Rýchla batátovo – šošovicová polievka
Teplá večera alebo aj raňajky, táto rýchla batátovo – šošovicová polievka zasýti aj zahreje. Je príkladom toho, že z čerstvej zeleniny sa dá veľmi rýchlo pripraviť chutná a zdravá polievka. Stačia 4 základné ingrediencie – pór, mrkva, batát a červená šošovica. Polievku môžete dochutiť napr. konopnými semienkami alebo opraženými mandľami, prípadne servírujte ako prívarok s vareným vajíčkom.
Červenú šošovicu pred varením odporúčam namočiť. Uvarí sa rýchlo aj bez toho, ale namáčanie pomáha strukoviny zbaviť antinutrientov a zároveň uľahčí ich stráviteľnosť a využiteľnosť prospešných látok, ktoré obsahujú. Viac informácií nájdete v článku Ako pripraviť strukoviny, aby nerobili problémy.
Vďaka čomu je táto polievka zdravá a liečivá
BATÁTY
Batáty sú bohatým zdrojom antioxidantov, vitamínov A a C, mangánu a medi. Obsahujú rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje zdravie čreva a pomáha chrániť pred rakovinou hrubého čreva.1 Draslík v batátoch pomáha regulovať krvný tlak a cholíny, ktoré pomáhajú redukovať chronický zápal v tele.2
ČERVENÁ ŠOŠOVICA
Červená šošovica je bohatým zdrojom vlákniny, folátov, medi, fostoru a mangánu. Podobne ako iné strukoviny je bohatým zdrojom molybdénu,3 minerálu, ktorý sa nachádza napr. v zubnej sklovine a pôsobí ako kofaktor pre viaceré dôležité enzýmy v tele – pomáha im správne fungovať. 4
KURKUMA
Kurkuma má výrazné protizápalové účinky5, dokonca sa vyrovná viacerým protizápalovým liekom – avšak bez nežiadúcich účinkov. Pomáha detoxikovať organizmus a eliminovať zahlienenie, má preventívne účinky proti vzniku žlčníkových kameňov6 a pomáha chrániť mozog pred degeneratívnymi ochoreniami. Množstvo štúdií poukazuje na to, že chráni pred rakovinou.7, 8
Táto polievka výborne zahreje hlavne počas chladnejších dní. Oranžová a červená zelenina ako mrkva a batát podľa tradičnej čínskej medicíny pomáhajú posilniť slezinu, ktorá sa podieľa na tvorbe krvi a transformácii energie Qi. Do polievky môžete pre extra zahriatie pridať aj čerstvý nastrúhaný zázvor.
Rýchla batátovo - šošovicová polievka
Čo potrebujeme
- 1/2 pór
- 2 mrkvy
- 1 PL olivový / kokosový olej (alebo ghí)
- 1 batát
- 1/2 hrnčeka červená šošovica*
- 1 strúčik cesnak
- 1/2 čl kurkuma
- soľ, čierne korenie
- 1 čl sušená koreňová zelenina
Postup
- Pór a mrkvu nakrájame a chvíľku opražíme na oleji.
- Zalejeme vriacou vodou, pridáme červenú šošovicu, cesnak a nakrájaný batát.
- Ochutíme soľou a koreninami. Varíme cca 10 minút.
- Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.
Poznámky
Referencie & Zdroje:
- PubMed: Mechanisms linking dietary fiber, gut microbiota and colon cancer prevention
- PubMed: Choline: An Essential Nutrient for Public Health
- WHFoods: Lentils
- Mercola.com: What Is Molybdenum?
- PubMed: Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research.
- PubMed: Combination of curcumin and piperine prevents formation of gallstones in C57BL6 mice fed on lithogenic diet: whether NPC1L1/SREBP2 participates in this process?
- PubMed: Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies.
- PubMed: Curcumin and cancer: an „old-age“ disease with an „age-old“ solution.
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.