Horúce tekvicové smoothie s kurkumou
Táto hrejivá verzia smoothie je dokonalým pohladením počas chladných dní. Tekvicové pyré smoothie výborne zahustí. Kurkuma má silné protizápalové účinky a podporuje imunitu. Keď smoothie dochutíte krémovým kokosovým maslom, poďakuje sa nielen žalúdok, ale aj mlstný jazýček.
Tekvica je bohatým zdrojom vitamínu A a draslíka. Obsahuje viac draslíka ako banán. Tekvica v chladnom počasí zahreje a priaznivo pôsobí na žalúdok a slezinu.
Tekvica je u mňa na zozname TOP zeleniny. Robím z nej nielen krémovú polievku, ale aj waffle a chutný perníkový chlebík. Najnovší experiment vznikol tak, že som večer mala chuť na hrejivý nápoj, ktorý aj zasýti. Mala som v chladničke tekvicové pyré, čo sa mi zvýšilo z perníka, tak som sa rozhodla zahustiť ním klasické Kurkuma latte. Výsledok bol nad očakávania, hlavne keď krémovú chuť doladilo moje obľúbené kokosové maslo.
Vďaka čomu je toto smoothie zdravé
MASLOVÁ TEKVICA
Maslová tekvica je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu A. Vitamín A je silný antioxidant, posilňuje zdravie pokožky, zraku a slizníc. Výskum poukazuje na to, že vitamín A pomáha chrániť pred rizikom rakoviny pľúc a ústnej dutiny. Tekvica je tiež zdrojom draslíka, vitamínu B a magnézia.1
KURKUMA
Kurkuma má výrazné protizápalové účinky2, dokonca sa vyrovná viacerým protizápalovým liekom – avšak bez nežiadúcich účinkov. Pomáha detoxikovať organizmus, eliminovať zahlienenie a chrániť mozog pred degeneratívnymi ochoreniami. Množstvo štúdií poukazuje na to, že chráni pred rakovinou.3, 4
KOKOSOVÉ MASLO
Kokosové maslo je výbornou náhradou šľahačky nielen do horúcich nápojov. Má hustú konzistenciu, obsahuje kokosový olej aj dužinu. Čisté kokosové maslo neobsahuje cukor, ale je bohatým zdrojom zdravých tukov s protizápalovým účinkom. Nehodí sa na varenie, ale využijete ho v množstve sladkých receptov alebo len tak na lyžičke chutí skvele.
Vitamín A patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch, preto je dobré ho v receptoch kombinovať napr. s kokosovým olejom alebo maslom.
Ako uvariť tekvicové pyré:
Tekvicu (ideálne maslovú alebo aj hokaido) umyjeme, ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Uvaríme v malom množstve vody alebo na pare, prípadne v tlakovom hrnci. Vo vode stačí variť cca 10 minút podľa toho na aké veľké kúsky ste ju nakrájali. Tekvicu scedíme, ale trochu vody môže ostať. Ideálne je, ak tekvicu potom popučíte pučidlom na zemiaky alebo vidličkou.
Horúce tekvicové smoothie s kurkumou
Čo potrebujeme
- 1 hrnček tekvicové pyré (uvarené)
- 1 hrnček mandľové mlieko
- 2 čl kurkuma
- 1/4 čl čierne korenie
- 1/2 čl škorica (môžete pridať aj zázvor)
- 1 čl čakankový / javorový sirup
- 1 čl kešu maslo (alebo kokosový olej/ maslo)
Na ozdobu
- kokosové maslo
- horká čokoláda
Postup
- Do mixéra na smoothie dáme tekvicové pyré, mlieko, sladidlo a koreniny. Zmixujeme na hladkú zmes.
- Premiestnime do hrnca, zohrejeme na želanú teplotu a pridáme kešu maslo alebo kokosový olej / farmárske maslo.
- Podávame ozdobené kokosovým maslom, horkou čokoládou alebo mandľovými lupienkami.
Referencie & Zdroje:
- Healthline: 6 Health Benefits of Vitamin A, Backed by Science
- PubMed: Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research.
- PubMed: Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies.
- PubMed: Curcumin and cancer: an „old-age“ disease with an „age-old“ solution.
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.