Čokoládový puding so skrytou tekvicou (paleo)
Lahodný krémový čokoládový puding, o ktorom by ste nepovedali, že sa v ňom skrýva aj tekvica. Tá sa postará nielen o extra dávku vitamínov, minerálov a vlákniny, ale aj o hustú krémovú konzistenciu.
Tekvica je výbornou prísadou do množstva receptov, napr. do muffinov a wafflí a vyčarujete z nej dokonale vláčny Zdravý raňajkový perník s tekvicou alebo Bezlepkový perníkový koláč s tekvicou.
Ako uvariť tekvicové pyré:
Tekvicu (ideálne maslovú) umyjeme, ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Uvaríme v malom množstve vody alebo na pare, prípadne v tlakovom hrnci. Vo vode stačí variť cca 10 minút podľa toho na aké veľké kúsky ste ju nakrájali. Tekvicu scedíme, ale trochu vody môže ostať. Pre použitie do muffinov a koláčov tekvicu popučíme pučidlom na zemiaky alebo vidličkou. Pre tento konkrétny recept je lepšie tekvicu rozmixovať, aby bola hladká a krémová.
Keď kúpim veľkú tekvicu, vyrobím z nej chutnú polievku, časť upečiem v rúre a použijem do teplého šalátu a zo zvyšku uvarím tekvicové pyré. Pyré použijem na tento čokoládový puding alebo do pečenia a slále mi zostane aspoň 1 hrnček, ktorý šupnem do mrazničky a vytiahnem nabudúce.
Vďaka čomu je tento puding zdravý
TEKVICA
Maslová tekvica je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu A. Vitamín A je silný antioxidant, posilňuje zdravie pokožky, zraku a slizníc. Výskum poukazuje na to, že vitamín A pomáha chrániť pred rizikom rakoviny pľúc a ústnej dutiny. Tekvica je tiež zdrojom draslíka, vitamínu B a magnézia.1
KAKAO
Kakao pomáha chrániť kmeňové bunky, ktoré majú schopnosť regenerovať staré a poškodené bunky a tkanivá v tele.2 Kvalitné kakao a horká čokoláda pomáhajú v prevencii rakovinotvorných procesov angiogenézy3 a majú pozitívny vplyv aj na črevný mikrobióm. Vláknina z kakaa poskytuje výživu pre prospešné baktérie Bifidobacteria a Lactobacilli a zlepšuje metabolizmus cukrov a tukov.4
Paleo čokoládový puding so skrytou tekvicou
Čo potrebujeme
- 1 hrnček tekvicové pyré
- 1 hrnček mlieko (ideálne rastlinné)
- 3 PL kakao
- 1 PL kokosový olej
- 1 čl škorica
- 1/4 čl vanilka (sušená)
- 2 PL ďatľový sirup (množstvo podľa chuti)
- oriešky na ozdobu
Postup
- Tekvicové pyré rozmixujeme v mixéri s mliekom.
- Premiestnime do hrnca, pridáme kakao (preosejeme cez sitko, aby sa neurobili hrudky). Pridáme kokosový olej, škoricu, vanilku a ďatľový sirup. Rozmixujeme habarkou.
- Zohrejeme na požadovanú teplotu. Nemusí sa variť.
- Ozdobíme nasekanými orieškami, mandľovými alebo kokosovými lupienkami.
Referencie & Zdroje:
- Healthline: 6 Health Benefits of Vitamin A, Backed by Science
- PubMed: Improvement of endothelial function with dietary flavanols is associated with mobilization of circulating angiogenic cells in patients with coronary artery disease.
- PubMed: Cocoa procyanidins inhibit proliferation and angiogenic signals in human dermal microvascular endothelial cells following stimulation by low-level H2O2.
- ScienceDaily: Precise reason for health benefits of dark chocolate: Thank hungry gut microbes
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.