Zdravý raňajkový perník s tekvicou
Tento perník si zamilujú všetci. Je to ten koláč, ktorý napečiete pre návštevu a budú si ho pýtať aj nabudúce! Ako dieťa som milovala perník, vtedy sme však do receptu pridávali veľa mlieka a oleja. Dnes robím túto zdravšiu verziu a jedla by som ho aj každý deň. O mäkkučký a šťavnatý výsledok sa postará tekvicové pyré a bonusom je, že aj keď môj manžel tekvicu veľmi nemusí, tomuto perníku neodolá.
Jedna tekvica – niekoľko receptov
Keď kúpim veľkú tekvicu, vyrobím z nej chutnú polievku, časť upečiem v rúre a použijem do teplého šalátu a zo zvyšku uvarím tekvicové pyré. Pyré použijem na tento perník, prípadne brumíkov a stále mi zostane aspoň 1 hrnček, ktorý šupnem do mrazničky a vytiahnem nabudúce.
Príprava nie je náročná (hlavne ak ste si vopred uvarili pyré). Mixovanie viacerých druhov múk sa postará o chutnejší výsledok, rovnako aj koreniny a pridanie džemu do cesta. Môžete ho upiecť aj ako koláč vo vačšej forme (cca 20 x 30 cm alebo okrúhla o priemere cca 26 cm) a po upečení potrieť džemom a poliať čokoládou – ako v tejto bezlepkovej verzii.
Tekvica je bohatým zdrojom vitamínu A a draslíka. Obsahuje viac draslíka ako banán. Zároveň ju dostanete kúpiť z lokálnych zdrojov a nemusí na Slovensko putovať ako banán, strhnutý zo stromu ešte zelený. Tekvica v chladnom počasí zahreje a priaznivo pôsobí na žalúdok a slezinu.
Ako uvariť tekvicové pyré:
Tekvicu (ideálne maslovú alebo aj hokaido) umyjeme, ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Uvaríme v malom množstve vody alebo na pare, prípadne v tlakovom hrnci. Vo vode stačí variť cca 10 minút podľa toho na aké veľké kúsky ste ju nakrájali. Tekvicu scedíme, ale trochu vody môže ostať. Ideálne je, ak tekvicu potom popučíte pučidlom na zemiaky alebo vidličkou. Ak tekvicu rozmixujete, štruktúra bude príliš tekutá a perník bude potom príliš mäkký, preto stačí popučiť.
Vďaka čomu je tento perník zdravší
Rada pridávam do pečenia zeleninu. Je to skvelý spôsob ako zvýšiť nutričnú hodnotu pečiva a výsledok je nielen chutný, šťavnatý, ale aj sýtejší. Zároveň ak by vaše deti inak tekvicu nezjedli, stačí ju skryť do perníka či waflí a každý je spokojný 🙂
TEKVICA
Maslová tekvica je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu A. Vitamín A je silný antioxidant, posilňuje zdravie pokožky, zraku a slizníc. Výskum poukazuje na to, že vitamín A pomáha chrániť pred rizikom rakoviny pľúc a ústnej dutiny. Tekvica je zdrojom draslíka, vitamínov B a magnézia.1
TEFFOVÁ MÚKA
Teffová múka dodá chlebíku výnimočnú plnšiu chuť, ktorá pripomína čokoládu. Teff je pseudoobilnina označovaná ako nutričný zázrak. Teffová múka je zdrojom esenciálnych aminokyselín (vrátane lyzínu a tryptofánu) a má vysoký obsah vlákniny.2 Kúpite ju aj v predajniach DM.
KOKOSOVÝ OLEJ
Kokosový olej je vhodnejší ako slnečnicový, ktorý sa bežne v receptoch na perníkový koláč používal. Slnečnicový aj repkový olej sú tzv. zápalové oleje, teda podporujú zápal v tele. Naopak kokosový olej je protizápalový 3 a nájde uplatnenie nielen v kuchyni.
ČAKANKOVÝ SIRUP
Čakankový sirup patrí medzi zdravšie alternatívy cukru. Má nízky glykemický index, vysoký obsah prebiotickej vlákniny a je vhodný aj pri low carb a keto diéte. Zoženiete ho napr. v DM alebo v obchodoch so zdravou výživou.
Zdravý raňajkový perník s tekvicou
Čo potrebujeme
Mokré ingrediencie
- 1 hrnček tekvicové pyré
- 1/3 hrnčeka kokosový olej (roztopený alebo maslo)
- 1/2 hrnčeka čakankový sirup (alebo 1/3 hrnčeka javorový/ ďatľový sirup)
- 3 PL džem (malinový/ šípkový/ marhuľový)
- 1/3 hrnčeka mandľové mlieko/ voda (ak je cesto príliš husté - závisí od použitej múky)
- 2 vajíčka
- 2 PL kakao (nemusí byť)
Suché ingrediencie
- 1 hrnček špaldová polohrubá celozrnná múka*
- 1/2 hrnčeka špaldová hladká múka*
- 1/4 hrnčeka teffová múka** (ak nemáte, použite špaldovú)
- 1/2 čl soľ
- 1 čl sóda bikarbóna
- 1 čl škorica
- 1 čl perníkové korenie ***
- orechy na posypanie
Postup
- Samostatne najskôr zmiešame mokré a suché ingrediencie.
- Suché ingrediencie spojíme s mokrými. Jemne premiešame. Preložíme do formy vymastenej maslom. Posypeme nasekanými orechami.
- Pečieme na 165°C cca 60 minút. Odsledujte si podľa vlastnej rúry. Upečený chlebík bude pevný na povrchu a bude sa jemne oddeľovať od okrajov.
- Perník by mal byť šťavnatý, nie suchý. Výsledok závisi od použitých druhov múky a hustoty tekvicového pyré.
Poznámky
Referencie & Zdroje:
- Healthline: 6 Health Benefits of Vitamin A, Backed by Science
- ReserchGate: Teff: Nutrient Composition and Health Benefits
- PubMed: Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil.
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.