Ak čítate tento článok, tak to určite poznáte: Staráte sa o zuby, čístíte ich zubnou kefkou, používate medzizubnú kefku, zubnú niť aj jednozväzkovú kefku. Chodietavate pravidelne na dentálnu hygienu. Aj napriek tomu vás neustále zuby trápia – zubné kazy, zápaly ďasien, časté bolesti zubov…
Väčšinou to končí vysvetlením – “JE TO GENETIKA”. Znie to tak, akoby to bolo mimo nášho dosahu. Nedá sa to zmeniť. A predsa je to možné….
Kedysi ľudia nepoužívali zubné kefky. V mnohých odľahlých oblastiach v Arktíde, v Afrike či v pralesoch Južnej Ameriky dodnes žijú ľudia, ktorí majú krásne zdravé a rovné zuby, napriek tomu, že zubnú kefku nikdy nevideli. Ako je to možné? Odpoveď poznáme už od 30-tych rokov 20. storočia. Práve to skúmal americký zubár Dr. Weston A. Price.
Pricova kniha Nutrition and Physical Degeneration: A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects (Výživa a fyzická degenerácia: Porovnanie primitívnej a modernej stravy a jej dôsledkov) vyšla v r. 1939 a v roku 2010 sa dočkala opätovného vydania.
Aké sú teda záhadné živiny, ktoré udržiavajú zuby zdravé? Predovšetkým vitamíny rozpustné v tukoch – A, D a K2. Okrem toho naše zuby potrebujú vápnik a dobré baktérie – probiotiká.
Dr. Weston Price ešte pred 2. svetovou vojnou precestoval svet a skúmal domorodé kmene a skupiny ľudí žijúcich v odľahlých oblastiach, kde život a jedlo neboli ovplyvnené priemyselnou revolúciou. Zistil, že tradičná strava je bohatá na konkrétne živiny, bez rozdielu či ľudia žili v africkej savane, škótskej vysočine alebo v Arktíde.
Vitamín K2 bol identifikovaný až v roku 2005. Price ho vo svojej knihe nazval faktor X, keďže nevedel identifikovať o čo presne ide, ale jeho význam bol zrejmý. Dodnes ho veľa ľudí nepozná, ale informácií o jeho význame pribúda.
Dr. Steven Li to vo svojej knihe The Dental Diet vysvetľuje veľmi jednoducho: Vápnik je ako cement, vitamín A sú robotníci, ktorí ho musia naložiť do nákladiaku. Nákladiak je vitamín D, ktorý cement musí doviezť a vitamín K2 je domiešavač, ktorý z neho vytvorí betón.
Vitamín K2 hrá dôležitú rolu pri správnej absorpcii vápnika. Tá je dôležitá nielen pre zuby, ale aj kosti.
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo dnes takmer každé dieťa potrebuje strojček na zuby? Napr. pred 200 rokmi to tak nebolo – dokazujú to skúmané lebky.
Kedysi mali ľudia širšiu čeľusť. Zužovanie čeľuste však nie je genetický problém, ale dôsledok stravovacích návykov. Väčšine detí dnes chýbajú dôležité živiny pre správny rast kostí, vrátane čeľuste. Do užšej čeľuste sa už nevmestia všetky zuby a výsledkom je krivé zuboradie.
Dovtedy máte čas zamerať sa na kvalitnú stravu, ktorá pomôže udržať zuby zdravé aj rovné.
Dodnes si veľmi živo pamätám ten pocit. Mala som asi 12 rokov a sedela v kresle u zubára, ktorý mi práve vybral nerv z boľavého zuba a následne čistil kanáliky dlhým tenkým nástrojom hore a dolu, hore a dolu … hrozne to bolelo. Mala som des zo zubárov. Asi o 10 rokov neskôr mi ten zub odumrel a vytvorila sa pod ním cysta, musela som si ho dať vytrhnúť…
Do dvadsiatky som mala zaplombované takmer všetky stoličky – amalgámom. To je len začiatok môjho príbehu o zuboch. Pred vyše rokom, keď sa situácia znovu vyhrotila, som si však povedala STAČILO. O zuby sa poctivo starám a čistím rôznymi pomôckami a už nie som ochotná akceptovať vysvetlenie ´To je genetika´- pretože mám syna a som rozhodnutá urobiť čo je v mojich silách pre to, aby si so zubami nezažil to čo ja. A keďže mnohé informácie sú dostupné len v angličtine, na tejto webstránke by som sa chcela podeliť o praktické tipy s ľuďmi, ktorí nemajú možnosť sa k nim inak dostať. Viac o mojom príbehu nájdete v článku Aj vy máte problémy so zubami?
Janka
Kniha Holistic Dental Care: The Complete Guide to Healthy Teeth and Gums (Holistická starostlivosť o zuby: Kompletný sprievodca pre zdravé zuby a ďasná) od Nadine Artemis navždy zmenila môj pohľad na zuby. Pochopila som, že sú to živé orgány, ktoré rovnako ako ostatné orgány v našom tele sú vyživované krvou. Keď všetko funguje správne, krv ich posilňuje aj uzdravuje. Majú schopnosť odolávať zubným kazom a regenerovať – ak majú potrebné živiny.
V roku 1958 zubný lekár Dr. Ralph R. Steinman začal spochybňovať acidogénnu teóriu, ktorá zuby považuje za nemenné ´súčiastky´, vydané napospas externým podmienkam a ignoruje možnosť, že sa jedná o živé orgány, ktoré majú vlastný systém ochrany a regenerácie. Acidogénna teória hovorí, že zubný kaz je výlučne dôsledkom pôsobenia baktérií v kyslom prostredí, ktoré vzniká pri fermentácii sacharidov z potravy v ústach, čo vedie k dekalcifikácii zubnej skloviny.
Je pravda, že sacharidová strava má vo vysokej miere za následok zubný kaz. A nielen to. Sám Steinman sa vyliečil z astmy tým, že prestal jesť procesované potraviny a cukor. Tento prístup je dnes pre mnohých ľudí odpoveďou na liečbu autoimunitných chorôb.
Ale vráťme sa k Steinmanovi. Jeho zvedavosť sa zamerala na zuby. Inšpirovali ho revolučné myšlienky ešte z 19. storočia, ktoré polemizovali o tom, že v zube samotnom prebieha cirkulácia lymfy.
Experiment, ktorý odhalil ako jedlo ovplyvňuje zuby
Dr. Steinman vyvinul fluorescentné farbivo, ktorého pohyb dokázal pomocou histologických a fluorescentných mikroskopických technológií sledovať v tele potkana. Farbivo vstrekol injekčnou striekačkou priamo do žalúdka potkanov. Potom sledoval, čo sa bude diať v ich zuboch. Už po 6 minútach sa farbivo objavilo v zubnej dreni (vnútri zuba). Do hodiny pozoroval farbivo v zubnej sklovine. Napriek tomu, že farbivo sa do tela nedostalo cez ústa a povrchu zubov sa ani nedotklo, veľmi rýchlo sa dostalo do vnútra zubov. Zdroj vystopoval do blízkosti tenkého čreva – odkiaľ sa živiny (ale aj škodlivé látky) absorbujú do tela po tom, čo prejdú cez žalúdok.
Ďalšie experimenty Dr. Steinmana sa zamerali aj na vplyv hormónov a minerálov na vznik zubného kazu. Napr. zaradením vápnika a fosforu do stravy sa podiel zubných kazov u potkanov znížil o 80%.
Dr. Steinman realizoval počas 40 rokov množstvo úspešných pokusov, detaily ktorých si môžete prečítať TU.
jednoduché cukry
biela múka
obilniny
rafinované rastlinné oleje
ovocné džúsy
bublinkové nápoje
strava s nedostatkom živín
Cukor je v prírode zabalený do nerozpustnej vlákniny – napr. v jablku alebo banáne. Vláknina spomaľuje trávenie jednoduchých cukrov. Avšak rafinovaný cukor, ktorý sa nachádza vo väčšine bonbónov, cukríkov a sušienok sa vstrebáva veľmi rýchlo a môže nebezpečne zvyšovať hladinu cukru v krvi, čo ovplyvňuje vznik zubného kazu.
Ovocné džúsy neobsahujú žiadnu vlákninu, pasterizáciou sa z nich odstráni množstvo vitamínov a v konečnom dôsledku zostane zafarbená cukrová voda. Spôsobujú dvojitý problém – narúšajú hladinu cukru v krvi a tiež pri kontakte so zubami menia pH v slinách na kyslé, v ktorom sa ľahšie rozmnožujú baktérie.
Biela múka neobsahuje vlákninu a patrí medzi jednoduché cukry. Naše telo z nej nemá žiaden benefit, naopak množstvo antinutrientov ovplyvňuje aj zuby – napr. kyselina fytová. Antinutienty je možné eliminovať namáčaním obilnín (napr. pohánky a pšena pred prípravou kaše) alebo fermentáciou pri pečení kváskového chlebíka.
Rafinované oleje, napr. slnečnicový a repkový sa vyrábajú pri vysokých teplotách a preto sú veľmi nestabilné. Obsahujú vysoké množstvo omega 6 mastných kyselín, ktoré v tele spôsobujú zápal – preto sú často označované ako zápalové oleje. Okrem toho pri smažení pri vysokých teplotách sa z nich uvoľňujú karcinogénne látky.
Kyslé jedlá a nápoje menia pH slín a v kyslom prostredí sa množia baktérie zodpovedné za zubný kaz. Bublinkové nápoje okrem toho tiež vysúšaju sliznicu úst, čo má za následok zníženie množstva slín. Po kyslom jedle sa odporúča vypláchnuť si zuby slanou vodou, čo pomáha stabilizovať pH.
Skryté cukry sa nachádzajú takmer v každom procesovanom potravinovom výrobku – napr. v kečupe, jogurte, nízkotučnom mlieku, v rôznych polotovaroch. Slúžia na vylepšenie chuti – a povedzme si úprimne – na to, aby budovali návykovosť. Pre zuby aj celé telo sú však veľmi škodlivé.
Vitamín K sa nachádza aj vo viacerých druhoch zeleniny, napr. v tmavej listovej zelenine. Naše telo však ľahšie absorbuje vitamín K2 zo živočíšnych produktov. Musia však pochádzať od zvierat pasených na tráve, nie kŕmených obilninami. Prečo? Zvieratá získavajú z trávy vitamín K1 a ten potom vo svojom tele premenia na vitamín K2.
vývar z kostí
pečeň
kuracie stehná
ryby & morské plody
vajcia
maslo
avokádo
mandle
gouda, brie
bryndza
kefír, jogurt
kyslá kapusta
Aby boli zuby zdravé, potrebujú kvalitné živiny získané v prirodzenej komplexnej podobe (teda z prírody, nie chemické zlúčeniny vyrobené v laboratóriu).
Olej z treščej pečene je najlepším zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch – A, D a omega 3 mastných kyselín (DHA & EPA).
Vitamín K2 sa nachádza v masle od kráv pasených na tráve, vaječnom žĺtku, v hovädzej pečeni, kuracích stehnách a tiež vo fermentovaných potravinách (kyslá kapusta, syry gouda a brie).
Výborným zdrojom vápnika je napríklad mak, z mliečnych výrobkov parmezán a mozzarella. Vápnik sa najlepšie vstrebáva večer. Fosfor sa nachádza v kuracom a morčacom mäse, pečeni, orieškoch, šošovici a fazuli.
Probiotiká – teda dobré baktérie žijú nielen v čreve, ale aj v ústach. Dobré baktérie sa živia tzv. prebiotikami, teda nerozpustnou vlákninou. Ideálne je prijímať ich v prirodzenej forme – probiotiká vo fermentovanej zelenine (kyslá kapusta, bryndza, kefír, miso, kombucha) a vlákninu v zelenine.
?
Sú na vine naše vrodené gény?
Každý máme nejaké vrodené predispozície, napríklad na depresiu, rakovinu, obezitu alebo aj zubný kaz. Prečo sa ale u niektorých ľudí prejavia choroby a poruchy a u iných nie?
Záhady toho, ktoré gény budú aktivované vysvetľuje vedný odbor epigenetika, ktorá prináša zaujímavé vysvetlenia aj pre otázku prečo niektorí ľudia majú oveľa viac zubných kazov ako iní, aj keď si zuby čistia rovnako dôkladne.
Dr. Pamela Peeke, odborníčka na integrovanú medicínu:
“Genetika drží v ruke zbraň, ale epigenetika drží prst na spúšti.”
Preto každé jedlo, ktoré jeme je pre nás príležitosťou podporiť dobré epigenetické odkazy a naopak potlačiť tie nežiadúce, škodlivé.
Dr. Pamela Peeke:
“DNA nie je osud? Nie. Ukázalo sa, že všetko, čo celý svoj život robíte je teraz váš osud. Všetko čo jete, myšlienky, ktoré vám kolujú v hlave až po každý jeden detail vášho životného štýlu ovplyvňujú v konečnom dôsledku veľmi konkrétne ako sa vaše gény prejavia.”
Pozrite si úžasné video, kde Pamela Peeke vysvetľuje princípy epigenetiky veľmi jednoduchým a zábavným spôsobom a inšpiruje vás k tomu, ako môžete ovplyvniť, čo vám bolo geneticky dané.
Živiny v našej strave ovplyvňujú zdravie zubov viac ako samotné čistenie zubov. Zdravé jedlo bohaté na vitamíny rozpustné v tukoch, minerály a probiotiká pomáhajú chrániť zuby zvnútra. Hladina cukru v krvi a hormonálna rovnováha sú kľúčové pre odolnosť a regeneráciu zubov a ďasien.
Nadine Artemis
Táto kniha navždy zmenila môj pohľad na zuby. Pochopila som, že sú to živé orgány, ktoré rovnako ako ostatné orgány v našom tele sú vyživované krvou. Keď všetko funguje správne, krv ich posilňuje aj uzdravuje. Majú schopnosť odolávať zubným kazom a regenerovať – ak majú potrebné živiny. Táto stručná ale veľmi poučná kniha rozpráva príbehy, ktoré ste zatiaľ nikde nepočuli, aj keď sú už desaťročia staré. Do stomatologickej praxe sa však dostávajú pomaly, preto každý sám musí prebrať zodpovednosť za zdravie svojich zubov.
Dr. Steven Lin
Dúfam, že táto kniha bude raz preložená aspoň do češtiny, ak nie do slovenčiny. Problémy so zubami sa dotýkajú mnohých ľudí a sama som zažila so zubami až priveľa ťažkých chvíľ. Rozhodla som sa neakceptovať vysvetlenie ´to je genetika´a hľadať riešenie, ako týmto problémom predchádzať, lebo rozhodne nechcem aby môj syn jedného dňa musel zažiť to čo ja. Kniha od Dr. Lina, austrálskeho zubára, je úžasne napísaná, plná príbehov a nesmierne užitočných informácií o tom, ako konkrétne živiny v strave ovplyvňujú zdravie zubov a celého tela. Odporúčam ju všetkým rodičom a všetkým ľuďom, ktorí majú chronické ťažkosti so zubami.
Ďalšie knihy:
Nutrition and Physical Degeneration: A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects, Dr. Weston Price
Webstránky:
The Weston A. Price Foundation
westonaprice.org
Dr. Steven Linn, autor The Dental Diet
drstevenlin.com
Ďalšie zdroje:
Archives of International Surgery: Correlation of gallstone disease with iron deficiency anemia
Rastlinné bielkoviny ako prevencia vzniku žlčníkových kameňov – NCBI: Vegetable protein intake is associated with lower gallbladder disease risk: Findings from the Women’s Health Initiative prospective cohort.
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.
Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.