V krajinách západného sveta patria k najrozšírenejším ochoreniam. V 80% prípadov zostávajú bez príznakov, v 20% však vedia poriadne potrápiť. Žlčníková kolika je nielen bolestivá, ale aj nebezpečná, keďže môže viesť k ďalším komplikáciám.
Riziko výskytu žlčníkových kameňov sa zvyšuje vekom, predovšetkým po 40-tke ale tiež v tehotenstve. Častejšie nimi trpia ženy. Liečba závisí od vážnosti stavu.
mastné a vyprážané jedlá
veľmi slané / korenené
čerstvé kysnuté pečivo
údeniny, konzervy
hranolky
mäsové polotovary
tučné mliečne výrobky, krémy
vaječný žĺtok
čokoláda, sladkosti
chipsy
perlivé nápoje
alkohol
Čerstvé kysnuté pečivo spôsobuje nadúvanie a môže vyvolať žlčníkovú koliku. Rýchlo kysnuté drožďové výrobky spôsobujú ťažkosti mnohým ľuďom. Alternatívou je kváskové pečivo, ktoré sa vyrába bez droždia dlhým kvasením (až cca 16 hodín).
Čítajte viac v článku: Prečo a ako začať kváskovať
Dôvodom prečo je mak na zozname problémových potravín je jeho štruktúra vo forme malých zrniečok. Preto môžu byť problematické aj orechy, maliny a jahody. Tie majú však aj prospešné látky ako omega-3 mastné kyseliny (orechy, semená) alebo vitamínu C (drobné ovocie). Teda počúvajte svoje telo a testujte v malom.
Sladkosti vo všeobecnosti predstavujú problém pre žlčník, hlavne v kombinácii s tukmi. Avšak kvalitná horká čokoláda je zdrojom magnézia a lecitínu, takže ´neháďžme všetky sladkosti do jedného vreca´. Čítajte zloženie – kvalitná čokoláda obsahuje len kakao (ideálne min. 70 – 85%), kakaové maslo (nie iné tuky) a kvalitné sladidlo.
Strukoviny sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny, avšak obsahujú lektíny. A tie môžu narobiť v tele veľké problémy. Nejedzte preto strukoviny v reštaurácii a nekupujte ich v konzerve. Ak si ich však pripravíte sami správnou metódou, môžete využiť ich benefity a eliminovať potenciálne ťažkosti.
Je výborným zdrojom kvalitných probiotík. Jogurt v tomto smere nie je ideálna voľba, nakoľko môže dráždiť trávenie. Mliečne výrobky je vhodné celkovo obmedziť, predovšetkým tie, ktoré obsahujú viac tuku. Niekomu však môže kyslá kapusta spôsobiť nadúvanie. Ak je to váš prípad, skúste iné zdroje probiotík.
Štúdie poukazujú na to, že konzumácia kofeínu pôsobí preventívne voči vzniku žlčníkových kameňov (ale nepomáha pri liečbe). 1
Do kávy si namiesto mlieka môžete pridať napr. kokosový prášok neutrálnej chuti alebo aj kokosový olej.
mrkva
tekvica
cuketa
cvikla
jablká
banány
pomaranče
ananás
čerešne
avokádo
zázvor
káva
Základom je strava bohatá na vlákninu. Ideálnym zdrojom je zelenina, ovocie a celozrnné obilniny.
Zdravé tuky majú tiež významné miesto v jedálničku. Patrí k nim napr. avokádo, kokosový olej alebo farmárske maslo.
Kvalitný jedálniček doplňte vodou – 1,5 až 2 litre vody denne. Voda totiž pomáha pohybu žlče a vyplavovaniu cholesterolu. Prvý pohár vody vypite hneď po prebudení.
Kapustovitá zelenina – karfiol, brokolica, červená kapusta sú výborným zdrojom vitamínu C, antioxidantov, vlákniny a spektra výživných fytonutrientov.
Citrusy, predovšetkým grapefruit sú účinným pomocníkom v prevencii aj rozpúšťaní žlčníkových kameňov, vďaka obsahu kyseliny citrónovej, vitamínu C a vlákniny. V boji proti žlčníkovým kameňom pomáhajú aj esenciálne oleje – citrónový a grapefruitový.
Probiotiká a dostatočný príjem vlákniny zohrávajú dôležitú rolu v zdravom tráviacom systéme. Ideálne je prijímať ich v prirodzenej forme. Teda probiotiká vo fermentovanej zelenine (kyslá kapusta, pickles, lassi, miso, kombucha) a vláknina v zelenine a celozrnných obilninách. Vlákninu tiež pomôže doplniť psyllium.
?
KURKUMA
Niektoré články na internete odporúčajú kurkumu ako jednu z prírodných alternatív liečby žlčníkových kameňov. Štúdie síce poukazujú na úlohu kurkumínu pri prevencii žlčníkových kameňov, nemusí však byť vhodný pre každého.
Aj toto je jeden z príkladov toho, že nestačí na internete nájsť povrchné informácie, ale je potrebné pochopiť súvislosti a dôvody a predovšetkým pri zvýšenej konzumácii určitých potravín alebo doplnkov získať aj informácie o možných kontraindikáciách z dôveryhodného zdroja.
Čo pomáha predchádzať vzniku žlčníkových kameňov a podporuje ich vyplavenie:
Ďalšie zdroje:
Archives of International Surgery: Correlation of gallstone disease with iron deficiency anemia
Rastlinné bielkoviny ako prevencia vzniku žlčníkových kameňov – NCBI: Vegetable protein intake is associated with lower gallbladder disease risk: Findings from the Women’s Health Initiative prospective cohort.
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.
Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.