možno vás trápia žlčníkové kamene, syndróm dráždivého čreva alebo ekzém. Ak patríte k ľuďom, ktorí sa nespoliehajú len na pomoc lekára, ale chcú sami urobiť niečo pre to, aby sa cítili lepšie, ste na správnom mieste.
Výskum v oblasti potravín výrazne napreduje. Vieme stále viac o tom, ktoré potraviny akým spôsobom ovplyvňujú liečbu a prevenciu chorôb. Množstvo klinických štúdií to dokazuje.
Začiatky bývajú ťažké. Možno si aj vy hovoríte:
Nie ste v tom sami. Ale poznáte to, všetko sa dá, ak človek chce a hlavne ak si nájde spôsob ako na to.
Zdraviu prospešné jedlo môže byť nielen veľmi chutné, ale aj nenáročné na prípravu. Nemusí to byť trápenie, ale naopak potešenie z nových chutí a z hrdosti na vlastné schopnosti.
Keď som sa pred rokmi posťažovala kamarátke, že sa cítim dlhodobo unavená, poradila mi, aby som jedla veľa surovej zeleniny a ovocia. Jej to pomáha. Skúsila som to, ale nepomohlo…
Krátko potom som prvýkrát vyskúšala akupunktúru. Priviedli ma tam časté migrény. Vďaka diagnostike pomocou reflexných bodov som sa dozvedela, že problém bol v oslabenej slezine. Konečne nejaká konkrétna odpoveď! A jedným z prvých pravidiel pre posilnenie sleziny je: jesť 5x denne teplé jedlo, teda aj ovocie a zeleninu konzumovať primárne tepelne upravené. Pre každého môže byť prospešné niečo iné. Zdravá strava by mala byť vyskladaná podľa vašich individuálnych potrieb, ideálne po konzultácii s odborníkom.
Predstavte si, že máte vážnejší zdravotný problém, napr. žalúdkový vred alebo chorobu s pôvodom v zápale, napr. reumatickú artritídu alebo artrózu. Možno dokážete ihneď seknúť s doterajším spôsobom stravovania, aby ste dopomohli liečbe a vyhli sa zhoršeniu symptómov.
Možno si namiesto bieleho chleba kúpite celoražný a polovicu nakoniec vyhodíte do koša, lebo vám ale VÔBEC NECHUTÍ…. Alebo večer nemôžete odolať tej čokoláde čo ste dostali na meniny a teraz na vás vykúka zo skrine… veď ste mali taký náročný deň. Vzdáte to?
Pred vyše rokom sa ku mne dostala kniha Končím s cukrom. Skvelá kniha! Rozhodla som sa to skúsiť. Kniha však odporúča 8-týždňový detoxikačný program, kedy nesmiete jesť ani len ovocie. Drsné. Keďže bol začiatok leta, nazdalo sa mi to akovideálne obdobie na také odopieranie a potreba obmedziť cukor u mňa nebola taká akútna.
Skúsila som to inak – skončiť postupne. A zafungovalo to. Chuť na sladké sa vytratila prirodzene. Nechcem tým povedať, že vôbec nejem nič sladké, ale rozhodne nemám potrebu zjesť celú tabuľku čokolády za jeden večer 🙂 Môj príbeh si môžete prečítať v článku Ako sa zbaviť závislosti na sladkostiach (čo pomohlo mne). Odvtedy u mňa rovnaký postup zafungoval aj pri iných zmenách a preto ho rada odporúčam ďalej.
Ako nahradiť bielu pšeničnú múku špaldovou, celozrnnou, bezlepkovou
Ako pripraviť sladké domáce pochúťky bez múky, cukru a škodlivých sladidiel
Ako upiecť domáci kváskový chlebík a pečivo, ktoré nebudú záťažou pre trávenie
Ako zvýšiť nutričnú hodnotu jedál pridaním kvalitných a prospešných ingrediencií
Ako upraviť vlastné recepty na ich zdravšie verzie
Ako začať zdravšie jesť a vytrvať v tom
Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.