• Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • O mne
Home » Polievky Zdravé tipy Zdravšie varenie

Čím nahradiť krutóny v krémovej polievke?

Janka Posted On 26 januára, 2020
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Čo pridať do krémovej polievky namiesto krutónov

Krémové zeleninové polievky z čerstvej zeleniny sú výborným zdrojom vitamínov, minerálov a prospešných látok. Tradične sa kombinujú s chlebom alebo krutónmi. Ak však hľadáte alternatívu bez lepku či obilnín pre kvalitné jedlo v PALEO alebo KETO verzii, alebo jednoducho chcete zmenu, vyskúšajte niektorú z týchto chutných alternatív.

Čím nahradiť krutóny v krémovej polievke:

1. Slaná granola z orechov a semienok

slaná granola z orechov a semienok

Výborne sa hodí nielen do krémovej polievky, ale aj do šalátu a na zdravé večerné chrumkanie. Môžete si do nej namiešať orechy a semienka podľa chuti. Ideálne tekvicové a slnečnicové semienka, mandle, vlašské alebo pekanové orechy. Pridať môžete aj naklíčenú pohánku, chia semienka a lúpané konopné semienka. Postup prípravy nájdete v recepte Slaná granola z orechov a semienok.

2. Tekvicový olej

zelená krémová polievka s tekvicovým olejom

Tmavý a hustý za studena lisovaný tekvicový olej patrí k najzdravším olejom. Polievku nielen krásne ozdobí a dodá výnimočnú chuť, ale aj množstvo telu prospešných látok. Je zdrojom omega-3-mastných kyselín, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom. Má vysoký obsah mangánu, magnézia, fosforu a železa. Je výborným zdrojom karotenoidov a vitamínu E, ktoré patria k silným antioxidantom.

Vedecké štúdie potvrdzujú pozitívne účinky tekvicového oleja pri problémoch s hyperaktívnym močovým mechúrom1 a tiež zmiernenie ťažkostí spojených s menopauzou.2

3. Bryndzová pena

Sýta tekvicová polievka s červenou šošovicou

Hodí sa výborne do tekvicovej a batátovej polievky, ktoré sú prirodzene trochu sladšie. Práve tam jemne slaná chuť bryndze dokonale vynikne. Bryndzovú penu si pripravíte veľmi jednoducho – podobne ako nátierku. Zmiešate bryndzu a maslo v pomere 1:2 (maslo aj bryndza musia byť izbovej teploty). Do bryndzovej peny môžete pridať aj rascu, kurkumu alebo červenú papriku.

Bryndza ako fermentovaný mliečny výrobok je prirodzeným zdrojom množstva prospešných baktérií a kvasiniek 3  – je to prírodné probiotikum. Okrem toho poskytuje kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerály. Pomáha znižovať hladinu C-reaktívneho proteínu, ktorý je poukazovateľom na zápal v tele.4  Najkvalitnejšia je 100% ovčia bryndza, kúpite ju na farme, ale zoženiete aj v Kauflande pod značkou GreenSheep.

4. Chrumkavé opečené prosciutto

Hrachová kaša

Ako menej mastná náhrada slaniny, prosciutto sa výborne kombinuje s krémovou polievkou, ale aj s vajíčkami. Jednoducho prosciutto natrháte na menšie kúsky a suchej panvici opečiete do chrumkava. Výborne sa hodí na zvýraznenie jemnejšej polievky, napr. Hrachovej kaše.

Procesované mäsové výrobky nepatria štandardne práve k nazdravším voľbám, avšak ako píše Dr- Willia Li vo svojej knihe Eat to beat disease,5 pravé talianske Prosciutto di Parma ako aj španielska alternatíva Jamón Ibérico de bellota patria k tým najlepším voľbám. Sú totiž vyrobené z prasiat chovaných na žaluďoch (jamón) a na srvátke zo syra Parmigiano-Reggiano a gaštanoch (prosciutto), teda ich strava je bohatým zdrojom omega-3-mastných kyselín. Cieľom chovateľov je dosiahnuť mäso poprepletané vláknami tuku, výsledkom čoho je jemnejšia chuť. Tieto šunky sú vyrobené sušením čistého mäsa vcelku, bez pridania konzervantov (pri balení do plastových obalov sa však pridávajú dusičnany). Obsahujú aj značný podiel soli a omega-6-mastných kyselín, ktoré sú pro zápalové. Preto v zdravom jedálničkú nepatria na tanier príliš často. 

 

Referencie & Zdroje:

  1. PubMed: Pumpkin Seed Oil Extracted From Cucurbita maxima Improves Urinary Disorder in Human Overactive Bladder
  2. PubMed: Improvement in HDL cholesterol in postmenopausal women supplemented with pumpkin seed oil: pilot study.
  3. ResearchGate: MICROBIOTA OF THE TRADITIONAL SLOVAK SHEEP CHEESE „BRYNDZA“
  4. Detection of Bacteria, Viruses, Parasites and Fungi: Bioterrorism Prevention: Health Effects of Bryndza
  5. How To Beat disease, Dr. William Li, 2019, str. 118 a 316

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


bez obilnínbezlepkovézdravé tipy


Možno sa vám bude páčiť
Čoko – koko donutky (vegan, keto, bez cukru)
15 apríla, 2021
Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková)
30 marca, 2021
Liečivá karfiolová omeleta s kurkumou
29 marca, 2021
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Objavte nové chutné jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie!
    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu začať zdravšie jesť.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) paleo (12) protizápalové (12) vegan (20) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (1) z trvanlivých potravín (17) ľahko stráviteľné (10)
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020

  • Hľadať v receptoch

  • antibiotika
  • NOVINKA

    imunita
  • Tento týždeň prebieha:

    best sleep


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Na tomto fičím už týždeň a stále som sa nep Na tomto fičím už týždeň a stále som sa neprejedla! ⁠
🥑 Avokádo s pestom z medvedieho cesnaku 🥰 ⁠
⁠
Dokonalá kombinácia!⁠
⁠
Ach ale to pesto z medvedieho cesnaku sa hodí takmer do všetkého :) Mimochodom, vedeli ste že medvedí cesnak patrí medzi superpotraviny? ⁠
⁠
Krvný tlak znižuje ešte výraznejšie ako klasický cesnak. Podporuje zdravie kardiovaskulárneho, tráviaceho systému a posilňuje imunitu.  Má antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti. ⁠
⁠
A chutí skvele, však?⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #superpotraviny⁠
#zdraveranajky #ranajky #avokádo #pesto #medvedicesnak #konopnesemienka  #olivovyolej #vegan #vegetarian #bezmlieka #plantbased #wildgarlic #avocado #dairyfree #healthybreakfast #breakfasttip #hempseeds #oliveoil #superfoods #functionalfoods #funkcnepotraviny⁠
⁠
Strukoviny. Toľko možností z akých si vybrať Strukoviny. Toľko možností z akých si vybrať a ešte viac možností ako ich pripraviť. Rozhodne to nemusí byť len fazuľová polievka s údeným kolenom 🙊 alebo šošovicový prívarok 😉

Dnešnou hviezdou je veľká biela fazuľa, dokonale jemná krémová 🥰 Uvarila som jej celý hrniec. Dnes som ju skombinovala do teplého šalátu so špenátom, paradajkami a pestom z medvedieho cesnaku. Zajtra bude nátierka a chystám sa pridať ju aj do koláča... 😉

Strukoviny patria k potravinám, ktoré sú stálicou v modrých zónach - miestach na svete, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku. 
Okrem toho sú jednou z hlavných potravín na jedálničkoch zameraných na prevenciu Alzheimerovej choroby. A práve to ma motivovalo aj k uvareniu tejto fazule. Nainštalovala som si totiž aplikáciu Neuro Plan od Dr. Ayesha a Dean Sherzai @sherzaimd Patria k TOP lekárom-výskumníkom, ktorí sa zameriavajú na prevenciu Alzheimera. Pred pár dňami vydali druhú knihu a s ňou prišla možnosť zapojiť sa do 30-dňového programu, ktorý tento týždeň odštartoval. Ak vás zaujíma téma prevencie Alzheimera, kliknite na ich profil 👍

Mimochodom, strukoviny vždy vopred namáčam min. 12 hodín a väčšinou (hlavne fazuľu) uvarím samostatne a vodu z varenia potom zlejem. Namáčanie a takéto varenie pomáha eliminovať antinutrienty v strukoviných a naopak zvyšuje dostupnosť živín. Pomáha tiež predchádzať nafukovaniu po konzumácii strukovín. 
Niektoré druhy strukovín sa skvele hodia aj na nakličovanie (napr. hnedá šošovica alebo mungo) čo je ešte prospešňejší spôsob predprípravy. 

Recept na teplý fazuľový šalát:

- Fazuľu uvaríme samostatne. 
- Na panvici krátko do zmäknutia ohrejeme špenát.
- Na tanieri (alebo v miske) zmiešame teplú fazuľu, špenát a pesto.
- Na panvici na olivovom oleji orestujeme paradajky.
- Všetko zmiešame, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom 🥰 a posypeme petržlenovou vňaťou.

Chutí skvele a ani cestoviny vám tam chýbať nebudú 😉

Aké sú vaše obľúbené spôsoby prípravy strukovín?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita 
#zdravevarenie #zdravysalat #teplysalat #fazula #pesto #medvedicesnak #spenat #paradajky #vegan #vegetarian #plantbased #wildgarlic #beans #warmsalad #spinach #prevenciaalzheimera #alzheimerovachoroba
Aj vy máte pocit, že prišlo leto? Ja viem, že Aj vy máte pocit, že prišlo leto? Ja viem, že sa má ešte ochladiť, ale užívajme si keď sa dá :) Takýto krásny slnečný deň priam láka vychutnať si nejaký osviežujúci nápoj... ⁠
Čo napríklad taký, na ktorom si pochutná nielen mlstný jazýček, ale aj dobré baktérie v čreve? ⁠
A teraz sa pýtate čo tu zas pletiem črevá... má to svoj význam 😉 O tom potom...⁠
⁠
Nedávno som objavila túto úžasnú kombináciu - kombucha, šťava z granátového jablka a limetka 😍 Šťava z granátového jablka je totiž pre mňa príliš sladká, tak stále hľadám spôsob ako ju trochu odľahčiť... A prečo ju vôbec pijem?⁠
⁠
Granátové jablko, ako naznačuje jeho sýta farba, je plné prospešných polyfenolov, ktoré slúžia pre nás nielen ako účinné antioxidanty, ale podporujú aj zdravie čreva, tým že krmia prospešné baktérie a podporujú tým ich výkonnosť aj rozmnožovanie, z čoho má prospech celé telo aj imunita. Teda slúžia ako prebiotiká. ⁠
⁠
Samozrejme celé ovocie je vždy najlepšia voľba, ale povedzme si úprimne, pri granátovom jablku to nie je vždy najpraktickejšie... Dobrá správa je, že klinické štúdie dokazujú, že aj džús (100% šťava) z granátového jablka podporuje rozmnožovanie veľmi prospešnej baktérie Akkermansia muciniphila. ⁠
⁠
Tá síce tvorí len 1-3% črevného mikrobiómu, ale má zásadný význam pri znižovaní zápalu v čreve, ochrane integrity črevnej výstelky (aby sa cez priepustné črevo nedostávali naspäť do krvného obehu látky, ktoré majú byť vylúčené stolicou) a pomáha tiež pri liečbe obezity.⁠
⁠
Ako vidno aj na fotke, šťavu z granátového jablka v BIO kvalite zoženiete v @dm_slovensko ⁠
⁠
Kombucha (fermentovaný čaj), to sú pre mňa zdravé bublinky. Rozhodne lepšia voľba ako umelé sladené nápoje s pridanými konzervatmi... Mám rada túto zázvorovú od @mana_roots 👍 Zoženiete ju v DM aj v Kauflande, alebo môžete použiť aj domácu 🙂⁠
⁠
A limetka nielen doladí chuť, ale doplní benefity čerstvého ovocia do osviežujúceho drinku - hlavne vitamín C 👍⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #prevencia #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika #polyfenoly #antioxidanty #zdravydrink #zdravykokteil #letnydrink #granatovejablko #kombucha #pomegranate #prebioticdrink
Ani by som neverila ako dokonale úžasne môže c Ani by som neverila ako dokonale úžasne môže chutiť táto kombinácia ´hrášok & hrášok´ 😉 Teda extra hustá polievka zo sušeného žltého hrášku, posypaná výhonkami mikrohrášku a dochutená pestom z medvedieho cesnaku.⁠
⁠
Zabudnite na hrachovú polievku s krutónmi či vajíčkom. Keď ochutnáte túto kombináciu, neodoláte...⁠
⁠
Prečo mi tak zachutila? ⁠
Možno ste si všimli, že niektoré jedlá majú uzemňujúci alebo hrejivý účinok. Iné sú ľahšie, sviežejšie a ochladzujúce. A práve toto jedlo ponúka oboje, čo mi vo chvíli keď som ho jedla padlo naozaj blahodárne. No to je zaujímavá téma nabudúce...⁠
⁠
Hrachová polievka (jemne pikantná) je príjemne hrejivá a je zdrojom zdravých sacharidov (ktoré dodávajú práve ten pocit uzemnenia a stability). ⁠
⁠
Mikrohrášok je dokonalým príkladom sviežeho a priam živého jedla s povznášajúcim účinkom - podobne ako klíčky či iná mikrozelenia.⁠
⁠
Na mikrohrášok zo @svetbedniciek od @microgreens.slovakia som nedávno písala ódy, keď som pridávala recept na polentu s mikrohráškom. Ale toto je ešte lepšia kombinácia! Hlavne vďaka pestu z medvedieho cesnaku 😍⁠
⁠
Mimochodom ak mikrohrášok nemáte, myslím si, že by to chutilo skvele aj napr. s rukolou 😉⁠
⁠
Mimochodom, keď som zjedla všetok hrášok zhora a zostala mi polovica polievky, tak som som si ten zvyšok ešte raz dozdobila všetkým, čo tam bolo predtým. Mňam!⁠
⁠
⁠
Mimochodom pesto z medvedieho cesnaku🌱 som urobila veľmi jednoducho - medvedí cesnak, olivový olej, trochu kešu masla, konopné semienka, lahôdkové droždie, soľ a čierne korenie. Zmixované len ponorným mixérom :)⁠
⁠
⁠
A s čím radi kombinujete pesto z medvedieho cesnaku vy?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravevarenie #zdravapolievka #medvedicesnak #pesto #pestozmedvediehocesnaku #mikrohrasok #mikrozelenina #antioxidanty #hrasok #jedlopredusu #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezmlieka
Vonku fúka mrazivý vietor a na jar sa to síce v Vonku fúka mrazivý vietor a na jar sa to síce veľmi nepodobá, ale tak mi napadlo, či sa v záhone neprebudili k životu nejaké nové bylinky... a toto je môj úlovok :)⁠
⁠
Rozmarín, tymián, oregano, koriander, petržlenová vňať aj vňať mladej cibuľky 🥰 Niektoré prežili aj cez zimu, iné práve vykukli spod hliny...⁠
⁠
Pridala som ich všetky do rýchleho cuketového rizota (na ďalšej fotke). ⁠
⁠
Mnohé bylinky, ktoré bežne používame v kuchyni majú výnimočné liečivé účinky. Sú tiež koncentrovaným zdrojom polyfenolov. Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktoré nám slúžia ako antioxidanty. ⁠
Čo je už menej známe, polyfenoly sú obľúbenou potravou dobrých baktérií v črevách. Tie podporujú nielen zdravé trávenie, ale tiež imunitu a prevenciu mnohých chronických chorôb. Mikróby v našich črevách ovplyvňujú náš metabolizmus, náladu aj koncentráciu. A to je len začiatok.⁠
⁠
Keď sa naruší mikrobiálne prostredie v črevách napr. užívaním antibiotík alebo aj iných liekov, ale tiež nadmerným používaním dezinfekčných prostriedkov 🙈 atď., spúšťa sa kaskáda problémov... ⁠
⁠
Početné výskumy už dnes poukazujú na to, aké riziká so sebou zmeny v mikrobiálnom prostredí prinášajú - hlavne zvýšené riziko alergií, astmy, ADHD, rakoviny, cukrovky a ďalších autoimunitných ochorení.⁠
⁠
No to je dlhý príbeh, ktorý bude súčasťou 💻 online kurzu Zdravé črevá, ktorý momentálne pripravujem (link v BIO).⁠
⁠
🌱Medzitým rýchly tip: ⁠
Pridávaním čerstvých byliniek do jedla pomáhate podporovať aj rôznorodosť a výkonnosť svojho črevného ekosystému - mikrobiómu, ktorý sa vám za to štedro odmení 😍⁠
⁠
⁠
A samozrejme aj jedlo predsa s nimi chutí lepšie :)⁠
⁠
⁠
Aké bylinky pestujete v záhrade/ na balkóne vy?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #prevencia #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika #bylinky #polyfenoly #antioxidanty #jarvzahradke #zdravejedlo #zdravevarenie #zozahradky #pestovanie
Máte radi pok choi? Ak ste ho ešte nevyskúšali Máte radi pok choi? Ak ste ho ešte nevyskúšali, dajte mu určite šancu😉 Je chutný, jednoduchý na prípravu a má kopec benefitov pre zdravie!⁠
Ja ho najradšej používam ako jednoduchú prílohu. Stačí nakrájať a na panvici orestovať najskôr hrubšiu stonku (cca 3 minútky) a potom pridať nakrájanú listovú časť (posledných 30 sekúnd). Trochu soli, čierneho korenia, pokvapkať olivovým olejom, prípadne aj citrónovou šťavou alebo limetkou. Mňam 😍⁠
⁠
Na prvý pohľad pok choi možno vyzerá ako listová zelenina, ale v skutočnosti patrí medzi kapustovitú zeleninu (ako karfiol, brokolica, kaleráb či reďkovka). ⁠
⁠
Pok choi má množstvo benefitov pre zdravie, je výborným zdrojom antioxidantov, pomáha v prevencii a liečbe rakoviny. Viacero štúdií poukazuje na to, že konzumácia niekoľkých porcií kapustovitej zeleniny týždenne pomáha znižovať riziko predovšetkým rakoviny prostaty, hrubého čreva, rakoviny pľúc aj rakoviny prsníka.⁠
⁠
Okrem toho vďaka bohatému obsahu minerálov a mikroživín pomáha pok choi chrániť zdravie očí a kostí a má tiež výrazné protizápalové účinky.⁠
⁠
Kapustovitá zelenina je tiež veľmi prospešná pre zdravé črevá. Pomáha totiž redukovať baktérie produkujúce toxín sírovodík, ktorý poškodzuje črevnú bariéru a často sa vyskytuje u pacientov s chronickým zápalom čreva.⁠
⁠
Máte svoj obľúbený spôsob prípravy pok choi? ⁠
Alebo ste ho ešte nikdy neochutnali?⁠
Dajte mi vedieť v komentoch :)⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #vegetarian #vegan #plantbased #pakchoi #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #antioxidants #protizapalove #rakovina #prevenciarakoviny #zdraveoci #zdravekosti #priepustnecrevo #IBD
Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýc Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýchlosťou blesku a potešia nielen maškrtné jazýčky. Ani by ste neverili, že sú nielen BEZ LEPKU, ale dokonca aj BEZ OBILNÍN 😉

Rozoberať lepok a obilniny takto večer, to je ťažká téma... ale teda.. ak vám lepok či obilniny robia ťažkosti, neznamená to, že sa musíte vzdať potešenia z koláčikov. Dnes už zoženiete múky, z ktorých sa dajú vyčarovať priam zázraky. Ako napríklad gaštanová 😍

Týchto brumíkov si na prvé ochutnanie zamilujú deti aj dospelí (mám to odskúšané, úspech 100%-ný). A samozrejme môžete z nich urobiť aj muffiny 🙂 

Cesto je výnimočné plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, 
Ja ho pripravujem s kokosovým jogurtom a s vajíčkom (alebo môžete použiť aj vegánsku náhradu vajíčka). 

Domáca mňamka, vyrobená z kvalitných ingrediencií a bez rafinovaného cukru rozhodne to stojí za tú námahu. Teda námahu iba vtedy, ak si poviete, že chcete biele labky a hnedé telo alebo naopak. Tak to si predsa pridáte trochu práce navyše. 
No to ja už neriešim. A cesto na tento recept je krásne hnedé, svetlé sa z neho vyčarovať nedá. No nevadí. Viem, že bez toho možno nie sú títo brumíkovia takí fotogenickí, ale deťom je to jedno a mne už tiež. Efektivita je zásada č.2. Číslo jeden sú zdravé kvalitné ingrediencie 🙂

Pečenie s gaštanovou múkou:

Gaštanovú múku som zvykla pridávať do pečenia, no len ako doplnok k iným múkam. Hodí sa k suchším múkam (pšenová, amarantová, teffová), keďže je skôr šťavnatá. 

Gaštanová múka má vysoký obsah mangánu, vitamínu B6 a medi a nízky obsah kyseliny fytovej.

V tomto recepte gaštanovú múku kombinujem v pomere 3:1 s tapiokovým škrobom (alternatíva bez obilnín) alebo ešte viac mi chutí s bezlepkovou teffovou múkou. 

Teffová múka patrí k najvýživnejším bezlepkovým múkam, výborne sa hodí do perníkového koláča a v kombinácii s kakaom napr. do muffinov. Pre verziu bez obilnín však môžete použiť napr. tapiokový škrob alebo aj cícerovú múku.

👉Recept nájdete na webe. Kliknite na link v BIO 🙂

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #zdravepecenie
#brumikovia #datlovysirup #bezlepku #bezlepkove #bezobilnin #paleo #bezmliecne #glutenfree #grainfree #bezcukru #predeti #detskekolace
Máte max. 10 minút na to, aby ste odbehli od počítača a nachystali si obed? ⁠
Nevadí, cestoviny nie sú jediná možnosť 😉 ⁠
Čo tak rýchlo nakrájať zeleninku, hodiť na plech, okoreniť a šupnúť do rúry? ⁠
⁠
A keď o 20 min. rúra zapípa, obed je hotový :) Potom si ešte môžete urobiť čerstvý šalát alebo narýchlo orestovať na panvici pak choi, ako som to urobila dnes ja🥰⁠
⁠
Takže keď si to spočítame, príprava trvá do 10 minút a pečenie 20 min., ale počas tejto fázy môžete ešte dokončovať rozrobené veci pri počítači 👍⁠
⁠
Na tomto obede som si dnes pochutnala ja. Huby PORTOBELLO zo @svetbedniciek s bylinkami, sušeným cesnakom a čili papričkami, vedľa FIALOVÉ ZEMIAKY, ktoré majú vysoký obsah polyfenolov a antioxidantov (aj vďa svojej fialovej farbe), majú nižší glykemický index ako biele zemiaky, vysoký obsah vlákniny a rezistentných škrobov, ktoré slúžia ako prebiotiká - potrava pre dobré baktérie v čreve.⁠
K tomu čo kuchyňa dala - u mňa cuketka, oranžová paprika a paradajky. ⁠
⁠
Áno, viem, že pečením paprika aj paradajky strácajú obsah vitamínu C, ale moje bruško preferuje veľa tepelne upravenej zeleniny (hlavne v zime). A napríklad antioxidanty lykopény v paradajkách majú výraznejší účinok PO tepelnej úprave. To isté platí aj pre betakarotény v paprike. Takže surové aj pečené, oba spôsoby prípravy majú niečo do seba :)⁠
⁠
K tomu sa mi hodí ešte niečo chutné zelené - špenát, listový kel alebo napr. pak choi. Len tak krátko orestovaný na panvici so soľou a korením, pokvapkaný olivovým olejom a limetkovou šťavou.⁠
⁠
A miska plná rôznych chutí je na stole 😍 Je slaná, sladká, jemne štipľavá aj osviežujúco kyslá vďaka limetke i paradajkám. Dokonalá harmónia chutí aj farieb 🌈⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #huby #portobello #mushrooms #bezlepkove #bezobilnin #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #vegan #plantbased #fialovezemiaky #cuketa #pakchoi #purplepotatoes #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #prebiotics #antioxidants⁠
⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Súbory cookie tretích strán

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies