• Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Koučing zdravia
    • Čo je koučing zdravia?
    • Balíčky koučingu zdravia
    • Darčekový poukaz
    • Často kladené otázky
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Koučing zdravia
    • Čo je koučing zdravia?
    • Balíčky koučingu zdravia
    • Darčekový poukaz
    • Často kladené otázky
  • O mne
Home » Netradičné šaláty Top

Šošovicový šalát s petržlenovou vňaťou

Janka Posted On 27 januára, 2021
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

šošovicový šalát s petržlenom
Prejsť na recept Vytlačiť recept

Vždy som mala rada šošovicovú polievku aj prívarok, skúšam však aj menej tradičné varianty a tento šošovicový šalát s petržlenovou vňaťou patrí rozhodne k mojim favoritom! Je super jednoduchý – stačí uvariť šošovicu v ochutenej vode (s cesnakom, rascou a sušenou zeleninou) a pridať nakrájaný pórik a petržlenovú vňať (alebo aj špenát:)  Chutí sviežo a trochu exoticky (ak pridáte limetku). Hodí sa aj na hrianku a tiež ako hlavné jedlo v kombinácii s ryžou alebo pohánkou.⁠

Skvelý zdroj rastlinného železa

Šošovica aj petržlenová vňať sú výborným zdrojom rastlinného železa.⁠ To sa však nevstrebáva tak dobre ako železo z mäsa. Tu prichádza na rad vitamín C, ktorý vstrebateľnosť rastlinného železa výrazne zvyšuje. Trik je v tom, že ich musíte zjesť spolu – železo s vitamínom C.⁠

Vstrebávanie železa naopak blokuje vápnik, bielkoviny z vajec, káva a zelený a čierny čaj (nielen kvôli obsahu kofeínu, ale tiež polyfenolov a tanínov. Detailnejšie informácie a zaujímavé tipy nájdete aj v článku Anémia – nedostatok železa.

Ak vás zaujíma obsah železa aj v iných potravinách, pozrite si prehľad v článku Najlepšie zdroje železa v potravinách.

Zdroje železa v potravinách

⁠Petržlenová vňať – bohatý zdroj antioxidantov

Petržlenová vňať je bohatým zdrojom vitamínu C, flavonoidov a karotenoidov. Je to dokonca najlepší zdroj flavonoidov v našej bežnej strave. Antioxidanty pomáhajú chrániť naše bunky pred poškodením, ktoré je buď výsledkom prirodzených procesov v tele alebo prichádza zvonku vo forme toxínov z jedla, vody, ovzdušia či chemických látok v bežne používaných kozmetických alebo čistiacich prostriedkoch. Antioxidanty neutralizujú nebezpečné voľné radikály a pomáhajú tak chrániť pred rakovinou i predčasnými príznakmi starnutia.

Konkrétne petržlenová vňať obsahuje predovšetkým flavonoidy apigením a myricetín. Apigenín vykazuje pozitívne účinky pri liečbe neurologických ochorení a úrazov vďaka tomu, že stimuluje neurogenézu (tvorbu nových neurónov) u dospelých.1 Apigenín má tiež antibakteriálne, antivírusové, antiparazitické a antiplesňové účinky. Skúma sa jeho účinnosť podľa konkrétnych kmeňov baktérií a vírusov. 2

Vďaka obsahu luteínu, beta karoténov a zeaxantínu pomáha petržlenová vňať  udržiavať zdravý zrak a chrániť oči pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou.3

Petržlenová vňať tiež podporuje zdravé trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a má protizápalové účinky. Je bohatým zdrojom nitrátov, ktoré pomáhajú rozširovať krvné cievy a tým pomáhajú znižovať krvný tlak. Výskumy poukazujú na to, že potraviny s vysokým obsahom nitrátov pomáhajú udržiavať krvný tlak v norme. 4

⁠

šošovicový šalát s petržlenom

šošovicový šalát s petržlenom


Vďaka čomu je toto jedlo zdravé

 

šošovica

ŠOŠOVICA

Šošovica je bohatým zdrojom vlákniny, folátov, medi, fostoru a mangánu. Podobne ako iné strukoviny je bohatým zdrojom molybdénu,5  minerálu, ktorý sa nachádza napr. v zubnej sklovine a pôsobí ako kofaktor pre viaceré dôležité enzýmy v tele – pomáha im správne fungovať.6


PETRŽLENOVÁ VŇAŤ

Petržlenová vňať je výborným zdrojom vitamínu C a rastlinného železa.⁠ Obsahuje vitamín A a vitamín K a flavonoidy myricetín a apigenín, ktoré pomáhajú v prevencii rakoviny. Má antibakteriálne vlastnosti a podporuje zdravie očí vďaka obsahu luteínu a zeaxantínu.7


PÓR

Podobne ako iná cibuľová zelenina aj pór obsahuje zlúčeniny síry, ktoré slúžia ako antioxidanty a zároveň pomáhajú pri detoxikácii tela a tiež formovaní spojivových tkanív. Obsahuje vitamín K, mangán a protizápalový antioxidant kaempferol.8


Šošovicový šalát s pertžlenovou vňaťou

šošovicový šalát s petržlenom
Vytlačiť recept
5 (hodnotenia: 1)
Super jednoduchý šalát zo šošovice, póru a petržlenovej vňate je nabitý bielkovinami a rastlinným železom. Chutí sviežo a trochu exoticky. Hodí sa aj na hrianku a tiež ako hlavné jedlo v kombinácii s ryžou alebo pohánkou.⁠
Čas prípravy15 min.
Pečenie / varenie15 min.
Namáčanie šošovice12 hod.
Celkový čas30 min.
Typ jedla: Šalát
Cuisine: Bez obilnín, Bezlepkové, Bezmliečne, Vegan
Značky: červená šošovica, petržlenová vňať, pór
Počet porcií: 4

Čo potrebujeme

Šošovica

  • 2 hrnčeky šošovica
  • 2 strúčiky cesnak
  • 2 čl sušená koreňová zelenina
  • soľ, čierne korenie
  • 1 čl mletá rasca

Šalát

  • 1 pór
  • 2 hrnčeky petržlenová vňať
  • 2 PL olivový olej
  • citrónová / limetková šťava

Postup

Namáčanie a varenie šošovice

  • Šošovicu vopred namočíme cez noc, vodu zlejeme a premyjeme. Namáčanie pomáha eliminovať antinutrienty a zvýši dostupnosť výživných látok, vrátane bielkovín. Stojí to za to!
  • Šošovicu uvaríme vo vode, do ktorej pridáme sušenú koreňovú zeleninu, soľ, čierne korenie, strúčiky cesnaku a rascu. Uvaríme al dente - aby sa príliš nerozvarila. Pozor, trvá to krátko aj vďaka namáčaniu (cca 10 minút, podľa druhu šošovice). Vodu potom scedíme.⁠

Príprava šalátu

  • Nasekáme petržlenovú vňať a pór nakrájame na tenké kolieska.
  • Petržlen a pór primiešame k vychladnutej šošovici, pridáme olivový olej a limetkovú alebo citrónovú šťavu.⁠ Ak nemáte radi citrusy, šalátik môžete urobiť aj bez limetky, chutí tiež výborne. Najdôležitejšie je dochutiť vodu, v ktorej sa varí šošovica.⁠
  • Podávať ho môžete samotný, na hrianke alebo v kombinácii s ryžou či pohánkou.

Poznámky

Ak nemáte poruke petržlenovú vňať, môžete použiť namiesto nej špenát alebo rukolu, ale aj mangold alebo listový kel (krátko orestovaný na panvici) alebo mikrozeleninu.

šošovicový šalát s petržlenom

šošovicový šalát s petržlenom


Referencie & Zdroje:

  1. Tandfonline.com: Apigenin and related compounds stimulate adult neurogenesis
  2. Researchgate: A Review on Flavonoid Apigenin: Dietary Intake, ADME, Antimicrobial Effects, and Interactions with Human Gut Microbiota
  3. SemanticScholar: Lutein and Zeaxanthin Supplementation and Association With Visual Function in Age-Related Macular Degeneration
  4. PubMed: The effects of dietary nitrate on blood pressure and endothelial function: a review of human intervention studies
  5. WHfoods: Lentils
  6. Mercola: What Is Molybdenum?
  7. Healthline: 8 Impressive Health Benefits and Uses of Parsley
  8. WHfoods: Leeks

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


bez obilnínbezlepkovébezmliečnehotové do 20 min.max 5 ingredienciívegan


Možno sa vám bude páčiť
Domáci gaštanoví brumíkovia (bez obilnej múky)
3 marca, 2021
Raw kapustový šalát s pomarančom
24 septembra, 2020
Slivkovo – makový koláč (bezlepkový)
23 septembra, 2020
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Objavte nové chutné jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie!
    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu začať zdravšie jesť.


    Janka
  • Značky

    antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (34) bezmliečne (25) bez obilnín (18) bez vajec (5) celozrnné (4) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (6) kváskové (5) low carb (7) max 5 ingrediencií (14) paleo (11) protizápalové (12) vegan (18) vitamíny (1) zdravé tipy (13) z trvanlivých potravín (17) ľahko stráviteľné (10)
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020
    • Aj vy máte problémy so zubami?
      26 apríla, 2020

  • Hľadať v receptoch

  • antibiotika
  • TENTO TÝŽDEŇ prebieha:

  • NOVINKA

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýc Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýchlosťou blesku a potešia nielen maškrtné jazýčky. Ani by ste neverili, že sú nielen BEZ LEPKU, ale dokonca aj BEZ OBILNÍN 😉

Rozoberať lepok a obilniny takto večer, to je ťažká téma... ale teda.. ak vám lepok či obilniny robia ťažkosti, neznamená to, že sa musíte vzdať potešenia z koláčikov. Dnes už zoženiete múky, z ktorých sa dajú vyčarovať priam zázraky. Ako napríklad gaštanová 😍

Týchto brumíkov si na prvé ochutnanie zamilujú deti aj dospelí (mám to odskúšané, úspech 100%-ný). A samozrejme môžete z nich urobiť aj muffiny 🙂 

Cesto je výnimočné plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, 
Ja ho pripravujem s kokosovým jogurtom a s vajíčkom (alebo môžete použiť aj vegánsku náhradu vajíčka). 

Domáca mňamka, vyrobená z kvalitných ingrediencií a bez rafinovaného cukru rozhodne to stojí za tú námahu. Teda námahu iba vtedy, ak si poviete, že chcete biele labky a hnedé telo alebo naopak. Tak to si predsa pridáte trochu práce navyše. 
No to ja už neriešim. A cesto na tento recept je krásne hnedé, svetlé sa z neho vyčarovať nedá. No nevadí. Viem, že bez toho možno nie sú títo brumíkovia takí fotogenickí, ale deťom je to jedno a mne už tiež. Efektivita je zásada č.2. Číslo jeden sú zdravé kvalitné ingrediencie 🙂

Pečenie s gaštanovou múkou:

Gaštanovú múku som zvykla pridávať do pečenia, no len ako doplnok k iným múkam. Hodí sa k suchším múkam (pšenová, amarantová, teffová), keďže je skôr šťavnatá. 

Gaštanová múka má vysoký obsah mangánu, vitamínu B6 a medi a nízky obsah kyseliny fytovej.

V tomto recepte gaštanovú múku kombinujem v pomere 3:1 s tapiokovým škrobom (alternatíva bez obilnín) alebo ešte viac mi chutí s bezlepkovou teffovou múkou. 

Teffová múka patrí k najvýživnejším bezlepkovým múkam, výborne sa hodí do perníkového koláča a v kombinácii s kakaom napr. do muffinov. Pre verziu bez obilnín však môžete použiť napr. tapiokový škrob alebo aj cícerovú múku.

👉Recept nájdete na webe. Kliknite na link v BIO 🙂

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #zdravepecenie
#brumikovia #datlovysirup #bezlepku #bezlepkove #bezobilnin #paleo #bezmliecne #glutenfree #grainfree #bezcukru #predeti #detskekolace
Máte max. 10 minút na to, aby ste odbehli od počítača a nachystali si obed? ⁠
Nevadí, cestoviny nie sú jediná možnosť 😉 ⁠
Čo tak rýchlo nakrájať zeleninku, hodiť na plech, okoreniť a šupnúť do rúry? ⁠
⁠
A keď o 20 min. rúra zapípa, obed je hotový :) Potom si ešte môžete urobiť čerstvý šalát alebo narýchlo orestovať na panvici pak choi, ako som to urobila dnes ja🥰⁠
⁠
Takže keď si to spočítame, príprava trvá do 10 minút a pečenie 20 min., ale počas tejto fázy môžete ešte dokončovať rozrobené veci pri počítači 👍⁠
⁠
Na tomto obede som si dnes pochutnala ja. Huby PORTOBELLO zo @svetbedniciek s bylinkami, sušeným cesnakom a čili papričkami, vedľa FIALOVÉ ZEMIAKY, ktoré majú vysoký obsah polyfenolov a antioxidantov (aj vďa svojej fialovej farbe), majú nižší glykemický index ako biele zemiaky, vysoký obsah vlákniny a rezistentných škrobov, ktoré slúžia ako prebiotiká - potrava pre dobré baktérie v čreve.⁠
K tomu čo kuchyňa dala - u mňa cuketka, oranžová paprika a paradajky. ⁠
⁠
Áno, viem, že pečením paprika aj paradajky strácajú obsah vitamínu C, ale moje bruško preferuje veľa tepelne upravenej zeleniny (hlavne v zime). A napríklad antioxidanty lykopény v paradajkách majú výraznejší účinok PO tepelnej úprave. To isté platí aj pre betakarotény v paprike. Takže surové aj pečené, oba spôsoby prípravy majú niečo do seba :)⁠
⁠
K tomu sa mi hodí ešte niečo chutné zelené - špenát, listový kel alebo napr. pak choi. Len tak krátko orestovaný na panvici so soľou a korením, pokvapkaný olivovým olejom a limetkovou šťavou.⁠
⁠
A miska plná rôznych chutí je na stole 😍 Je slaná, sladká, jemne štipľavá aj osviežujúco kyslá vďaka limetke i paradajkám. Dokonalá harmónia chutí aj farieb 🌈⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #huby #portobello #mushrooms #bezlepkove #bezobilnin #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #vegan #plantbased #fialovezemiaky #cuketa #pakchoi #purplepotatoes #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #prebiotics #antioxidants⁠
⁠
Omeleta nemusí byť len zemiaková, však? 😉⁠
Omeleta s mixom čerstvej zeleninky je pre mňa skvelý plán na rýchly obed alebo večeru. Je výživná a plná rozmanitých chutí 🥰⁠
V tejto je cuketka, špenát, paradajky, pažítka, reďkovka a mikrohrášok. Mňam! 😍⁠
⁠
Postup je jednoduchý. Na jednu panvicu potrebujeme 2 vajíčka. Rozmiešame si ich tak s cca 4 lyžicami rastlinného mlieka, soľou a korením.⁠
Polovicu cukety nakrájame na tenké plánky a na oleji alebo ghí krátko orestujeme z oboch strán, potom pridáme špenát a po chvíľke (tak 30 - 60 sekúnd), keď špenát zmäkne, zalejeme vajíčkovou zmesou. Posypeme nakrájanými paradajkami. Panvicu zakryjeme a necháme dopiecť na miernom stupni, kým vajíčková zmes stuhne.⁠
Posypeme pažítkou, bylinkami, klíčkami a čerstvou zeleninkou podľa chuti. Ja to ešte pokvapkám olivovým olejom. A celkom sa k tomu hodí aj kozí syr 😌⁠
⁠
A môj plán B - ak nemám poruke čerstvú zeleninu - v mrazničke mám odložený mix brokolice a karfiolu, k tomu mrazený zelený hrášok a fazuľku. Vtedy tiež zeleninku najskôr trochu podusím a potom zalejem vajíčkou zmesou. ⁠
⁠
Aká je vaša obľúbená omeleta?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdraveranajky #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #omeleta #frittata #bezlepkove #bezobilnin #keto #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #lowcarb #eggs #vajicka #cuketa #spenat #mikrohrasok #antioxidanty #prevencia
Máte radi hubové rizoto? Ja ho už robím trochu Máte radi hubové rizoto? Ja ho už robím trochu inak ako v klasickej talianskej verzii a je to skvelý spôsob ako dostať do môjho vyberavého manžela viac zeleniny 😉 
Až na ten kučeravý kel na posledných dvoch fotkách - to bola už len moja porcia 😌 Ale časom ho možno ukecám...

Toto rizoto je skvelý tip ako si naložiť na tanier väčšiu porciu zeleniny, ale mať ten pocit, že človek stále je nejaké známe jedlo. Len ryže je tam pomenej a naopak pribudol hrášok a zelená fazuľka (mrazené v BIO kvalite zoženiete v Kauflande, jednoduchšie to už ani nemôže byť).
Smotana v ňom nie je a nastrúhať parmezán si už každý môže podľa vlastnej chuti....

A možno ste si všimli, nie je tam ani klasická rizotová ryža - je to ryža natural - jazmínová. 
A to je skvelý tip, na ktorý som prišla len nedávno - ak chcete vymeniť bielu ryžu za hnedú (ryžu natural), ale nechutí vám (alebo vaše deti ohŕňajú nosom), skúste zohnať nie guľatozrnnú alebo dlhozrnnú, ale radšej jazmínovú alebo basmati ryžu v natural verzii. 
Viac sa podobá bielej ryži na pohľad aj chuťovo, ale nutričné zloženie je lepšie. Basmati majú aj v DM alebo zoženiete v zdravých eshopoch. No ryža, to už je príbeh nabudúce...

Ako teda pripraviť toto Zelené rizoto? 

Huby opečieme na panvici s cesnakom, pridáme soľ, korenie a talianske bylinky (kúsok Talianska sa tam predsa dostane 😉) 

Mrazený hrášok a fazuľku môžete hodiť aj na panvicu k hubám, no ja ich radšej uvarím osobitne nad parou (alebo vo vode).

Listový kel umyjem a natrhám na kúsky - a s tým zvyškom vody hodím na panvicu, pod pokrievkou stačí podusiť cca 5 - 8 minút so soľou a čiernym korením.

Potom všetko zmiešame na panvici a pridáme aj ryžu, ktorú sme si uvarili vopred. Ja väčšinou uvarím viac ryže (keďže ju vopred namáčam) a potom z nej ďalšie dni nakombinujem rôzne jedlá🥰

A samozrejme môžete pridať aj listový kel alebo špenát🥬 Alebo si k tomu naservírovať šalát z rukoly 😋 
Na tanieri môžete ešte pokvapkať kvalitným olivovým olejom a posypať čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou👍

Vyskúšate?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezmlieka #prebiotika #zdravecreva #mikrobiom #prevencia #huby #rizoto #kel
V lete sa na tanier dostane asi častejšie, no do V lete sa na tanier dostane asi častejšie, no doprajete si občas petržlenovú vňať aj v zime? 
Prečo? Lebo je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov v našej bežnej strave👍

Má dokonca cca dvakrát vyšší obsah železa ako šošovica a 2,5 krát viac vitamínu C ako pomaranč. 
Samozrejme petržlenovej vňate nezjeme bežne toľko ako šošovice alebo pomarančov, ale podstatná informácia je, že petržlenová vňať má vysokú koncentráciu výživných látok a zaslúši si väčší priestor v kuchyni ako len posýpka na kurací vývar😉

Má napr. vysoký obsah antioxidantov flavonoidov a karotenoidov. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením, ktoré je výsledkom prirodzených procesov v tele alebo prichádza zvonku vo forme toxínov z jedla, vody, ovzdušia či chemických látok v bežných kozmetických a čistiacich prostriedkoch. 

Antioxidanty neutralizujú nebezpečné voľné radikály a pomáhajú tak chrániť pred rakovinou i predčasnými príznakmi starnutia.

Petržlenová vňať obsahuje flavonoidy apigením a myricetín. Apigenín má pozitívne účinky pri liečbe neurologických ochorení a úrazov vďaka tomu, že stimuluje neurogenézu (tvorbu nových neurónov) u dospelých.

Apigenín má tiež antibakteriálne, antivírusové, antiparazitické a antiplesňové účinky. 

Vďaka obsahu luteínu, beta karoténov a zeaxantínu pomáha petržlenová vňať udržiavať zdravý zrak a chrániť oči pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou👀.

Petržlenová vňať tiež podporuje zdravé trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, vďaka obsahu vitamínu K podporuje zdravie kostí a má protizápalové účinky. 

Je bohatým zdrojom nitrátov, ktoré pomáhajú rozširovať krvné cievy a tým pomáhajú znižovať krvný tlak. Výskumy poukazujú na to, že potraviny s vysokým obsahom nitrátov pomáhajú udržiavať krvný tlak v norme. 

🍽️ Ako použiť pertžlenovú vňať v kuchyni? 

Bohato ňou posypte šaláty, polievky, chlebík s nátierkou. Používajte hlavne v čerstvom surovom stave, uvarená v polievke už má nižšiu koncentráciu živín.

👍 Môj tip - skúste Šošovicový šalát s petržlenovou vňaťou (na poslednej fotke). Link na recept v BIO.

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #antioxidanty #protizapalove #jedloakoliek #nutricnaterapia 
#zdravejedlo #zdravytip #prevencia
Opäť niečo zo série ´čo kuchyňa dala´ 😉 Opäť niečo zo série ´čo kuchyňa dala´ 😉 Alebo keď chcete niečo uvariť, ale nestíhate... ⁠
Polentu som už dlho nejedla a tak mi aj napadlo, že je to stále lepšia voľba ako napr. cestoviny, lebo tie sú predsa len viac priemyselne spracované...⁠
⁠
Je lahodne krémová, stačí ju variť len 3 minúty a potom už len nechať pod pokrievkou napučať.⁠
Ja som ju uvarila v kombinácii vody a mandľového mlieka, pridala som trochu soli a olivového oleja.⁠
⁠
Ale samozrejme to najlepšie prišlo nakoniec. Milujem tento úžasný mikrohrášok zo @svetbedniciek od @microgreens.slovakia - jem ho teraz na raňajky, na obed aj na večeru, stále v inej kombinácii (napr. s cícerovým hummusom 😋). ⁠
Polentu som pokvapkala aj bazalkovým pestom a posypala mixom orieškov a semienok 👍⁠
⁠
Polenta je super riešenie, ak chcete niečo rýchle teplé a bez lepku, ale samotná veľa živín neobsahuje, preto kombinácia s nutrične bohatými prílohami je tu dôležitá.⁠
⁠
Okrem mikrozeleniny sa mi tu hodí všetko iné zelené 🥬 - teda špenát, zelený hrášok, zelená fazuľka, avokádo, ale napr. aj huby orestované s cesnakom a bylinkami a k tomu rukola... mňam 😘⁠
⁠
Kedysi dávno som zvykla polentu aj opekať (keď stuhne a nakrája sa na kúsky a potom zapečie v rúre alebo na panvici dochrumkava). Tá zas výborne chutí s hustou talianskou 🍅 paradajkovou omáčkou.⁠
⁠
Máte svoj obľúbený tip na rýchly recept, keď nestíhate variť?⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezlepku #mikrohrasok #mikrozelenina #polenta #oriesky #rychlavecera #zdravavecera #zdravevarenie⁠
⁠
⁠
Foťák mi stále nefunguje, starý mobil nejako n Foťák mi stále nefunguje, starý mobil nejako nezvláda... ale už čakám na nový mobil, tak snáď sa tým vyrieši moja dilema s fotením... 🙈
Ale napriek nie práve najkvalitnejšej fotke sa chcem podeliť o tip na chutný teplý šalát plný prospešných vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Vidíte správne, je tam červená kapusta, mrkva a šošovica a k tomu moje obľúbené brokolicové klíčky 😋

Červená kapusta patrí k najzdravším druhom zeleniny. Obsahuje až 4,5 krát viac antioxidantov ako biela kapusta. Je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu K a antioxidantov vrátane sulforafanu, kaempferolu a antokyánov, ktoré jej dodávajú fialovú farbu a majú silné protizápalové, antivírové a protirakovinové účinky.

Mrkva pomáha pri oprave poškodenej DNA, ako koreňová zelenina slúži ako prebiotikum - potrava pre dobré baktérie v čreve. 

Šošovica je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a folátov. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podobne ako iné strukoviny prináša dlhší pocit zasýtenia.

Vždy ju vopred namáčam, aby sa zvýšila biodostupnosť bielkovín a eliminovali antinutrienty ako napr. kyselina fytová. Viac o namáčaní strukovín nájdete v článku na webe, link je v BIO.

POSTUP:

Kapustu nakrájame na tenké pásiky a na olivovom oleji jemne orestujeme. Osolíme, okoreníme a prikryjeme pokrievkou. Necháme na miernom stupni cca 10 minút, aby trochu zmäkla. Podľa vlastnej chuti ju môžete nechať trochu dlhšie alebo kratšie. Mne celkom chutí, kým je ešte chrumkavá 😉

Potom pridáme mrkvu.🥕 Tenké pásiky z nej robím pomocou škrabky na zeleninu. Dochutíme citrónovou 🍋 alebo limetkovou šťavou (ja som použila limetku a bolo to fantastické 🥰 

Šošovicu vždy varím osobitne. Do vody pridávam cesnak, sušenú koreňovú zeleninu a rascu. Zakaždým si 1-2 porcie odložím aj do mrazničky a keď neviem čo narýchlo uvariť, tak mám plán B poruke. Podobne  to robím s quinoou.

Šalátik ozdobíme bylinkami alebo klíčkami a pokvapráme ešte kvalitným olivovým olejom👍
Mňam!

Máte svoj tip na recept z červenej kapusty? 

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravysalat #teplysalat #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezlaktozove #bezmlieka #bezobilnin #zdravyobed #antioxidanty #detox #prevencia #cervenakapusta #sosovica
Niekedy stačí naozaj málo. Chutná zdravá poli Niekedy stačí naozaj málo. Chutná zdravá polievka z čerstvej zeleniny, ktorá podporí zdravé trávenie a je hotová za 15 minút! 👍⁠
⁠
Táto feniklová krémová polievka s cuketou je ako pohladenie pre žalúdok. Ľahká a dokonale krémová, iba zo 4 ingrediencií. Príprava je nenáročná a varenie krátke ⏱️⁠
⁠
Fenikel je úžasná prísada do zdravého varenia. Aj cuketa je ľahko stráviteľná a v krémovej polievke dokáže urobiť zázraky – krásne ju zahustí aj bez použitia smotany alebo múky. ⁠
⁠
Kombinácia cukety a feniklu pomáha upravovať trávenie a je vhodná aj pri zápche.⁠
⁠
Fenikel obsahuje unikátne FYTONUTRIENTY s antioxidačným účinkom, napr. rutín, kvercetín a protizápalový anetol, ktorý je účinnou látkou aj v prevencii rakoviny.⁠
..................................................................⁠
⁠
RECEPT - Feniklová krémová polievka⁠
⁠
Potrebujeme:⁠
⁠
1 PL olivový / kokosový olej⁠
1/2 pór⁠
2 buľvy fenikel⁠
2-3 menšie cukety⁠
2 mladé petržleny (nemusí byť)⁠
1 čl mleté feniklové semienka (nemusí byť)⁠
soľ, čierne korenie, sušená koreňová zelenina⁠
⁠
Postup:⁠
⁠
Zeleninu nakrájame na tenké kolieska.⁠
Na olivovom oleji opražíme pórik a fenikel, pridáme cuketu a petržlen. ⁠
Zalejeme vriacou vodou. Pridáme mleté feniklové semienka, soľ, sušenú koreňovú zeleninu a čierne korenie.⁠
Varíme 10 - 12 minút. Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme.⁠
⁠
Na druhej fotke je polievka ozdobená opraženými tenkými pásikmi feniklu. Podávať ju môžete napr. s vajíčkom alebo tekvicovými semienkami.⁠
⁠
Viac inšpirácií na chutné zdravé polievky nájdete na webe. Kliknite na link v BIO.⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravepolievky #zdravevarenie #zdravetravenie #antioxidanty #fenikel #cuketa #polievka #travenie #zdravecreva #zdravapolievka #rychla polievka #polievka #bezmlieka #bezlepkove #paleo #vegan #vegetarian #soup #healthysoup⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020
    • Aj vy máte problémy so zubami?
      26 apríla, 2020

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Súbory cookie tretích strán

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies